Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

30 vuotta Topcapia pyörittänyt Bayram Mese ei kadu päätöstään muuttaa kylmään ja pimeään Hämeenlinnaan: "Minulla on tuhansia ystäviä"

Viime vuodet hän on johtanut uudistunutta ravintolaa yhdessä lastensa kanssa.

Ravintola-alalla eletään tällä hetkellä tuulista aikaa. Ukrainan sodan kiihdyttämä inflaatio, energiakriisi ja raaka-aineiden saatavuusongelmat voivat saada hyviin aikoihin tottuneiden ravintoloitsijoiden puntit tutisemaan.

30 vuotta Topcapi-ravintolaa Hämeenlinnassa pyörittänyt Bayram Mese ei kuitenkaan kuulu heihin. Hän perusti ravintolan pikkukaupunkiin keskellä pahinta lamaa ja on onnistunut nostamaan sen yhdeksi kaupungin suosituimmista ruokapaikoista.

Hän jos kuka sinnittelee ravintoloineen myös tämänhetkisen kriisin yli. Siihen tarvitaan sinnikkyyttä, kovaa työtä ja uskallusta. Ne ovat kantaneet Meseä tähänkin asti.

Turkissa syntynyt ja kasvanut Bayram Mese on työperäinen maahanmuuttaja. Hänet houkutteli 1990-luvun alussa kylmään Suomeen Oulussa asuva turkkilais-suomalainen pariskunta, joka etsi kebab-ravintolaansa henkilökuntaa.

– En tiennyt Suomesta mitään. Olin ihan että mikä Finland? Mutta yksi kaveri suositteli maata, ja niin minä sitten tulin tänne, Mese nauraa.

Hän oli työskennellyt ravintola-alalla jo kotimaassaan, joten työ oli sinänsä tuttua. Mese ehti asua Oulussa puolitoista vuotta, kunnes ravintola meni konkurssiin. Kebab ei ollut siihen aikaan vielä suomalaisille yhtä tuttua evästä kuin tänä päivänä.

Oulusta Mese muutti hetkeksi Turkuun, kunnes hänelle tarjoutui tilaisuus tulla Hämeenlinnaan pitämään edellisenä vuonna Keskustaloon avattua Topkapi-ravintolaa, joka oli myytävänä.

26-vuotias Mese raapi tarvittavat rahat kokoon lainaamalla usealta tuttavalta, jotka auttoivat miestä alkuun.

– Minulla ei ollut aluksi edes asuntoa, vaan nukuin ensimmäisen viikon ravintolan lattialla, Mese muistelee alkuaan uudessa kaupungissa.

Joulukuussa 1992 Hämeenlinnassa oli kylmää ja pimeää.

Tykkään olla töissä. Minulla on täällä tuhansia kavereita.

Bayram Mese

Kielimuuri ja suomalainen byrokratia aiheuttivat turkkilaiselle päänvaivaa. Kaikki piti opetella kantapään kautta, mutta onneksi Mese oli motivoitunut oppimaan.

Tuohon aikaan Topkapi oli pieni ravintola, jossa oli vain neljä asiakaspaikkaa. Keskustalon liiketilaa laajennettiin kolme kertaa, ja lopulta asiakaspaikkoja oli terassi mukaanlukien 140.

Parolantiellä entisen Torikahvilan tiloissa Topkapi aloitti 17 vuotta sitten. Hetken Mese pyöritti kahta ravintolaa, mutta luopui sittemmin Keskustalon liiketilasta.

Myös kokeilu kakkospaikan pitämisestä Kauppakeskus Goodmanissa jäi pariin vuoteen. Myyntipuheet kauppakeskukseen tulevista tuhansista ohiajavista asiakkaista eivät realisoituneet arjessa. Mese myi liiketoimintansa Ajito sushille.

– Vuosi Goodmanin myynnin jälkeen ostimme Parolantien kiinteistön itsellemme. Se on isoin riski, minkä olemme ottaneet, Mese kertoo.

Nykyisin perheyrityksenä toimiva ravintola kantaa nimeä Topcapi. Yhtiömiehinä yrityksessä ovat isä-Bayramin ohella poika Can ja tytär Cansu Mese.

Nuorempi sukupolvi on sijoittanut paljon ravintolan sisustukseen, terassiin ja astioihin.

– Jos et käytä rahaa, raha ei myöskään tule luoksesi. Kalliit remontit ovat aika ajoin välttämättömiä, Can Mese kertoo.

Hän muistuttaa, että kaupungissa on kymmeniä pitserioita. Topcapi on halunnut erottua joukosta laadulla ja maineella. Kebabliha tulee Suomesta, Nurmijärveltä.

– Olemme sillä tavalla onnekkaita, että kukaan ei tule meille hinnan perässä. Kaikki tietävät, että panostamme laatuun ja hyvään palveluun.

Vanhojen kanta-asiakkaiden lisäksi koko ajan on tullut uusia.

– Remontin jälkeen tuli lisää nuoria naisasiakkaita. Havaittavissa on myös asiakkaiden sukupolvenvaihdosta: moni on käynyt täällä jo pienenä lapsena.

30 vuoden ura ravintoloitsijana ei ole tullut helpolla. Bayram Meseä ei paljon kotona näkynyt, kun hän paiski pitkää päivää ravintolassaan.

Perhe ja ystävät tulivat tapaamaan miestä tämän työpaikalle.

– Onneksi olen sosiaalinen ihminen ja tykkään olla töissä. Minulla on täällä tuhansia kavereita ja ystäviä.

30

vuotta sitten Bayram Mese avasi ravintolansa Hämeenlinnaan.

Topcapin kiireisin päivä on lauantai. Sunnuntaisinkin asiakkaita käy jopa viisinkertaisesti maanantaihin verrattuna. Talvikaudella Topcapi onkin maanantaisin kiinni.

Tänä syksynä Mesen perhe pääsi kerrankin pitämään yhteisen perheloman. Ravintola oli kymmenen päivää kiinni, ja omistajat pääsivät matkalle vanhaan kotimaahansa Turkkiin.

– Oli oikein onnistunut loma. Tästä eteenpäin siitä tulee perinne, Bayram ja Can Mese kertovat.

Poika on seurannut isänsä jalanjälkiä ravintola-alalle. Topcapin lisäksi Can Mese on mukana myös kolmessa muussa ravintolassa ystäviensä Joakim Parkkosen ja Matias Pyykön kanssa.

Isä Bayram Mese on seurannut poikansa edesottamuksia ylpeänä.

– Olen tyytyväinen. Pojan on kuljettava omia polkujaan. Maailma muuttuu, ja näin sen pitää mennäkin, hän myhäilee.