Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Nuori yrittäjä ei työtunteja kaihda

22-vuotias hämeenlinnalainen ravintolayrittäjä Can Mese sanoo elävänsä koko ajan työn ja kiireen keskellä. Kahden ravintolan ja kahdeksan työntekijän muodostaman yrityksen vastuullinen vetäminen käy raskaaksi, mutta ”se on silti mielenkiintoista ja palkitsevaa”.

Can Mese oli kaksivuotias, kun hänen perheensä muutti Hämeenlinnaan. Isä Bayram Mese perusti Topkapi-ravintolan kaksikymmentä vuotta sitten. Siitä alkoi Can Mesen kasvaminen kohti omistajuutta, vaikka nuori mies haaveili pitkään aivan muusta kuin hämeenlinnalaisravintoloiden pyörittämisestä.

– Nyt tehdään tätä työtä, katsotaan joskus kaukana tulevaisuudessa, jos löytyy muutakin, Can Mese hymyilee raukeana. Takana on kiivaita ja työntäyteisiä viikkoja, kun yritys laajeni Kauppakeskus Goodmaniin. Parolantien ravintola jatkaa entiseen malliin.

Vielä opittavaa

Hieman päälle parikymppinen nuori mies otti vetovastuun ravintolatoiminnasta jo yli kaksi vuotta sitten. Parissa vuodessa hän on ehtinyt huomata konkreettisesti sen, ettei yritystoiminnan pyörittäminen ole Suomessa helppoa. Byrokratia kaikkine koukeroineen vie ison siivun vuorokauden tunneista, kun päätyönä on kuitenkin kokkaaminen.

– Yrittäjyyteen liittyvät asiat tulivat jo nuorena tutuiksi, kun me lapset olimme isän tulkkeina erilaisissa tilanteissa. Isä ei ole koskaan oppinut täydellistä suomea, joten hänelle apu oli tarpeeseen. Mutta yrittämisen kaikki koukerot ovat selvinneet vasta sen jälkeen, kun yritys siirtyi minulle.

Selvinneet ja selvinneet, sillä Can Mese myöntää, että oppimista on edelleen paljon.

– Haluan koulutusta juuri yrittäjyyteen. Kokkaaminen luonnistuu, vaikka sen alan ammattiopinnot jäivät kesken.

Kokkiopintojen päättymisen hän myöntää johtuneen pelkästään hänestä itsestään.

– Olen omapäinen ja osin kiivaskin. Vaikka opinnot jäivät puolitiehen, sain tunnustusta osaamisestani stipendinä.

Toiminta laajeni

Can Mese laajensi ravintolatoimintaa äskettäin avaamalla toisen ravintolansa Goodmanin katutasossa. Kun ravintolalla on myös oma sisäänkäynti suoraan kadulle, ovat myös aukioloajat muusta kauppakeskuksesta poikkeavat. Kiinteistön alakerrassa toimivaan ravintolaan on myös suora yhteys kauppakeskuksesta. Viikonloppuisin ravintola on avoinna aamuyön tunteihin. Laajennuksen myötä b-oikeuksilla varustetun ravintolan ruokalistaan pistettiin uutta ytyä. Kesällä avautuu 40-paikkainen terassiravintola omine myyntitiskeineen.

– Emme ole enää kebab-ravintola vanhassa merkityksessään. Salaatit ja pastaruuat ovat erittäin suosittuja. Osakiitos kuuluu italialaislähtöiselle kokillemme. Menestyksen on huomannut parin viikon aikana, sillä asiakkaita on käynyt kiitettävästi, Can Mese sanoo tyytyväisenä.