Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Koti­hoidossa saa myös pitää hauskaa – Keinusaaressa on pantu vanhat rutiinit uusiksi

Toimintatapoja kehittämällä on saatu iltapäiviin aikaa yhdessä tekemiselle.

Monella on mielikuva tukka putkella paikasta toiseen suhaavista kotihoitajista, joilla ei ole aikaa asiakkailleen kuin pakollisten hoitotoimien ja lääkkeidenjaon verran.

Toisinkin on mahdollista työt järjestää.

Keinusaaren kotihoidossa työskentelevä sairaanhoitaja Ninni Lindholm lähti viime syksynä Hämeenlinnan kaupungin tarjoamaan Työn iloa kehittäjämielellä -koulutukseen, koska hän koki että kotihoitajien työssä oli paljon päivittämisen varaa.

– Kotihoidossa on paljon vanhentuneita ja uudistumista kaipaavia tapoja toimia, jotka voi muuttaa siten, että aikaa ja energiaa säästyy muihin asioihin, Lindholm sanoo.

Tärkeimpänä pontimena hänellä oli huoli ikäihmisten yksinäisyydestä ja virikkeettömyydestä.

– Kotihoidon työntekijä on monelle asiakkaallemme ainoa ihmiskontakti moneen päivään. Jotain muutosta työpäiväämme pitää saada, että pystymme perushoidon lisäksi piristämään asiakkaitamme, Lindholm sanoo.

Hän sai koulutuksessa teemakseen ”Unelmieni iltapäivä kotihoidossa”.

– Ajattelin ensin, että onpa naiivi teema, mutta ajan kuluessa se on osoittautunut ihan älyttömän hyväksi ideaksi, Lindholm kertoo.

Tavoitteena on kaiken kiireen ja hoitajapulan keskellä kuunnella asiakasta ja tehdä tämän kanssa jotain sellaista, mitä kotihoidossa ei normaalisti tehdä.

Lindholm keräsi asiakkailta toiveita ja ryhtyi niiden pohjalta toimiin.

– Yksi lähihoitaja kävi asiakkaan kanssa Goodmanissa kahvilla, toinen vei asiakkaansa ulkoilemaan ja otti koiransa mukaan. Yksi hoitaja lauloi asiakkaansa kanssa useita kertoja, monen asiakkaan kanssa leivottiin ja marraskuun lopulla teimme retken Sauvolan hyvinvointikeskukseen Iittalaan.

Myöhemmin Lindholmin projektissa mukana olleet tekivät retken Hämeenlinnan kirjastolle taidenäyttelyyn, kahvittelivat ja lauloivat karaokea.

– Seuraavaksi on tarkoitus ottaa kotihoidon fysioterapeutti mukaan ja keskittyä fyysiseen ja psyykkiseen hyvinvointiin. Tulossa on vielä muistisairaille oma projektinsa, Lindholm kertoo.

Tulokset ovat olleet kannustavia. Sekä hoitajat että asiakkaat ovat nauttineet yhdessä tekemisestä.

– Vaikka tykkään työstäni muutenkin paljon, onhan tämä mukavaa, kun voi antaa enemmän huomiota asiakkaille, projektissa mukana ollut lähihoitaja Minna Ruotsalainen kertoo.

Keinukamarin asukas Kalevi Saari kertoo nauttineensa erityisesti boccia-pelistä.

– Kisailu on hauskaa, kun olen helppo häviäjä, hän naurattaa hoitajaansa.

Lähiaikoina Saari on menossa osana projektia pitkästä aikaa HPK:n peliin.

Ninni Lindholmin tavoitteena on räätälöidä toiminnasta malli, jota voidaan jatkossa hyödyntää myös alueen muissa kotihoidon yksiköissä.