Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Etsitkö ehdokasta, jota äänestää eduskuntavaaleissa? Kokeile meidän vaalikonetta!

TVOF | Hämeenlinnalainen Aku Keinonen kehuu Elastista lempeäksi koutsiksi – Kaksintaistelu nähdään tällä viikolla televisiossa

Television kykykilpailussa nähtävä hämeenlinnalainen laulajalupaus ottaa kaiken irti esiintymisistään.

Hämeenlinnalaisella muusikolla Aku Keinosella, 23, on pitänyt tänä keväänä kiirettä The Voice of Finlandin kuvauksien kanssa.

Viimeksi Keinonen nähtiin televisiossa reilu viikko sitten, kun hän pääsi kykykilpailun The Cut -vaiheessa suoraan jatkoon.

Keinonen kertoo, että kilpailijoille tämä ohituspassi-mahdollisuus tuli täytenä yllätyksenä.

– Kyllähän siinä pasmat meni sekaisin, kun olin henkisesti varustaunut pitkään päivään ja treenannut etukäteen kolme eri laulua, ja sitten kuvaukset loppuivatkin omalta osalta yllättäen.

Keinonen oli odottanut pääsevänsä laulamaan Lenni-Kalle Taipaleen, Joonas Kaikon ja Ossi Mariston kanssa. Pieni pettymyksen tunne meni kuitenkin nopeasti ohi.

– Olihan se tietysti ihana luottamuksen osoitus valmentajalta, että hänellä oli minusta jo valmis kuva artistina. Se kertoo siitä, että olen tehnyt jotain oikein, Keinonen sanoo.

Elastisen tiimin kesken muodostui hyvä, melkein rippikoululeirimäinen tunnelma The Cut -vaiheesta alkaen.

– Meillä syntyi niin hyvä ryhmähenki, että se vähensi paineita. Sen päivän jälkeen ei enää jaksanut kilpailla toisia vastaan, mikä oli tosi hyvä juttu meille kaikille.

Hän kertoo, että Elastisen tiimi on pitänyt kevään edetessä aktiivisesti yhteyttä keskenään. Parhaiten Keinonen on tutustunut omaan Kaksintaistelu-pariinsa. Hänen nimensä on vielä salaisuus, sillä esitys nähdään televisiossa tämän viikon perjantaina.

– Otimme sellaisen asenteen, että vedämme niin hyvän dueton kuin voimme ja nautimme siitä hetkestä. Päätöksen jatkosta tekee sitten joku muu, joten siitä on turha ottaa paineita.

He treenasivat yhdessä vapaa-ajallakin ja kulkivat kuvauksiin Turkuun yhteisellä kyydillä. Viimeksi Keinonen tapasi parinsa viime viikonloppuna salibandyn merkeissä.

Tähtivalmentajaansa Elastista eli Kimmo Laihoa Keinonen kuvailee erittäin kannustavaksi ja positiiviseksi ihmiseksi.

– Hän oli kuin junnujalkapallojoukkueen koutsi. Hän teki hyvin selväksi, että haluaa tästä ohjelmasta meille kaikille hyvän kokemuksen ja ettei hänen fokuksensa ole siinä, kuka kisan voittaa.

Laihon tavaramerkki leveä hymy pysyi kasvoilla myös tv-kameroiden sammuttua.

– Hän sanoi meille, että aina jos lavalla jännittää, voimme katsoa häneen ja hän on meidän puolellamme. Hän on tosi lempeä ihminen, josta huokuu positiivista energiaa, Keinonen kehuu valmentajaansa.

Elastinen on kuin junnu­jalkapallojoukkueen koutsi.

Aku Keinonen

Ääni ratkaisee -vaiheessa Keinonen tunsi lavalle astuessaan sydämen pomppaavan kurkkuun.

– Oli kuitenkin kiva huomata, että kun laulu alkoi, sain rauhoitettua itseni. Tavallaan jännitys kuuluu esiintymiseen, sillä vireystila nostaa äänialaa jopa sävelaskeleella ja tuo kroppaan aktiivisuutta.

Tv-ohjelmassa varsinaiset lauluosuudet kestävät vain lyhyen hetken. Keinonen on onnistunut nauttimaan niistä.

– Koen itse niin, että jos sen ajan käyttää sen miettimiseen, pääseekö jatkoon vai ei, hetki menee vähän hukkaan. Menen itse näihin tilanteisiin vetämään minikeikan ja nauttimaan siitä.

Aku Keinonen toivoi saavansa tv-ohjelmasta lisää itsevarmuutta ja uutta kulmaa esiintymiseensä. Hän kokee onnistuneensa tässä.

– On ollut ihanaa saada palautetta tutuilta, ventovierailta ja alan ammattilaisilta. Se merkitsee minulle paljon ja on luonut tekemisiini varmuutta, motivaatiota ja intoa.

Keinonen nostaa hattua ohjelman musiikkitiimille, joka taipuu uskomattomiin suorituksiin. Pelkästään Ääni ratkaisee -vaiheessa kuvattiin viiden päivän aikana sata laulajaa. Heistä jokaisella on oma äänialansa ja jokaisen kappaleesta täytyy tehdä ohjelmaa varten sopivan pituinen versio.

– Bändillä on niin järjetön duuni, ettei ole todellakaan ihme, että siellä on Suomen huiput. Tekemisen on oltava pomminvarmaa.

Tuossa vaiheessa laulajat saivat harjoitella bändin kanssa kappaleensa pari kertaa etukäteen. Myöhemmissä vaiheissa harjoitusaika kasvaa. Esimerkiksi Kaksintaistelussa oli oma päivänsä harjoituksille ja kuvauspäivän aamunakin järjestettiin vielä kenraaliharjoitus.

– Siinä ehti jo saada vähän tuntumaa bändiin.

Katsojia kiinnostaa, kuinka paljon kilpailijat voivat vaikuttaa itse siihen, mitä he ohjelman edetessä laulavat.

Keinonen kertoo, että osallistujilta kerätään listoja näille mieluisista kappaleista. Kappalevalinnat tehdään yhdessä valmentajan ja tuotannon kanssa.

– Ihmisillä voi olla listoillaan samoja biisejä, joten jokainen ei saa ensimmäistä toivettaan läpi. Ja tietysti Kaksintaistelu-vaiheessa kappale tuli kilpailijoille puhtaasti valmentajalta.

Entä esiintymisasut: tarjottiinko sinulle sellaisia vaatteita, joita et muuten koskaan päällesi laittaisi?

– Ei. Kaksintaistelu-vaiheessa vaatteet tulivat vielä omasta vaatekaapista. Mietimme yhdessä parini kanssa, miten pukeudumme ja tarjosimme stylisti Vesa Silverille muutaman vaihtoehdon nähtäväksi, Keinonen vastaa.

Muusikkoperheessä kasvaneelle Keinoselle oli jo pienestä pitäen selvää, että hän haluaa soittaa ja laulaa. Hän alkoi soittaa rumpuja seitsemänvuotiaana. Sen jälkeen soitinvalikoima on kasvanut pianolla ja kitaralla.

Hän kokee, että rumputaustasta on ollut hänelle paljon hyötyä.

– Se on ehkä isoin etuni. Rytmisyys on todella tärkeä elementti musiikissa ja olen saanut paljon positiivista palautetta siitä, että saan helposti bändin soitosta kiinni.

Helsingin Pop & Jazz Konservatoriossa opiskeleva Keinonen tähtää tällä hetkellä muusikon uralle. Hän keikkailee yksin ja cover-bändin solistina.

– Nyt on hyvä hetki katsoa, mitä siitä voi syntyä. Mutta kyllä minua kiinnostavat tällä alalla myös teknikon ja pedagogin työt.

Yllättäen hän pääsi jo Ääni ratkaisee -vaiheessa esittämään myös yhden itse tekemänsä kappaleen. Lapsuuden loppu -kappaletta on kuunneltu Spotifyssa tähän mennessä yli 4650 kertaa.

Kuullaanko omaa musiikiasi kilpailussa vielä lisääkin?

– Sitä en osaa sanoa. Oli kyllä iso yllätys, että sitä kysyttiin heti aluksi, ja olin siitä tosi innoissani, Keinonen sanoo.

Miten tärkeää sinulle on päästä kilpailussa loppuun asti?

– On se tärkeää. Ei ehkä niinkään voittaminen, vaan se, että pääsen esiintymään mahdollisimman monta kertaa. Minulle tärkeintä on päästä luomaan kontaktia ihmisiin, bändiin ja yleisöön.

Artistille kaikki näkyvyys on hyväksi.

– Minua puskee eteenpäin se, kun pääsee vetämään itselle tärkeitä biisejä Suomen parhaiden muusikkojen kanssa. On myös tosi ainutlaatuista, että nämä isot, tärkeät hetket on dokumentoitu videoille.

Television lisäksi Keinosta voi nähdä ja kuulla vielä tänä keväänä livenä myös Hämeenlinnassa. Hän esiintyy 6. huhtikuuta Suisto-klubilla Koivikko-kodin hyväksi järjestettävässä hyväntekeväisyystapahtumassa.

Keinonen toivoo yleisön kiinnostuksen säilyvän myös tv-ohjelman jälkeen.

– Jos se on minusta kiinni, niin kyllä minusta kuullaan huhtikuun jälkeenkin.