Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Pienen ikänsä musisoinut Aku Keinonen julkaisi omia laulujaan – "Tein levyn ottaakseni itseäni niskasta kiinni"

Aku Keinonen pohtii kappaleissaan elämän suuria murroksia aikuisuuden kynnyksellä.

Viime kevään ylioppilas Aku Keinonen julkaisi tammikuun alussa EP-levyn Ajankuva, joka sisältää hänen omaa suomenkielistä musiikkiaan.

20-vuotias hämeenlinnalainen on opiskellut Sibelius-opistossa seitsemänvuotiaasta saakka ja esiintynyt monissa kokoonpanoissa, mutta ideaa esikoislevystään hän haudutteli kauan.

– Minulla aina ollut ajatus musiikin tekemisestä ja kova hinku kirjoittaa, mutta olen hyvin itsekriittinen. Takana on paljon yritystä ja harjoittelua, ennen kuin suorastaan pakotin itseni julkaisemaan levyn, Keinonen sanoo.

EP:n kaikki kappaleet ovat Keinosen säveltämiä, osassa sanoituksista hänen kirjoittajakumppaninaan on ollut Liisa Kuivalahti, joka myös vastaa julkaisujen kansitaiteesta ja laulaa Paikoillaan-kappaleessa.

Julkaisu on teemallinen kokonaisuus, joka käsittelee kasvua ja muutosten kohtaamista.

– Levyn laulut kertovat hiukan eri tavalla samasta asiasta, lapsuudesta ja nuoruudesta. Ensiaskeleet teksteihin ovat tulleet omista kokemuksistani, mutta hyvin usein biisit ovat alkaneet elää omaan elämäänsä, Keinonen pohtii.

Kaikki on tehty omin käsin

Levyn nimikappale kuvaa erosta toipumista ja päättyneen ihmissuhteen asettumista osaksi omaa elämänhistoriaa. Muuttolintu kertoo uuden kohtaamisesta ja pois vetäytymisen tarpeesta.

Lapsuuden lopussa lauluntekijä käsittelee rajanvetoa lapsuuden ja nuoruuden välillä – miten epävarmuus saa kuvittelemaan, että isoksi kasvetaan hylkäämällä leikin ja lumon maailma. Paikoillaan on hyvästelylaulu lapsuudenkodin omalle huoneelle.

Levyllä on mukana myös instrumentaalikappale Leija ja kerä.

Keinosen melodiset sävellykset liikkuvat folkin, popin ja rockin välimaastoissa.

Laulut ovat sanomaltaan ymmärrettäviä, mutta kuulijan omalla tavallaan tulkittavissa.

– Hyvällä kappaleella on jokin idea ja tarkoitus, ja kaikki ainekset toimivat kohti tuota teemaa. Soinnutus, melodia ja rytmi muodostavat lyriikan kanssa vahvan tunnekokemuksen.

Levy on melkoinen kisällinnäyte, sillä kaikki sovitukset ovat Keinosen ja hän soittanut kaikki instrumentit eli kitarat, rummut, pianon, syntetisaattorin ja basson.

Lisäksi hän on äänittänyt, miksannut ja masteroinut kappaleet.

– En tehnyt levyä päätyäkseni listoille, vaan ottaakseni itseäni niskasta kiinni ja harjoitellakseni näitä kaikkia asioita, Keinonen kertoo.

Isän perässä

Nuoren lauluntekijän isä on omista albumeistaan, Hämpton Dixie Bandista ja teatteristakin tuttu Petri Keinonen. Myös velipoika Jussi Keinonen on muusikko.

– Kyllä isällä on ollut paljon vaikutusta suuntautumiseeni, varsinkin ala-asteikäisenä. Hänen silloin esittämänsä irlantilaisen kansanmusiikin äänimaailma on varmasti jonkinlaisena pohjavireenä mukana minunkin säveltämisessäni.

Nuoresta iästään huolimatta Aku Keinonen on esittänyt laaja-alaisesti musiikkia jazzista klassiseen ja rockiin eri kokoonpanoissa.

– Viime aikoina olemme tehneet Liisa Kuivalahden kanssa akustisia folk-popkeikkoja Empatiakierre-duollamme.

Varusmiessoittokunnan riveissä

Tammikuun alussa Keinonen astui armeijan harmaisiin Varusmiessoittokunnassa Parolannummella.

– Olen todella innoissani, koska soittokunnassa saan tehdä täysipäiväisesti juuri sitä mitä haluan. Varusmiesajasta jää varmasti paljon käteen.

Aku Keinosen kappaleet ovat kuunneltavissa Spotifyssa ja YouTubessa.