Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Tili ja laki | Vuosia vanhat kaunat nousevat usein pintaan perinnönjaossa – Kuinka estää perintöriita?

Perintö on klassinen sukuriitojen aiheuttaja. Syitä perintöriitojen aiheutumiselle voi olla lukuisia. Usein vuosiakin vanhat kaunat nousevat pintaan, kun ryhdytään perinnönjakoon. Riitaisa perinnönjako tulee kalliiksi kaikille osapuolille ja pahimmillaan kuolinpesän jaettava varallisuus hupenee riitelyyn.

Testamentilla voidaan ehkäistä perintöriitoja, mutta sen laatiminen oikeaoppisesti ja tarkasti on tärkeää.

Perunkirjoitus ei ole perinnönjakoa

Perunkirjoitus on tärkeää erottaa perinnönjaosta. Lähtökohtaisesti perunkirjoitus on toimitettava kolmen kuukauden kuluessa kuolemasta eli melko pian läheisen menehtymisen jälkeen.

Perunkirjoitus on lähinnä vainajan viimeinen veroilmoitus omaisuudesta Verohallinnolle, jotta Verohallinto voi määrätä perintöveron. Perukirjaa varten on hankittava tarvittavat asiakirjat ja selvitykset, kuten vainajan sukuselvitys, kuolinpesän osakkaiden virkatodistukset, mahdollinen testamentti ja avioehtosopimus sekä tiedot varoista ja veloista.

Tärkeää on varmistaa, että vainajan perillispiiri on selvitetty kattavasti. Perintöriidan voi saada aikaan jo sillä, että lakimääräisä perillisisä ei kutsuta asianmukaisesti perunkirjoitukseen.

Tärkeää on avoimesti tiedottaa kaikkia osakkaita kuolinpesän asioista, koska tietämättömyys ja epäselvyydet johtavat herkästi riitoihin.

Kutsu perunkirjoitustilaisuuteen on toimitettava kaikille kuolinpesän osakkaille. Perunkirjoitustilaisuuteen osallistuminen ei kuitenkaan ole välttämätöntä. Perukirjassa ei toimiteta perinnönjakoa eli kuolinpesä on tässä vaiheessa vielä jakamaton.

Perinnönjako perunkirjoituksen jälkeen

Perinnönjako voidaan toteuttaa nopeastikin asianmukaisesti toimitetun perunkirjoituksen jälkeen. Toisinaan perunkirjoitusvaiheessa on kuitenkin jo hyvä pohtia tulevaa ja omaisuuden, kuten kiinteistön tai asunto-osakkeen arvostusta, jos ajatuksena on esimerkiksi nopeastikin myydä kuolinpesän omaisuutta.

Perinnönjakoa on kuitenkin järkevää rauhassa suunnitella yhdessä kaikkien kuolinpesän osakkaiden kanssa. Edullisin vaihtoehto on aina sovinnollinen perinnönjako. Tämä edellyttää, että jokainen osakas hyväksyy allekirjoituksellaan perinnönjakosopimuksen.

On hyvä käyttää juristia perinnönjakosopimuksen laatimisessa, jotta kaikki asiat tulee huomioiduksi perinnönjaossa. Juristi voi myös sovitella mahdollista orastavaa riitaa, jotta se ei kasva suhteettomiin mittasuhteisiin. Tärkeää on avoimesti tiedottaa kaikkia osakkaita kuolinpesän asioista, koska tietämättömyys ja epäselvyydet johtavat herkästi riitoihin.

Testamentti riitojen ehkäisijänä

Huolellisesti laaditulla ja selkeällä testamentilla voi ehkäistä perintöriitoja. Testamentin ansiosta voidaan esimerkiksi turvata lesken tulevaisuus, säästää perintöverossa sekä rajata perillispiiriä. Testamentin pätevyys edellyttää kuitenkin, että se on tehty tiukkoja muotovaatimuksia noudattaen – muussa tapauksessa sillä ei ole sitovaa vaikutusta. Tämän vuoksi testamenttiasioissa kannattaa kääntyä osaavan juristin puoleen.

Testamentin sisällössä kannattaa kiinnittää huomiota asioihin, jotka ovat muutoin erityisen alttiita riidoille. Testamentin avulla kannattaa esimerkiksi poissulkea ulkopuolelle perillisten aviopuolisot.

Näin mahdollisen avioeron sattuessa testamenttaamasi omaisuus jää perilliselle eikä hänen puolisollaan ole oikeutta sinulta testamentilla saatuun omaisuuteen. Lisäksi testamentissa esimerkiksi kesämökki, auto tai lemmikki voidaan määrätä tulemaan tietyn luotettavan henkilön omistukseen – tämän ansiosta sinun ei tarvitse kantaa huolta niiden kohtalosta.

Testamentti antaa siis poikkeuksellisen mahdollisuuden vaikuttaa asioihin vielä oman kuoleman jälkeen. Testamentti on elävä asiakirja ja sitä voidaan muuttaa aina elämäntilanteen muuttuessa. On hyvin tärkeää, että testamentti on laadittu asiantuntevan juristin kanssa, jotta se on oikeudellisesti pätevä ja vastaa perittävän tahtoa.

Kirjoittaja on asianajaja.