Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Tukikohta murtaa muureja ja tuo uutta sisältöä päivään

Paluu yhteiskuntaan ja normaaliin elämään ei ole helppoa vankilasta vapautuneelle. Työtä tai asuntoa hakiessa kohtaa usein ennakkoluuloja ja tekemisen puutteessa voi jäädä helposti polkemaan paikalleen.

Rikostaustaisten ihmisten ja vankilassa edelleen olevien tukemiseen ja auttamiseen keskittynyt VIKTO ry on saanut STEA:n kautta rahoituksen 3-vuotiselle hankkeelle, jonka yksi osa on kohtaamispaikkatoiminta. Asiakastoiminta koostuu ryhmä- ja yksilöohjauksesta, jota toteutetaan ammatillista ohjausta, vertaisuutta ja vapaaehtoistoimintaa hyödyntäen. Lisäksi hanke kokoaa alueellista verkostoa vapautuvien tukipalvelujen kehittämiseksi.

Tätä tarkoitusta varten perustettu Tukikohta avattiin Raatihuoneenkadulla viime viikolla.

– Tämä on matalan kynnyksen kohtaamispaikka, jonne voi poiketa kahville ja jutulle tai osallistua erilaisiin ryhmiin sekä täällä että yhteistyökumppaneidemme tiloissa, Johanna Laakso VIKTO:sta sanoo.

– Olemme myös kasaamassa verkostoa vapautuvan vangin polulla eteen tulevista toimijoista, joita ovat muun muassa rikosseuraamuslaitos, järjestökenttä ja sosiaalitoimi. Olemme monelta taholta kuulleet, että tällaista on alueelle jo kovasti odotettu, koska lähimmät erityisesti tätä kohderyhmää tukevat toimijat ovat Helsingissä ja Tampereella.

Suomalaisessa järjestelmässä pyritään siihen, että vankilasta vapaudutaan portaittain: suljetusta vankilasta siirrytään avovankilaan ja sieltä koevapauden kautta vapauteen.

– Tukikohta pyrkii antamaan sisältöä päiviin koevapaudessa olevilla ja vapautuneille, Meihin voi myös ottaa yhteyttä, kun kaipaa asiointiapua tai tukihenkilöitä, VIKTO:n Kati Luukkanen kertoo.

– Asiakkaille on usein kuvitelma, että heillä on joku leima otsassaan, joka estää yhteisöön kuulumisen. Näitä muureja voidaan murtaa ihan pelkästään vaikka urheilemalla yhdessä.

Vankilasta vapautunut ihminen kokee helposti seinän nousevan pystyyn joka paikassa. Kun taustalla on usein mielenterveys- ja päihdeongelmia, luisuminen vanhoihin tapoihin voi olla lähellä.

– Avainasemassa on oikeanlaisen porukan löytäminen, koska niitä vääränlaisia kavereita kyllä löytyy ihan jokaisesta kaupungista, Laakso toteaa.

– Meillä on täällä loistavia vapaaehtoisia, jotka itse eivät välttämättä ole rikostaustaisia. Tukikohta ei ole semmoinen paikka, jossa juodaan kahvia ja voivotellaan. Täällä viedään asioita eteenpäin toiminnan kautta, oli sen välineenä sitten jalkapallo tai kitara.

Tuklkohta avoinna ma klo 10-18 ja ke-to klo 10-16 (Raatihuoneenkatu 7A)