Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Janakkalan Kalpalinnan rinteillä riittää yhä lunta – "Normaalisti kausi loppuu maaliskuun lopussa, mutta nyt varmasti mennään pääsiäisen yli"

Välinevuokraamoyrittäjä toivoo lisää nuoria lajin pariin.

Janakkalan Kalpalinnan laskettelukausi jatkuu edelleen.

– Normaalisti kausi loppuu maaliskuun lopussa, mutta nyt varmasti mennään pääsiäisen yli. Lumitilanne on siltä osin hyvä, hiihto- ja pyöräilykeskuksen välinevuokraamo- ja skishop-yrittäjä Mats Granbacka kertoo.

Hänen mukaansa rinteillä pystyisi periaatteessa laskemaan vaikka vappuun asti, mutta jostain syystä asiakkaat eivät miellä, että myös etelämmässä kausi voi jatkua pidemmälle.

– Pohjoisen keskuksissa, Levillä ja Rukalla, tilanne on eri, siellähän on vappuriehat ja lasketellaan vielä äitienpäivänäkin. Kyllä soisi tällaisina päivinä, että ihmiset eivät vielä hellittäisi. Pohjoisessakin ihmetellään, kun "etelän mies lakkaa hiihtämästä juuri kun parhaat kelit alkaa".

Olosuhteisiin nähden kulunut talvikausi on ollut Granbackan mielestä keskinkertainen. Yksi vaikuttava tekijä on ollut yleinen kustannusten nousu.

– Tämä kausi olisi voinut olla ihan huippu, mutta ehkä joillain perheillä se kausikortti ei ole ollut korkein prioriteetti. Myös lumetus on ollut kalliimpaa.

Tammikuussa vesisateet aiheuttivat asiakasmäärään pienen notkahduksen.

– Silloin huomasi, että innostus laantui, vaikka lunta oli rinteissä vaikka kuinka paljon. Kyllä se kieltämättä vaikuttaa lasketteluintoon, kun ikkunasta näkyy paljasta maata, hän pohtii.

Asiakkaat löysivät kuitenkin takaisin rinteille.

– Hiihtolomaviikot 8 ja 9 olivat hyviä, mutta kyllä tammikuu oli kaiken kaikkiaan varovaisempi.

Granbacka toivoo, että Hiihtokeskusyhdistys rummuttaisi paremmin lajin puolesta, etenkin nuorison keskuudessa.

– Kun nyt nuorison kunto huolestuttaa, niin kaikki konstit, millä nuoret saadaan ulos ja irrotettua kännykästä, pitäisi ottaa käyttöön. Laskettelu on kuitenkin "coolia" verrattuna perinteisiin hikilajeihin, hän tuumaa.

Tänä vuonna rinteillä on näkynyt poikkeuksellisen paljon ensikertalaisia.

– Heitä on ollut tavallista enemmän etenkin 12–14-vuotiaiden joukossa, mikä on ilahduttavaa.

Myös aiemmin nuorempana laskettelua harrastaneet aikuiset ovat löytäneet takaisin suksille.

– Eihän se perustaito mihinkään häviä, siitä saa yllättävän hyvin kiinni varsinkin kun välineet ovat kehittyneet.

Ajantasaista tietoa rinteiden aukiolosta löytyy Kalpalinnan somekanavista.

– Kausi jatkuu pääsiäisen yli ainakin. Sen jälkeen mennään päivä kerrallaan.