Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Etsitkö ehdokasta, jota äänestää eduskuntavaaleissa? Kokeile meidän vaalikonetta!

Hämeenlinnassa treenaa kaksi brasilialaisen jujutsun Nogi SM-kultamitalistia – "Finaalia kohti alkaa jännittää enemmän ja enemmän"

Kushin-Kanin Julius Koponen ja Pauli Lehtomurto kertovat kisa- ja treenitunnelmistaan.

Kilpailun alkaessa Julius Koposella ja Pauli Lehtomurrolla on erilaiset tunnelmat. Koposella on jokaisen portaan kohdalla ja erän voiton jälkeen onnistunut olo.

– Finaaliin päästessä tulee sellainen huoleton olo, koska mitali tulee kotiin kuitenkin niin ei ole paineita, Koponen kertoo.

Lehtomurto vuorostaan stressaa jo matkalla kisoihin. Tosin hän kertoo saavansa itsensä rauhoitettua ennen ensimmäistä erää.

– Vaikka saan itseni rauhoitettua ja kisat menee toivotun mukaan, silti jokaisessa portaassa finaalia kohti alkaa jännittää enemmän ja enemmän.

Molemmat ovat tuoreita SM-kultamitalisteja brasilialaisen jujutsun Nogi SM-kisoista, jotka järjestettiin Hämeenlinnassa maaliskuussa.

Lehtomurto voitti kultaa myös viime vuonna brasilialaisen jujutsun SM-kilpailussa Lempäälän Ideaparkissa.

Valmentajat Miika Hurula ja Mikko Talvitie kertovat Koposen ja Lehtomurron kehittyneen huomattavasti viime syksyyn verrattuna, sekä heille on tullut rauhallisuutta tekemiseen kisojen välissä.

Rauhallisuus on terävöittänyt heidän tekniikoitaan.

Mikko Talvitie

– Rauhallisuus on terävöittänyt heidän tekniikoitaan, Talvitie kehuu.

Koponen ja Lehtomurto kertovat saavansa onnistuneen olon, kun he huomaavat kisojen luistavan muillakin.

– Muiden kisoja katsoessa ja heidän edetessään portaita ylös kohti finaalia, tulee hyvä fiilis, koska huomaa treenien menneen perille, Lehtomurto kertoo.

Eri kisoihin valmistautumissa ei ollut paljoa eroa. Koponen ja Lehtomurto kertovat treenanneensa samalla porukalla molempiin kisoihin.

Tosin kisojen välissä he oppivat uusia liikkeitä, joita pystyivät lisäämään niin sanottuun omaan peliin. Muuten treeneissä hiottiin vanhoja asioita.

Koponen ja Lehtomurto kertovat treeneissä olevan kavereita eikä vastustajia.

– Kisoissa on vastustajia ja saat vain yhden mahdollisuuden erässä, joten jos saat lukotuksen, se viedään loppuun asti, Koponen sanoo.

– Treeneissä taas kaikki tekevät liikkeitä joskus toinen onnistuu ja toinen ei. Meillä ei viedä loppuun asti, koska periaate on harjoitella. Treeneissä ei ole voittajia ja häviäjiä, Lehtomurto lisää.

Vaikka treeneissä kaikilla on samat valmentajat, on treeniporukassa eroja. Lehtomurto kertoo toisten tekniikoiden toimivan joskus paremmin kuin omat.

– Siinä huomaa mitä, pitää hioa omassa pelissä paremmaksi pärjätäkseen kisoissa ja toisia vastaan.

Kushin-Kanissa brasilialaisen jujutsun harrasteryhmässä kaikki treenaavat yhdessä.

Koposen ja Lehtomurron mielestä Kushin-Kan on hyvin organisoitu ja he kertovat, että valmentajilta saa hyvin henkilökohtaista palautetta ryhmän koon vuoksi.

– Meidän harrasteryhmässä arvostan, kuinka kaikki ylläpitävät hyvää fiilistä. Jos jollain ei luista jonain päivänä niin silti kehutaan ja annetaan rakentavaa palautetta, Lehtomurto kertoo.