Hämeenlinnassa on käynnissä parhaillaan melkoinen cheerleadingbuumi.
– Jäsenmäärä on kasvanut yli odotusten. Lajin tunnettavuutta ja kiinnostusta lisää suomalainen, maailmanlaajuinen menestys, kertoo Hämeenlinna Cheer Teamin seuratoiminnan kehittäjä Kati Huusko.
Seurassa on kaikkiaan 13 eri joukkuetta, joista seitsemän on kilparyhmiä.
Kilpacheerleading on teknisesti ja fyysisesti vaativa urheilulaji siinä missä jääkiekko tai jalkapallokin. Se sisältää ihmispyramidien tekoa, akrobatiaa ja ihmisten ilmaan heittoja sekä tietysti myös yleisön mukaansa tempaavia kannustushuutoja.
Huuskon mukaan laji mielletään edelleen vahvasti tyttöjen harrastukseksi, mutta myös pojat ovat oikein tervetulleita mukaan. Hämeenlinnassa cheerleadingia harrastaa tällä hetkellä kaksi poikaa.
– Valtakunnallisesti tehdään parhaillaan paljon töitä poikien tavoittamiseksi. Siinä on auttanut tuore Cheers From Finland -dokumenttisarja, joka kertoo cheerleadingin MM-joukkueesta, Huusko kertoo.
Cheerleadingia voi harrastaa Hämeenlinnassa kaikkiaan 13 eri joukkueessa, joista kilpailee seitsemän ryhmää.
Harrastuksen alkuun pääsee helposti. Huuskon mukaan alkeisryhmissä ei vaadita mitään erityistaitoja tai kovaa fyysistä kuntoa.
– Kaikkein pienimpien eli 3–4-vuotiaiden ryhmät sisältävät lähinnä perusliikuntaa. Toki nämä Säihkeetkin tekevät stuntteja eli pieniä pyramideja, mutta niihin edetään tarkkojen sääntöjen ja harjoittelun kautta.
Edustusryhmä koostuu vanhimmista seuralaisista, jotka ovat vähintään 15-vuotiaita.
– Olemme aloittaneet toimintamme Hämeenlinnassa vuonna 2005, joten meillä ei ole vielä pelkästään täysi-ikäisistä koostuvaa joukkuetta. Emme tee myöskään kaikkein korkeimman tason 3-kerroksisia pyramideja, Huusko kertoo.
Cheerleadingissa vaativimmat tekniikat harjoitellaan aina hyvin ja turvallisesti, jotta vältytään loukkaantumisilta.
Kaikki toiminta perustuu turvallisuuteen.
– Meillä on koulutetut valmentajat ja tarkat säännöt, ja koko toiminta on hyvin ohjattua.
Harrasteryhmien toiminta tähtää pari kertaa vuodessa järjestettäviin näytöksiin, joissa päästään esiintymään univormujen, pompomien ja glittermeikkien kanssa. Tavallisista treeneistä nämä näyttävät elementit puuttuvat.
Huusko korostaa, että kyseessä on joukkuelaji.
– Joukkueen sisällä on monta eri paikkaa, joten kaikki tekevät vähän eri asioita, mutta toiminta täytyy saada silti synkronoitua samanaikaiseksi. Se vaatii suurta luottamusta toisiin joukkueen jäseniin.
Harjoituksissa syntyvä yhteishenki onkin se, mikä saa monet harrastajat pysymään lajin parissa vuodesta toiseen.
– Cheer-henki on varmasti syvimmillään kisamatkoilla, joissa ollaan ihan omassa kuplassa.
Hämeenlinna Cheer Teamin seuratoiminnan kehittäjä Kati Huusko toivottaa myös pojat tervetulleeksi monipuolisen lajin pariin. Tomi Vesaharju
Moni sekoittaa kilpacheerleadingin lajina jääkiekko-ottelujen tauoilla nähtäviin tanssiesityksiin.
– Ihmisillä on tässä asiassa tosi paljon väärinymmärrystä. Me emme liity mitenkään jääkiekkojoukkueisiin. Cheerleading on tekninen, akrobaattisia taitoja vaativa harrastus, Huusko selventää.
Kilpajoukkueisiin järjestetään omat karsinnat syksyisin ja tammikuussa. Harrasteryhmätkin ovat tällä hetkellä melko täynnä, mutta yksittäisiä harrastajia toki mahtuu mukaan.
– Etenkin Säihkeisiin eli pienimpien ryhmään toivotaan lisää tyttöjä ja poikia, Huusko kertoo.