Hämeenlinnan Liikuntahallien luotsaama matalan kynnyksen liikuntaryhmätoiminta on suunnattu 5.–9.-luokkalaisille. Mukana on useita yhteistyökumppaneita ja tarjolla monia eri lajeja.
Valmennuspäällikkö Ville Lilja vetää Pullerin Säästöpankki-areenalla perjantaisin Futishöntsyjä.
Futishöntsyt ovat osa Hämeenlinnan Liikuntahallit oy:n ja paikallisten seurojen yhteistyössä järjestämää Liikuntalukkari-toimintaa.
– Tässä ryhmässä käy pääsääntöisesti poikia, ja aika paljon meidän omien joukkueiden pelaajia. Monesti tänne tullaan myös kaveriporukalla, HJS:n Liikuntalukkari-toiminnasta vastaava Lilja kertoo.
Tekeminen riippuu siitä, paljonko porukkaa on paikalla ja mitä nuoret haluavat tehdä.
– Aika paljon pidämme esimerkiksi erilaisia kisoja.
Liikuntalukkari-toiminta on 5.–9.-luokkalaisille suunnattua matalan kynnyksen maksutonta liikuntaryhmätoimintaa.
Hämeenlinnan Liikuntahallit on luotsannut sitä syksystä 2020 alkaen, mutta koronan takia toiminta pääsi kunnolla käyntiin vasta lokakuussa 2021.

Liikuntalukkarin ideana on saada lapset ja nuoret liikkumisen pariin.
– Parasta siinä on se, että se on maksutonta ja helppoa, eikä siihen tarvitse ilmoittautua ennalta, liikunnanohjaaja Laura Kakko sekä liikunnanohjaaja ja uinninvalvoja Venla Heikkinen vinkkaavat.
Kun nuori haluaa osallistua, ei se vaadi muuta kuin että tulee paikan päälle ja kirjoittaa nimen listaan.
Laura Kakko
Liikuntalukkarin valikoima vaihtelee koko ajan.
– Seurat ja toimijat ovat lähteneet kivasti mukaan toimintaan. Olemme tehneet 1–2 kuukauden, tai tarvittaessa pidempiäkin kokeilujaksoja, joissa nähdään, kiinnostuvatko nuoret toiminnasta, Kakko kertoo.
Kiinnostus eri lajeihin on ollut vaihtelevaa. Muutamat suositut lajit, kuten futis ja kiekkoilu, ovat saaneet lukkariin jo omat vakiaikansa, mutta muiden osalta aikataulut vaihtelevat.
– Yritämme rakentaa lukkarin aina sillä tavalla, että tarjonta pysyy monipuolisena.
Usein hittilajit ovat kysyttyjä. Tarjolla on muun muassa padelia, uintia, kuntosalia, tanssia, kiipeilyä, akrobatiaa ja frisbeegolfia.
– Olemme tehneet kouluissa kyselyjä. Pallopelejä toivotaan, ja aloitammekin nyt futsal-kokeilun HJS:n kanssa. Myös itsepuolustus on noussut nuorten toiveisiin.
Uinti oli kantakaupungissa viime syksynä jonkin aikaa katkolla ilkivallan vuoksi. Laji on suosittu.
– Uimahallissa käy eri-ikäisiä nuoria laidasta laitaan ja sekä tyttöjä että poikia. Myös sijainti vaikuttaa, sillä sinne on helppo mennä.
Rinnakkainen Harrastus ihan lähellä -toiminta on valtakunnallista, 1.–9.-luokkalaisille tarkoitettua kulttuuri- ja liikuntatoimintaa.
– Harrastus ihan lähellä -toiminta tapahtuu pääsääntöisesti koulupäivän aikana kouluilla tai sen läheisyydessä. Toimintaan tulee ilmoittautua etukäteen. Liikuntalukkari on iltapäiväpainotteista harrastustoimintaa mikä taas ei vaadi erillistä ilmoittautumista. Tästä syystä sinne on helppo osallistua fiiliksen mukaan. Teemme myös yhteistyötä Hil-hankkeen Niina Heikkilän kanssa, ettei päiville tule samaa lajia päällekkäin.
Hil liikuttaa pääsääntöisesti 1.–4.-luokkalaisia kantakaupungissa sekä lapsia pitäjissä, ja Liikuntalukkari 5.–9.-luokkalaisia kantakaupungin alueella.
– Nyt tänä keväänä laajennamme Liikuntalukkaria Lammille ja Hauholle toiveiden ja resurssien mukaan, Kakko kertoo.
Haasteena on ollut saada toiminta nuorten tietoisuuteen. Ajantasainen Liikuntalukkari löytyy muun muassa Liikuntahallien nettisivuilta.
Kynnys on haluttu tehdä madollisimman matalaksi.
– Kun nuori haluaa osallistua, ei se vaadi muuta kuin että tulee paikan päälle ja kirjoittaa nimen listaan.
Isoin ongelma on ollut saada perheisiin tietoa siitä, milloin uusi laji on alkamassa.
– Markkinointia pitää kehittää. Teemme koulujen liikuntavastaavien kanssa yhteistyötä ja olemme viestineet toiminnasta Wilman kautta. Yhteydenpitoa koulujen välillä olisi vielä silti hyvä lisätä, mikä toisi lisää näkyvyyttä ja tietoisuutta.
Kehitteillä on myös yhteinen kanava Harrastus ihan lähellä -hankkeen kanssa.
– Sitä kautta nuoret pystyisivät katsomaan kaikki toiminnat, mitä on tarjolla.