Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Hiihtäjille avataan Hämeenlinnassa oma erikoiskauppa, josta voi hypätä suoraan ladulle

Maanantaina aamulla kahdeksan jälkeen Ahveniston moottoriradan laduilla sivakoidaan jo täyttä päätä.

Varikolle on ilmestynyt kontti, jossa avataan tulevana lauantaina Ahveniston suksihuolto. Asialla ovat innokkaat hiihtoharrastajat Antti Munnukka ja Ari-Pekka Lassila.

– Viime talvena oltiin yhdessä ladulla ja ruvettiin juttelemaan, että Hämeenlinnassa tarvittaisiin pelkästään murtomaahiihtoon keskittynyt erikoisliike. Sitten juotiin pari kuppia kahvia ja alettiin miettiä, kuinka se toteutetaan, miehet kertovat.

Suksihuolto toimii Munnukan pyörittämän Parolan pyörähuollon sisaryrityksenä.

Liike tarjoaa suksien voitelua sekä huoltoa ja kaupassa myydään pääosin kotimaisia hiihtovälineitä. Valikoimassa on Peltosen suksia, Startin sauvoja sekä Startin ja Rexin voiteita. Ainoastaan Alpinan monot tulevat Sloveniasta.

– Ari-Pekka on toiminut hiihtourheilun parissa 40 vuotta muun muassa Hämeenlinnan hiihtoseuran puheenjohtajana ja Peltosen suksitehtaan sekä Rex-voiteiden testaajana, joten hänen tietotaitonsa ja kontaktinsa valmistajiin ovat olleet tässä tärkeässä osassa, Munnukka sanoo.

Kauppa avataan ensi lauantaina kello 10 ja virallisia avajaisia vietetään viikkoa myöhemmin.

Koronan ja lumisten talvien jälkeen murtomaahiihto nauttii jättisuosiosta.

Ari-Pekka Lassila

Ovet ovat avoinna iltapainotteisesti, eli maanantaista perjantaihin kello 14–19 ja lauantaisin kello 10–14.

– Alustavasti mennään näillä, mutta aukiolot varmasti hakevat hiihtokauden aikana muotoaan, Munnukka arvelee.

Kontti seisoo Ahvenistolla niin kauan kuin laduilla hiihdetään. Lumien lähdettyä toiminta siirtyy Parolan pyörähuollon tiloihin Takumäentielle.

Kaksikko uskoo vankasti, että erikoisliikkeelle on kysyntää.

– Koronan ja lumisten talvien jälkeen murtomaahiihto nauttii jättisuosiosta. Täällä Ahvenistollakin kävijämäärät ovat kasvaneet valtavasti, Lassila sanoo.

Huollon tiimissä on mukana muutamia maajoukkuetason voiteluspesialisteja. Lassilan mukaan ammattilaisten apua kannattaa todella käyttää.

– Jos kotona ei ole kunnon välineitä, niin lopputuloksella on eroa kuin yöllä ja päivällä. Lämmitettävällä raudalla voi helposti pilata koko suksen, hän tuumaa.

– Perinteisen hiihtotavan pitopuoli on kaikkein haastavin ja oikean voitelun tietää usein vasta paikan päällä. Nykyään myynnissä on karvasuksia, joiden pito toimii yllättävän monilla keleillä.

Omat suksensa voi tuoda voideltaviksi Ahvenistolle tai pyörähuoltoon ja samoin myös hakea jommastakummasta paikasta.

– Toimitusaika on 1–2 päivää riippuen voideltavien suksien määrästä, Munnukka lupaa.

Lassila muistuttaa, että sukset kannattaa huollattaa myös talven jälkeen.

– Kausihuollossa sukseen laitetaan sopivat suoja-aineet säilytyksen ajaksi. Suksihan kestää isältä pojalle, jos siitä pidetään hyvää huolta.

Ahveniston suksihuolto avataan lauantaina 3.12. kello 10 moottoriradalla (Poltinahontie 47).