Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

30-vuotias Kimene uusi koko menun ja ravintolan – "Asiakkaat ovat tottuneet halpaan kebabiin eivätkä halua kokeilla mitään muuta"

Perinteikäs keskustaravintola haluaa tarjota asiakkailleen nykyisin paljon muutakin kuin kebabia, mistä paikka tunnetaan.

Sibeliuksenkadulla iltanälkäisille kebabia jo vuosikymmenet tarjonnut Kimene on kokenut täyden muodonmuutoksen. Poissa on vanha pikaruokalasisustus, ja menukin näyttää nyt tyystin toisenlaiselta kuin mihin on totuttu.

Ravintola Kimene luottaa nyt itsetehtyjen burgereiden, newyorkilaisen pizzan ja vegaanilounaan vetovoimaan.

Yrittäjä Izzet Eray Ertoprak, jota vakioasiakkaat kutsuvat tuttavallisesti Eeroksi, myöntää ettei 30-vuotiasta ravintolaa ole ihan helppoa uudistaa.

– Asiakkaat ovat tottuneet halpaan kebabiin, eivätkä halua kokeilla mitään muuta. Yritän kuitenkin houkutella heitä maistamaan myös uutuuksia, hän sanoo.

Pari vuotta sitten Suomen kansalaisuuden saanut Ertoprak on Kimenen nykyinen yrittäjä. Hänen tiensä ravintoloitsijaksi ei ole ollut kaikkein perinteisin.

Turkissa syntynyt Ertoprak opiskeli alun perin Saksassa koneinsinööriksi. Palattuaan kymmenen vuotta sitten Turkkiin hän ei tunnistanut maata enää samaksi, jossa oli kasvanut. Hän oli käynyt teini-ikäisenä Suomessa enonsa Asef Aydinin luona. Nyt tämä houkutteli sukulaisiaan jatkamaan ravintolassaan Hämeenlinnassa.

Suoma­laisessa pizzassa on liikaa täytteitä.

– Suomi tuntui hauskalta ja turvalliselta paikalta Turkkiin verrattuna. Niin minä ostin puolet enoni yrityksestä, hain ja sain oleskeluluvan ja muutin Suomeen vuonna 2014, Ertoprak kertoo.

Yövuoroa tekevän kebabkokin työn lisäksi hän piti päivisin autopesulaa. Koronapandemian aikana hän hankki Kimenen omistukseensa ja alkoi suunnitella sen uudistamista.

Suunnitelmat muuttuivat kolmesti matkan varrella.

– Ensin halusin tehdä saksalaistyyppisen döner-paikan, mutta sitten raaka-aineiden hinnat nousivat pilviin. Pelkän kebabin myynnillä ei enää elä. Minun oli valittava: joko nostaisin hintoja tai siirryn edullisempaan, ulkomaiseen lihaan.

Yhdysvalloissakin asunut Ertoprak kiinnostui newyorkilaisesta pizzasta, ja alkoi suunnitella sikäläisen pizzamestarin oppien mukaisia kastikkeita ja täytteitä.

– Tyypillisessä suomalaisessa pizzassahan on ohut pohja ja liikaa täytteitä. Newyorkilaisessa on paksumpi pohja, monta kastikevaihtoehtoa ja sopivasti täytteitä, Ertoprak kertoo.

Hän otti uudistuneen Kimenen pizzalistalle neljä erityyppistä kastiketta. Tomaatit ja juustot tulevat Italiasta, kuten myös pizzataikinat. Muut raaka-aineet hankitaan Suomesta.

Hän investoi automatisoimalla sekä pizzauunin että kebabkoneen. Kun henkilökunnalla näiden hankintojen jälkeen jää enemmän aikaa muuhun, Ertoprak lisäsi listalle hampurilaiset ja kanansiivet.

– Käytämme burgereissamme vähemmän kastiketta, sillä haluamme kiinnittää huomion pihveihin, jotka teemme itse tuoreesta jauhelihasta.

Vielä tuli kolmaskin uudistus. Käytyään Helsingissä ruokamessuilla Ertoprak tajusi, että kysyntää on entistä enemmän myös vegaaniruoalle.

Nyt Kimenessä on joka arkipäivä buffet-lounas, jossa on aina tarjolla myös lämmintä vegaaniruokaa.

Samalla kun sali on remontoitu tunnelmalliseksi, Ertoprak toivookin sisälle uskaltautuvan entistä useammin myös naisia ja pariskuntia vaikkapa treffeille. Kimene on nimittäin hankkinut myös A-oikeudet.

– Jos asiakkaat löytävät meidät, on ensi vuonna edessä laajennus ja kesäterassi, hän lupailee.