Christa Talikka, Musiikkiteatteri Spektri
– Hämeenlinnalaisuudessa on jotain todella rakastettavaa ja yksi ehdottomasti paras puoli on, että vaikka ihmiset saattavat olla hitaasti syttyviä, kun he jostain innostuvat, innostus on aitoa ja kestävää.
Hämeenlinnassa on vahvuuksia lasten-, nuorten- ja ihan kaiken ikäisten musiikki- ja musiikkiteatteritoiminnassa. Toivoisin, että tätä vetovoimaa hyödynnettäisiin ja Hämeenlinnaa markkinoitaisiin isommin kulttuurikaupunkina.
Hämeenlinnaisuus koostuu itselleni aitoudesta, turvallisuudesta, helppoudesta, hyvistä harrastusmahdollisuuksista ja kulkuyhteyksistä, me-hengestä sekä upeasta luonnosta ja kirkasvetisistä järvistä. Hämeenlinna on itselleni tukikohta ja koti, jossa sydän on.
Mika Partanen, olutravintola Birgerin ravintoloitsija
– Minusta tuntuu, että ajatukset Hämeenlinnasta ovat muuttuneet koulu- ja hallintokaupungista enemmän matkailun puolelle.
Mielestäni kaupungissa kannattaisi nostaa esille linnaa ja saada rannat todelliseen hyötykäyttöön esimerkiksi veneilijöitä varten.
Hämäläisyys on vähän sisäänpäin lämpiävää, mutta tässä suhteessa asiat ovat muuttumassa avoimempaan suuntaan.
Antti Toivanen, HPK:n toimitusjohtaja
– Hämeenlinnalainen on vaatimattoman ylpeä kotikaupungistaan. Enemmän perinteinen ja harkitseva, kuin rohkea ja innovatiivinen. Voisi sanoa varman päälle pelaava ja luotettava. Hämeenlinnassa saat pienessä koossa aivan kaiken rehellisesti ja luotettavasti.
Tulevaisuudessa mielikuvaa tulee viedä yhteistyön kautta rohkeasti elinvoimaisempaan suuntaan. Meillä on paljon asioita, jotka ovat todellisia vahvuuksia kuten Hämeen linna, HPK, Aulanko, Verkatehdas, Tiilaakso ja Vanajanlinna.
Outi Mertamo, Linnan Kehityksen matkailuasiantuntija
– Hämeenlinnassa kaikki palvelut ovat todella lähellä ja se mahdollistaa viikkoihin erittäin paljon lisää aikaa, joka on todella tärkeä asia meille.
Olen todella ylpeä Hämeenlinnan luonnosta, maisemista, historiasta ja paikallisista mielenkiintoisista tarinoista, jotka ovat meille arkipäivää mutta silti jotain sellaista mitä kaikilla ei ole. Täällä on myös rauhallista ja turvallista asua.
Kaupungissa tapahtuu todella paljon erityisesti kesällä ja asumme keskustassa juuri siksi että saamme nauttia pienen kaupungin sykkeestä. Hymyilyttää, kun ajattelee Hämeenlinnaa.
Johannes Ojansuu, filosofi
– Minulle identiteetti on tarinan kaltainen. Hämeenlinnassa tällä tarinalla on vahvat juuret sekä hämäläisessä maisemassa että kulttuurihistoriassa.
Menneisyys näkyy ja tuntuu vielä ja on toivottavasti myös pohjana uudelle. Siinä on hyvä olla ja osallistua, nähdä itsensä osana jatkumoa.
Ja sitten ovat tietysti ne ihmiset, joiden kanssa kaupunkilaisuus tulee tässä ajassa jaetuksi.
Mistäs sitä oikein ollaan kotoisin? – Hämeenlinnan kaupunki käynnisti identiteettikyselyn
Hämeenlinnalaisia ei voi ainakaan syyttää omalla kaupungilla leveilystä. ”Ei tästä nyt kannata tehdä numeroo”, tuumaa hämäläinen ja kuvittelee helposti, että ruoho on aina vihreämpää aidan takana.
Kotiseutuylpeydestään erityisen tunnettuja ovat vaikkapa pohjalaiset ja karjalaiset, länsirannikon joidenkin kaupunkien asukkaat tai mikseipä vaikka tamperelaisetkin.
Tunteen taustalla ei useinkaan ole, että oma kotikylä olisi välttämättä erityisen merkittävä paikka. Kysymys on enemmänkin siitä, että ihminen kokee merkitykselliseksi omat juurensa.
Hämeenlinnalainen laulaja-lauluntekijä Matti Johannes Koivu ilmaisee asian kauniisti kappaleessaan Aulanko:
Tiedätkö vanhat puut
ja valon iltaisin
ja mitä merkitsee
olla jostain kotoisin
Kaupunki on käynnistänyt Hämeenlinnan identiteettityön, johon kaikki kuntalaiset voivat osallistua. Työ alkoi huhtikuussa pari viikkoa kestäneellä kyselyllä, joka sai jatkoaikaa 12. toukokuuta asti.
Mitä sitten on kuntalaisen identiteetti?
– Identiteetti tarkoittaa ihmisen näkemystä kuulumisesta erilaisiin ryhmiin. Ryhmät antavat ihmisille mahdollisuuden tulla kuulluksi ja nähdyksi eli kuuluvuuden tunteen. Näin ollen identiteettiä ei voida ajatella yhtenä yhteisenä kaupungin identiteettinä. Hämeenlinnasta, usean eri kunnan muodostamana kaupunkina, tulemme varmasti kohtaamaan useita identiteettejä. Keskeistä on löytää näiden yhteys, pohtii strategiajohtaja Markku Rimpelä.
Identiteetin löytämiseen voivat osallistua kaikki nykyiset ja entiset hämeenlinnalaiset sekä Hämeenlinnassa mökkeilevät ja työssä käyvät ulkopaikkakuntalaiset.
Kaupunki etsii vastausta siihen, mitä on hämeenlinnalaisuus tänään ja mitä kotiseutu hämeenlinnalaisille merkitsee.
Onko kaupunkimme esimerkiksi muuttunut siitä, mikä mielikuva siitä on ajan saatossa syntynyt suomalaisille ja asukkaille? Mitä uutta ja mitä vanhaa Hämeenlinna voisi nostaa esille kaupungin markkinointi- ja strategiatyössä?
Vastaajia pyydetään kertomaan, millaisena he näkevät nykypäivän nykypäivän hämäläisyyden ja heidän mielestään hämeenlinnalaisuus koostuu.
Yhteystietonsa antaneiden vastaajien kesken arvotaan 100 euron arvoisia lahjakortteja.
Kyselyn jälkeen hanke jatkuu työpajoilla, joihin kutsutaan entisiä ja nykyisiä hämeenlinnalaisia.
Työtä toteuttaa Hämeenlinnan kaupungin kanssa Punctum & Studium Oy. Vastaavaa paikallisidentiteettien tutkimusta ja paikkakunnan historian yhdistämistä kunnan strategia- ja viestintätyöhön ei ole kaupungin mukaan aiemmin toteutettu Suomessa.