Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Sanni Reilin on Neumannin rakastettu Dingo-musikaalissa – Hämeenlinnan Uuden Kesäteatterin esitys kertoo meripojan kasvusta palvotuksi rock-tähdeksi

Hämeenlinnalaislähtöinen ja täkäläisiltäkin näyttämöiltä tuttu Sanni Reilin on naispääosassa tulevan suven Dingo-musikaalissa Kaupunginpuistossa.

Yhtyeen musiikki on monesti ollut isossa roolissa laulajan ja näyttelijän elämässä.

– Lauloin 10-vuotiaana musiikkiluokan laulukokeissa Kerjäläisten valtakunnan. Kun Autiotalo-musikaali sitten tehtiin Hämeenlinnassa, kävin katsomassa sen 28 kertaa, hän kertoo.

Vuonna 2014 joukko jyväskyläläisiä nuoria musiikinopiskelijoita marssitti Hämeenlinnan teatterin lavalle oman, uudistetun Autiotalo-versionsa, jossa Reilin oli toisessa pääroolissa Juliana.

– Dingon kappaleissa on kapinahenkeä ja dramaattisuutta, joka vetoaa. Niissä on nuoruuden vimmaa sekä tunteellisuutta ja usein myös merellä olemisen tarina, joka on on yhtä aikaa tuttu ja eksoottinen, Reilin pohtii.

Musikaalissa Reilin esittää Dingon keulakuvan Pertti "Nipa" Neumannin puolisoa Deviliä ja tekee myös toisen roolin ranskalaisena rakastajattarena.

– Pääsen opettelemaan sekä Porin murretta että ranskalaista aksenttia, Reilin nauraa.

– Devil on porilainen punkkari, jonka henkilökuvassa on leimallista hänen suhtautumisensa julkisuuteen. Se on ollut aina itsellenikin hankala asia ja tässä roolissa syvempi teema, jota pääsen käsittelemään.

Viime kesänä Raumalla kantaesityksensä saaneen Dingo-musikaalin ovat käsikirjoittaneet Kaisa Kuikkaniemi ja Hämeenlinnan Uuden Kesäteatterin johtaja Otto Kanerva, joka vastaa myös ohjauksesta.

Kuikkaniemi tunnetaan myös Ylellä kesällä 2020 esitetyn Kaikki huutaa Dingo -kuunnelmasarjan kirjoittajana.

Monista musiikkiteatteriesityksistä poiketen tällä kertaa käsitellään kappaleiden tekijän ja edelleen elävän henkilön kokemuksia.

– Kun ideaa lähdettiin miettimään, tämä ratkaisu tuntui luontevammalta kuin kehitellä jotain keksittyä tarinaa, Kanerva sanoo.

–Tuntui houkuttavalta lähteä kuvaamaan Dingo-manian syntyä, joka on todella historiallinen aikakausi suomalaisessa rockissa.

Esitys kertoo kertoo porilaisen meripojan kasvusta palvotuksi Neumanniksi musiikkimaailman huipulle.

Kanerva kertoo Neumannin olleen mielissään ja hyvissä fiiliksissä musikaalista.

– Hän ei halunnut puuttua käsikirjoitukseen mitenkään. Neumann ja Jonttu Virta olivat katsomossa Rauman ensi-illassa ja myhäileväinen olisi ehkä oikea sana kuvaamaan heidän reaktiotaan musikaaliin.

Neumannia esittää monien musikaalien päärooleissa loistanut Joel Mäkinen ja muina bändin jäseninä nähdään Pyry Smolander, Olli Tulkki, Patrik Hvitsjö ja Taneli Läykki.

– Haimme näihin rooleihin tarkoituksella vähän keltanokan oloisia kavereita, koska Dingon jäsenet olivat oikeasti parikymppisiä rääpäleitä mullistaessaan suomalaisen popmusiikin, Kanerva perustelee.

Manageri Lasse Norreksen roolin tekee esikuvaansa fyysisestikin paljon muistuttava Eppu Salminen, joka esittää myös Neumannin isää.

Poptähden äitinä nähdään Sinikka Salminen.

Kaupunginpuisto houkutteli viime kesän esityksiin lähes 20 000 katsojaa, ja vastaavaa sukseeta saatetaan nytkin odottaa.

Yhtyeen klassikkokappaleet ovat soineet vuodesta toiseen pop- ja iskelmäradioiden listoilla.

– 1980-luvun puolivälissä ei tässä maassa ollut varmaan yhtäkään kahvipöytää, jossa ei olisi Dingo-ilmiöstä keskusteltu, Kanerva arvelee.

– Ja aika harvan yhtyeen hajoaminen on ollut pääaiheena uutisissa.

Dingo-musikaali 28.6.–19.8. Hämeenlinnan Uudessa Kesäteatterissa Kaupunginpuistossa.