Kiipulan puutarhan ylipuutarhuri antaa vinkkejä kesäkukkien hoitoon sekä kertoo, miten välttää pahimmat virheet.
Kesäkukkasesonki lähestyy. Parvekkeella tai terassilla saattaa kesällä olla todella paahteista, joten sopivien kesäkukkien valinta voi tuottaa päänvaivaa.
Ylipuutarhuri Henni Koskimäki Turengista Kiipulan puutarhasta kertoo, että melko monet kukat pärjäävät vähän paahteisemmissakin olosuhteissa, jos niitä vain muistaa kastella hyvin.
– Pelargonia on varmimmasta päästä, se kestää hiukan kuivuuttakin.

Paahdetta kestävät hyvin myös samettikukka, tsinnia eli oppineidenkukka, dahlia, marketat, portulakka, verbena eli rautayrtti, monet vaalea- ja hopealehtiset kasvit, erilaiset heinät sekä paksulehtiset kasvit, kuten mesiherttalehti tai mehitähti.
– Esimerkiksi hopeaputous on todella hieno.
Jos kukat nuupahtavat jo ensimmäisen viikon jälkeen, eivätkä siitä enää tokene, mikä on silloin mennyt vikaan?
– Aika usein siihen on syynä vääränlainen kastelu. Kasvualustan pitäisi pysyä aina hiukan kosteana.
Vaikka kasvi siis kestäisi paahdetta, kuivuutta se ei kestä?
– Varsin monet kasvit ovat tosi tarkkoja kastelusta. Jos kasvi kärsii esimerkiksi kuivuusstressistä, se altistuu herkemmin vaikkapa tuhohyönteisille. Esimerkiksi murattiin tulee herkästi vihannespunkkeja, jos kasvi on liian kuivissa olosuhteissa.
Koskimäen mukaan paras kosteusmittari on näppituntuma:
– Kannattaa kokeilla, minkä painoinen amppeli on, kun se on kunnolla kostea. Esimerkiksi tuulisena tai lämpimänä päivänä multa kuivuu tosi nopeasti. Jos amppeli tuntuu kevyeltä, se on kuiva.
Joskus multaa voi olla hankala saada kunnolla kostumaan.
– Mikäli kasvualusta on päässyt hyvin kuivaksi, vesi saattaa ensimmäisellä kastelukerralla tulla läpi. Tällöin kastelu pitää hetken päästä uusia, hän kehottaa.
Rutikuivaan multaan ei kannata myöskään tuupata lannoitetta.
– Lannoittaminen pitää aina tehdä kosteaan kasvualustaan.
Jos juuret pääsevät kuivumaan, on peli yleensä menetetty.
– On kasveja, kuten pelargonia, jotka antavat pienen kuivahtamisen anteeksi, mutta useimmat kasvit ottavat itseensä aika herkästi.
Kaikenkattavaa nyrkkisääntöä kasteluun ei ole.
– Kasteluntarve riippuu olosuhteista ja keleistä. On myös kasvikohtaisia eroja. Esimerkiksi verbena eli rautayrtti viihtyy paahteessa, mutta vaatii runsaan kastelun.

Kesäkukkamullassa on yleensä kastelukiteitä mukana, mutta silti kastelu kerran viikossa ei riitä:
– Jos on lämmintä, täytyy kukkia kastella joka päivä. Ihan joka päivä ei välttämättä tarvitse kastella silloin, jos kastelee kerralla reippaasti.
Kasvin kuntoon kannattaa kiinnittää huomiota jo ostovaiheessa.
– Lehtien tulee olla hyvän vihreät, ellei kysymyksessä ole kellertävälehtinen kasvi. Kukissa saisi mielellään olla paljon nuppuja.
Kasvualusta ei saa olla kuiva.
– Esimerkiksi jos lobelia tai lumihiutale kerran pääsevät kuivahtamaan, niitä on hankala saada näyttämään vihreältä ja hyvältä.
Myös kasvualustan koolla on merkitystä. Valmiissa amppelissa on yleensä tarpeeksi multaa, sen sijaan pieni muoviruukku kannattaa vaihtaa.
– Esimerkiksi pelargoniat pitää aina vaihtaa muoviruukusta isompaan. Amppelimansikasta saa todella näyttävän, kun sen istuttaa isoon ruukkuun.

Osa kesäkukista vaatii muutakin hoitoa. Muun muassa marketoista ja pelargonioista pitää kuihtuneet kukat nyppiä pois.
– Jos riippuvista kukista raaskisi nipsaista kärjet pois, silloin versoja tulisi keskeltäkin ja kukista saisi tuuheita.
Koskimäen mukaan moni kasvi pärjää hyvällä kastelulla ja lannoituksella "väärässäkin" paikassa. Hän vinkkaa, että eri kasveja voi ja kannattaa laittaa samaan isoon ruukkuun.
– Pienilmasto on parempi, kun muita kasveja on ympärillä. Kasvit saavat tukea toisistaan.
Kevätmarkkinat Kiipulan puutarhassa, Kiipulantie 507, Turenki, lauantaina 6.5.