Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Huippusuositun tanssiohjelman bändinjohtaja rakastaa jazzia yli kaiken – Sami Pitkämö on Hämeenlinna big bandin solistina kolmessa konsertissa

Hämeenlinnan teatterissa on 13. toukokuuta tarjolla todellista mannaa laulettujen jazzklassikoiden ystäville, kun Jykä Aholan luotsaama Hämeenlinna big band esiintyy yhdessä Sami Pitkämön kanssa.

Ahola on tehnyt Pitkämön kanssa yhteistyötä aikaisemminkin oltuaan ykköstrumpetistina solistin ja Tampere big bandin televisioidussa konsertissa.

– Sain päähäni soittaa Samille ja hän vastasi suunnilleen heti, että joo. Hän on kuin kotonaan tällaisen musiikin parissa ja on Suomen parhaimpia ellei paras jazzlaulaja, kapellimestari kehuu.

Ahola kehuu laulajan tyylitajua sekä fraseerausta.

– Samia on ihan suoraan verrattu Frank Sinatraan ja hänen äänessään on vanhan koulukunnan loistoa. Kun homma on halllussa, kaikki tekeminen on hienoa ja rentoa.

Ahola on koonnut konserttien ohjelmistoon helmiä tuttujen jazz-standardien joukosta. Mukana on Sinatran tunnetuksi tekemiä kappaleita ja muun muassa Nat King Colea, mutta myös Pitkämön tuotantoa vuonna 2008 julkaistulta albumilta Lauluja Rakkaudesta ja vähän muustakin.

– Sehän tässä on hienointa, että mukana on Samin omia suomenkielisiä biisejä, jotka natsaavat tähän kokonaisuuteen erinomaisesti.

Samia on ihan suoraan verrattu Frank Sinatraan ja hänen äänessään on vanhan koulukunnan loistoa.

Jykä Ahola

Pitkämö on tullut suurelle yleisölle tunnetuksi erityisesti Tanssii tähtien kanssa -ohjelman orkesterinjohtajana. 49-vuotiaalla Kauhajoen kasvatilla on kuitenkin takanaan monipuolinen musiikillinen ura, joka lähti liikkeelle nimenomaan laulusta.

– Kun olin 6-vuotias, äiti äänitti itse tekemiäni biisejä, joissa mutisin melodioiden päälle jotain siansaksaa. Isäni oli kova Bing Crosbyn, Sinatran ja Dean Martinin fani. Aika alkuvaiheessa tajusin jo osaavani monen jazz-klassikon sanat ulkoa. Jazz on minulle rakkainta musiikkia, Pitkämö sanoo.

Vertailuista Sinatraan hän tuumii itse niin, että ihmisten kokema samankaltaisuus liittyy enemmän tyyliseikkoihin kuin ääneen.

– Minulla on samanlainen rytminkäsittely ja tietyllä tavalla suoraviivainen tapa laulaa. Vibraaton olen kyllä opetellut suoraan häneltä.

Omien kappaleiden esittäminen ison orkesterin kanssa on Pitkämölle erityisen mieluisaa.

– Levytyksestä on jo 15 vuotta, mutta biisit ovat pitäneet edelleen pintansa. Ne merkitsevät minulle paljon.

Pitkämön omat laulutulkinnat tanssiohjelmassa ovat usein niin taitavia, että tv-yleisö tyystin unohtaa, että kyseessä on live-esitys.

– Ohjelman teko on haastavaa ja joskus stressaavaa, mutta eniten mukavaa. Muuten en olisi sitä 15 vuotta jaksanut. Se vaatii jokaisen osa-alueen tekijältä halua kehittää konseptia eteenpäin ja meistä on tullut kuin iso perhe, Pitkämö sanoo.

Big band on tehnyt aikaisemmin vastaavanlaisia kiertueita Janne Tulkin ja Costello Hautamäen kanssa.

Keikat ovat vetäneet mukavasti yleisöä.

– Costellon kanssa kierrettiin viime vuoden huhtikuussa, kun oikein kukaan ei meinannut saada väkeä saleihin, mutta Verkatehdas oli melkein täynnä. Onnistumiset eivät tule kuitenkaan itsestään, vaan vaativat järkyttävän määrän markkinointia, jonka minä pääasiassa teen, Ahola toteaa.

Hämeenlinna big band aloitti ohjelmiston harjoittelun helmikuun alussa.

– Porukka on hyvässä iskussa ja seuraava konserttiprojekti tunnetun solistin kanssa tälle vuodelle on jo sovittu.

Kiertueen konsertit ovat Hämeenlinnan lisäksi 5.5. Hyvinkää-salissa ja 10.5. Kangasala-talossa.

Sami Pitkämö ja Hämeenlinna big band lauantaina 13.5. kello 18 Hämeenlinnan teatterin päänäyttämöllä.