Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Historianharrastaja Ari Laakso pyytää pienriistaa aseella, jollaisia ei kovin montaa Suomessa ole – "Vielä harvempi niillä metsästää"

Aseen haasteellisuus tekee metsästyksestä jännittävää ja jättää myös riistallekin mahdollisuutensa.

Kun hämeenlinnalainen Ari Laakso lähtee lintumetsälle, on linnulla hyvät mahdollisuudet olla tulematta ammutuksi. Laakso metsästää nimittäin British Land Pattern Musket -piilukkomusketilla "Brown Bessillä".

– Näitä ei kovin paljon Suomessa ole ja vielä harvempi niillä metsästää. Brown Bessillä on aikanaan ammuttu riistaa kaneista puhveleihin, mutta itse käytän asetta kanalintujen ja muunkin pienriistaan metsästykseen.

Juuri aseen haasteellisuus tekee metsästyksestä jännittävää.

– Kun aseen ja sen toiminnan ymmärtää, asekin on luotettava. Nopea se ei ole, joten riistallakin on aina mahdollisuutensa. Saan metsästysoloissa ladattua aseen puolessa minuutissa, joten toiseen laukkaukseen ei ole enää tilaisuutta. Lisäksi aseesta kuuluu aina väistämättä naksahdus, kun vedän iskurin taakse laukaisuasentoon, mikä joskus pelästyttää riistan, sanoo Laakso.

Jos piikivi on kunnossa ja sää on kuiva, on Brown Bess on luotettava ja varmatoiminen. Sadesäällä ei metsälle kannata lähteä.

– Jos ruuti kastuu, panos jää piippuun. Kerrankin yritin ampua pyytä, mutta ruuti oli kastunut kostealla säällä. Sankkipannussa ruuti sihisi ja savusi komeasti, mutta mitään ei tapahtunut.

Asetta ladattaessa ensimmäinen toimenpide on mitata oikea määrä mustaruutia ja kaataa se piippuun.

–Tämän jälkeen piippuun tungetaan latauspuikolla huovasta tehty välitulppa tiukasti kiinni ruutiin. Seuraavaksi sinne laitetaan sama ruutimitallinen hauleja ja päällimmäiseksi pahvinen sulkutulppa, jotteivät haulit karkaa piipusta.

Ruutipanos saa aikaan kovan äänen ja suuliekin, joka näkyy päivänvalossakin.

Ari Laakso

Tämän jälkeen ase vedetään puoleen vireeseen ja piipun yhteydessä olevaan sankkipannuun laitetaan vähän ruutia, minkä jälkeen aseen voi virittää ja laukaista.

– Kun ase laukeaa kuten sen pitää, niin liipasinta painettaessa iskurin piikivi iskee tulirautaan ja siitä lähtevät kipinät sytyttävät sankkipannussa olevan ruudin. Tämä puolestaan sytyttää piipussa olevan ruudin ja hauliannos ampaisee matkaan.

Brown Bessiä voi myös käyttää tulentekoon.

– Laitan tyhjän aseen sankkipannuun taulaa ja käytän aseen lukkoa kipinän saamiseksi siihen. Sen jälkeen laitetaan kytevä taula sytykkeisiin ja puhallellaan vähän liekkien aikaan saamiseksi. Palava sytyke sitten laitetaan nuotion sytykkeisiin ja kohta nuotio roihuaa.

Brown Bess oli maailman ensimmäinen sarjatuotantoase. Brown Bessin tuotanto alkoi jo vuonna 1722. Se oli eri armeijoiden käytössä yli sadan vuoden ajan.

Muun muassa Iso-Britannian sodissa eri puolilla maailmaa ja Pohjois-Amerikan valloituksessa, mutta myös silloisessa Ruotsissa, Suomen sodan aikana 1808–1809 .

Laakso osti aseen käytettynä, mutta vähän ammuttuna replikana. Brown Bess musketissa on pitkä ja sisältä sileä 75 kaliiperin piippu.

– Se kykenee sylkemään noin 18 millimetrin ja 40 gramman lyijykuulan, joka todellakin pysäytti aikanaan kohteen. Asehan sunniteltiin tappamaan tehokkaasti, koska se oli sotilasase.

Laakso kuuluu vanhan lännen harrastajien yhdistykseen Classic Old Western Society of Finland eli C.O.W.S. ry:hyn, jossa vetää yhdistyksen metsästysjaostoa Buckskinnereitä.

– Jaosto uudelleen elävöittää 1840-lukua edeltävää turkismetsästäjäkautta. Harjoitamme vanhan ajan metsästäjä- ja uudisraivaajahengen mukaista leirielämää, vaeltelua ja kisailua. Harrastuksessa pääpaino on alkuperäisen tyyppisillä suustaladattavilla mustaruutiaseilla ja asiaankuuluvilla, historiallisten esikuvien mukaisilla vaatteilla ja varusteilla, joista suurin osa tehdään itse.

Laakso kuuluu myös Uudenmaan Karoliineihin, joka vaalii 1700-luvun Ruotsi-Suomen ajan sotilasperinteitä sekä edistää karoliiniajan historian harrastusta ja tutkimista.

Toimintaan liittyvät myös esiintymiset historiallisissa asuissa, historialliset aseet, sekä muut sotahistorian elävöittäminen.

Ampumanäytöksissä mustaruutiaseilla ammutaan, mutta ei niissä tietenkään ole kuulia piipussa.

– Jo ruutipanos saa aikaan kovan äänen ja suuliekin, joka näkyy päivänvalossakin. Kun vielä valkeaa savua pöllähtää ja mustaruutikin tuoksuu, elämys on vaikuttava, niin harrastajalle kuin myös katsojille.

Karoliinit harrastavat muistotaisteluita muun muassa Pohjoismaissa ja Virossa.

– Pystytämme tapahtumapaikoille entisajan sotilasleirin. Karoliinien sotilaalliseen toimintaan kuuluvat käskyt annetaan ruotsiksi. Tunnelma on leirillä aina upea, sanoo Laakso.

1722

Vuosi, jolloin Brown Bessin tuotanto alkoi.