Hämeenlinna saa hankerahoitusta ja sparrausta Liikkuvan koulun kehittämiseen. Tänä vuonna kohderyhmänä ovat yläkoulut.
Miten yläkoululaiset saadaan liikkumaan koulupäivän aikana?
– Tämä on ihan valtakunnallinen haaste, harrastuskoordinaattori Niina Heikkilä Hämeenlinnan kaupungilta kertoo.
Hämeenlinna sai tälle vuodelle hankerahoitusta Liikkuva koulu -toiminnan elvyttämiseen yläkouluissa. Kohderyhmälle on perusteensa:
– Korona vei kouluilta monia hyviksi havaittuja käytäntöjä etenkin yläkouluikäisiltä nuorilta, eli heille pyritään saamaan parempaa fiilistä koulupäivään.
Hämeenlinna on valittu myös Liikkuva koulu -ohjelman kehittäjäkunnaksi 2023.
– Siinä mukana oleva kunta saa sparrausta Liikkuvan koulun kehittämiseen.
Toiminta tarkoittaa lasten ja nuorten aktivoimista ylipäänsä.
Tunneilla ei istuta vain pulpeteissa ja välitunneille on kehitelty kaikenlaista kivaa tekemistä.
Niina Heikkilä
– Esimerkiksi tunneilla ei istuta vain pulpeteissa ja välitunneille on kehitelty kaikenlaista kivaa tekemistä. Tutkimusten mukaan se helpottaa oppimista ja oppilaat jaksavat myös keskittyä paremmin opetukseen.
Heikkilä pohtii, että yläkouluikäiset ovat haastava kohderyhmä, sillä he eivät välttämättä kaipaa ohjausta. Ratkaisua on etsitty esimerkiksi digimaailmasta, mutta edelleen toimivin tapa nuorten aktivoimiseksi on avata heille jumppasalin ovet ja hommata sinne valvoja.
– Kun nuoret saavat itse keksiä mitä tekevät, he tekevät sellaista, mikä on heille mieleistä.
Hankkeen ja kehittäjäkuntatoiminnan avulla Hämeenlinna pyrkii luomaan kouluihin uudet käytännöt, ja saamaan ne jo aiemmin toimineet takaisin.
Hankkeen rahoitus mahdollistaa esimerkiksi opettajien kouluttamisen, mistä on Heikkilän mukaan hyötyä pitkällä aikavälillä.
– Pyrkimyksenä on luoda toimintamalleja, joiden jatkamiseen ei tarvita rahaa. Kehittäjätiimissä on mukana yhtenäiskoulujen opettajia, jolloin vaikutus tulee näkymään myös alakoulujen puolella.

Hämeenlinna saa kehittäjäkuntana sparrausta sekä asiantuntija-apua Liikkuvan koulun ideointiin.
– Kaikkea ei tarvitse keksiä uudestaan. Jos esimerkiksi koululla ei ole toimivaa pihaa, jossain toisessa kunnassa se on ehkä saatu ratkaistua.
Jokainen koulu toteuttaa toimintaa omalla tavallaan.
– Samat jutut eivät toimi joka paikassa. Ideana on luoda toimivia valmiita sapluunoita, jotka helpottavat Liikkuvan koulun toteuttamista.
Heikkilän mukaan Hämeenlinnassa on loistava tilanne liikunnan sekä lasten ja nuorten hyvinvoinnin edistämisen suhteen ja niiden eteen tehdään jo nyt paljon töitä.
– Liikkuva koulu on osa kokonaisuutta, johon kuuluvat esimerkiksi Harrastus ihan lähellä -ryhmät. Pyrimme siihen, että kaikki linkittyvät toisiinsa, jotta toimintamallista saadaan pysyvä.
Tavoitteena on liikunnallisen toimintakulttuurin juurruttaminen.
– Korona vei lasten ja nuorten liikkumista alas. Nyt tähtäämme siihen, missä se on ollut ja vielä siitä eteenpäin.