Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Marjukka Korhonen kuvaa veistoksissaan kohtaamisen hetkiä – Materiaaleina hän käyttää muun muassa rännejä, putkia ja peilejä

Helsinkiläisen kuvanveistäjän näyttely Hän-Hen on esillä Taidehalli Hämeessa 25.4. asti.

Taidehalli Hämeessä on esillä helsinkiläisen kuvanveistäjän Marjukka Korhosen näyttely, joka esittelee taiteilijan valualumiiniin, lasikuituun ja kipsiin valaman Hän-Hen - teossarjan henkilökuvia.

Korhosta kiehtoo tietty määrittelemättömyys. Taiteilija kuvaa anonyymien henkilöhahmojen kohtaamista korostamatta heidän sukupuoltaan.

– Käsittelen teossarjassa katsomista ja katsetta, hetkiä, jolloin kohtaamme uuden tilanteen ja ihmiset, joiden kanssa kommunikaatiomme ei ole vielä täysin avautunut. Toinen teemani on kehonkieli: eleet ja signaalit, lähestymisen ja torjunnan välimaasto, taiteilija kertoo.

Korhosen veistoksissa yhdistyvät runsaus ja pelkistäminen. Taiteilijaa kiinnostavat erilaiset putket, rännit ja rakennetun ympäristön elementtien yhdistäminen ihmiskehoon. Näyttelyn nimikkoteoksessa Hän-Hen yhdistyvät ihmiskasvot ja peili.

Vastakkaiselle seinälle on ripustettu teoksesta valmistusvaiheessa otettu valokuva. Taiteilija on käyttänyt peilipintaa myös Kissamies ja Minni teoksissa.

Käsittelen teossarjassa katsomista ja katsetta, hetkiä, jolloin kohtaamme uuden tilanteen.

Marjukka Korhonen

– Heijastusten myötä teosten rajat eivät ole enää selkeästi määriteltävissä. Ei voida enää yksiselitteisesti sanoa, missä yksittäinen teos alkaa, tai mihin se päättyy – mikä kuulu itse teokseen ja mikä ei, kun veistokset ja katsojat heijastuvat peilien kautta toisilleen, taiteilija tuumii.

Korhonen käyttää materiaalina usein alumiinia, ja häntä viehättää metallin keveys.

– Alumiini on kevyttä ja heijastaa valoa. Pinta on valun jälkeen suoraan hyvä, sitä ei tarvitse patinoida, kuten pronssia. Alumiini toistaa hyvin syvyyttä ja tuo yksityiskohdat esiin. Se toimii hyvin myös värien kanssa, taitelija kuvailee.

Näyttelyn katseenvangitsijoita ovat punainen Minni Suuri ja peräseinälle ripustettu oranssi kipsiteos Hän.

Voimakkaat värit ja punaisen sävyt ovat kulkeneet Korhosen mukana valmistumisesta asti.

Minni Suuri on suhteellisen pienestä koosta huolimatta intensiivinen, jopa mahtipontinen. Veistos ottaa tilan haltuun ja ikään kuin toivottaa katsojan tervetulleeksi näyttelyyn.

Korhonen asuu Helsingissä ja työskentelee Vallilan taiteilijatalossa.

Hänen tuotantoonsa kuuluu veistosten lisäksi myös julkisen ympäristön suunnittelutöitä.

– Päädyin Hämeeseen alun perin julkisen taiteen asiantuntijatöiden kautta. Olen seurannut Ars-Hämeen näyttelyitä jo pidemmän aikaa, ja minulla on tapana pitää näyttelyitä eri puolilla Suomea, taiteilija kertoo.

Marjukka Korhosen Hän-Hen -henkilökuvia on näytteillä Taidehalli Hämeessä 25.4. asti.