Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Hyväntekijät aikovat skeitata Nuorgamista Hankoon 20 päivässä Ukrainan auttamiseksi – Mistään teinien tempauksesta ei ole kyse

Matkaa on taitettavana 1 414 kilometriä ja reissun edistymistä voi seurata sosiaalisen median kautta. Hauholainen Hämeen Mokia kanavoi avun perille.

Kaksitoistavuotiaasta rullalautailua harrastanut Joonas Heinonen, 34, sai eräänä päivänä kuolemattoman idean. Hän jakoi sen muutamalle kaverilleen ja asia lähti rullaamaan.

Kartalla haaste näyttää helpolta, rullalautailla Suomi päälaelta sen helmoihin saakka, 1 414 kilometriä.

– Mukaan tuli hyviä tyyppejä, jotka haluavat jakaa ja toteuttaa tämän unelman. Hyväntekeväisyyskohteeksi valitsimme Ukrainan. Haluamme auttaa keräämällä tempauksemme avulla rahaa maan sairaaloiden kalustamiseen ja uudelleen rakentamiseen, Heinonen kuvailee.

Avun on suunniteltu kanavoituvan Heinosen työpaikan, hauholaisen hyväntekeväisyysjärjestön, Hämeen Mokian, kautta. Parhaillaan Hauholla rakennetaan linja-autoon hammaslääkäriasemaa ja toiseen kiireistä sairaala-apua tarvitsevien liikkuvaa yksikköä Ukrainaan toimitettaviksi.

Suomessa poistetaan käytöstä paljon hyväkuntoisia hoito- ja sairaalatarvikkeita. Niitä kerätään Mokian sairaalatarvikkeiden kierrätyskeskukseen Hauholle, kunnostetaan ja lajitellaan. Käyttökelpoiset tuotteet pakataan kontteihin ja lähetetään niitä tarvitseviin maihin muun muassa Itä-Eurooppaan tai Afrikkaan.

Tuotteiden nouto, varastointi ja korjaus synnyttävät kustannuksia. Nuko 1414 -tempauksen avulla pyritään keräämään rahaa erityisesti Ukrainaan kohdistuvaan sairaalatarviketyöhön.

Heinosen lisäksi matkaan ovat lähdössä Markku Ollila, Anton Lehtonen ja Onni Oikari.

Mistään teinien tempauksesta ei ole kyse. Nuko-ryhmän nuorin on tällä hetkellä 27-vuotias Lehtonen ja ryhmän nestori on 47-vuotias Ollila. Heinonen vinkkaa, että yhdelle rohkelikolle olisi skeittiryhmässä paikka vapaana.

Reitinvalinnan, rullalautailuystävälliset tiet ja Hauhon kautta, jälkeen paljastui, että matkaa on 20 päivässä tehtävä yli 1 500 kilometriä. Se tarkoittaa keskimäärin 75 kilometrin skeittausta per päivä.

– Eihän 75 kilometriä vielä ole matka eikä mikään päivässä taitettavaksi. Mutta toistaa tuo joka päivä 20 päivän ajan, Ollila miettii.

Matkan edistymistä voi seurata sosiaalisen median kautta osin reaaliaikaisesti. Kino Wanhalta Kopilta mukaan on lähdössä dokumentaristi Juhapekka Haapoja, joka kuvaa koko reissun alkuvalmisteluista alkaen.

Matkalta on tarkoitus striimata taivallusta suoraan sosiaaliseen mediaan ja kuvata materiaalia leikattavaksi videoklipeiksi. Kuvaajan kulkuneuvona on polkupyörä.

Mukaan on jo lupautunut yrityksiä ja yksityishenkilöitä tukemaan miesten matkaa Suomen halki. Tavoitteena löytää vielä lisää tukijoita.

Rahaa kerätään erityisesti itse päätarkoitukseen, sairaalatarvikkeiden toimittamiseen Ukrainaan. Nuko-ryhmällä on tarjota näkyvyyttä niin huoltoauton kyljessä kuin skeittaajien asuissa ja reissuvideoilla. Myös sponsoritilaisuuksia on mahdollista järjestää etukäteen sovituille etapeille.

Lähtö Nuorgamista tapahtuu 28. heinäkuuta. Matkaa tehdään 20 päivää, perillä Hangossa ollaan 16. elokuuta. Rullalautailijoiden ja huoltajien reitti Hankoon kulkee Hauhon kautta.

– Jos matkaan lähtee viisi, ja edes yksi pääsee maaliin, on onnistuttu, kertoo Joonas Heinonen.