Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Hämeenlinnan Tarotpuoti avasi haarakonttorin – Keskiaikapuoti vaihtoi omistajaa ja tulee näkymään uudessa paikassa

Ville Ketosen ja Mikaela Holmbergin Tarotpuoti laajeni, kun sopiva työntekijä ja paikka löytyivät. Pariskunta odottaa ensi kesän sesongista vilkasta. Keskiaikapuodille löytyi uusi omistaja.

Hämeenlinnalaisten Ville Ketosen ja Mikaela Holmbergin Tarotpuodista Idänpäässä on tullut nähtävyys, jonne tullaan kauempaakin.

Nyt pariskunta avasi Tarotpuodin myös Tampereelle. Avajaisia vietettiin 3.–5. maaliskuuta.

– Niin kauan kuin meillä on tämä Hämeenlinnan myymälä ollut, niin melkein jokainen, joka ovesta astuu, kokee sellaisen Liisa Ihmemaassa -elämyksen. Tietenkin tästä kateellisena kaikki muut kuin hämeenlinnalaiset ovat udelleet, koska tulette Turkuun, Tampereelle, Jyväskylään, Helsinkiin ja milloin mihinkin. Melkein kaikille kysyjille olen rehellisesti sanonut, että löytäkää minulle sellainen paikka, Ville Ketonen avaa.

Hän halusi myymälälle paikan, jossa olisi samanlaista henkeä kuin Idänpään vanhassa historiallisessa rakennuksessa. Mikään kauppakeskus ei tullut kysymykseenkään.

– En kuvittele, että löytäisimme mitään työväentaloa tai kaksisataa vuotta vanhaa elokuvateatteria, mutta se tunnelma pitää olla. Samaa mittakaavaa ei haeta, mutta fiilis pitää saada.

Toinen edellytys oli sopivan henkilökunnan löytäminen.

– Pitää ymmärtää ja olla samanhenkistä. Kaikki muut jutut tulevat perässä, mutta noiden pitää täyttyä.

Hanke nytkähti eteenpäin, kun Tarotpuodin pitkäaikainen asiakas Hanni Mäntynen esitti, että nyt olisi korkea aika perustaa liike Tampereelle.

– Hän on pitkän linjan tarot- ja noituudenharrastaja ja olemme useasti keskustelleet kaikenlaisista yhteistyökuvioista. Kun hän ilmoitti, että pistä nyt se Tarotpuoti sinne Tampereelle pystyyn, niin se tuli niin ytimekkäästi, että työhaastattelu oli sitä myöten käyty. Olin täysin vakuuttunut, että hän on juuri oikea ihminen sinne.

Ketosella oli jo varasto valmiina pop up -puotia varten, mutta tila puuttui vielä.

– Sanoin hänelle, näytä minulle tila, niin saat puotisi.

Melkein jokainen, joka ovesta astuu, kokee sellaisen Liisa Ihmemaassa -elämyksen.

Ville Ketonen

Mäntynen alkoi etsiä Tampereelta sopivaa paikkaa.

– Ensimmäiset kymmenkunta ehdotusta hylkäsin saman tien. Kun oikea tila tuli kohdalle, hän ilmoitti siitä ihan eri tavalla – että tässä se nyt on.

Sopiva tila löytyi Lidmanin talosta, joka sijaitsee Tampereella Tammelantorin ja junanradan välissä, osoitteessa Väinölänkatu 1–3.

Jugendtyylisessä talossa oli Ketosen mukaan juuri sitä fiilistä, mitä hän oli hakenut.

– Katsoimme, että tämä on kiva, tänne saamme Tarotpuodin.

Vuosina 1902–1908 rakennettu talo oli toiminut G. E. Lidmanin leipomona aina 1970-luvun alkuun saakka.

– Talolla on myös tarina. Se on torneineen yksi Tampereen kulttuurihistoriallisista taloista, vähän kuin meillä Skogsterin kulma. Lisäksi talossa toimii varmaan yksi Tampereen pitkäikäisimpiä ravintoloita, kreikkalainen ravintola Antika, joka on monelle tuttu.

Muutkin asiat alkoivat loksahdella:

– Kun menimme sinne ensimmäistä kertaa avainten kanssa, omistaja ja muutama muu oli paikalla ja kaikilla oli tarinoita henkisyydestä, joogasta ja noidista. Vastaanotto oli todella lämmin.

Taloa kutsutaan Aurinkotaloksi – kirkkaankeltaisen värin vuoksi, mutta talolla oli Ketosen mukaan myös hyvin henkinen historia:

– Siellä on ollut joogastudiota, henkistä kirjakauppaa, jo kymmeniä vuosia tällaista toimintaa ennen meitä. Tavallaan se oli tuttu Tampereella tällaisille piireille.

Ketonen pohtii, että kun hauskoja yhteensattumia alkoi tulla joka suunnasta, täytyi siihen olla jokin syy, miksi siihen paikkaan lopulta päädyttiin.

– Meillä oli työntekijä ensin, häneltä puuttui työpaikka, hän hommasi sen itse, löysi sen sieltä ja ei mitään muuta kuin paikat pystyyn.

Tampereen puoti on pienoismalli Hämeenlinnan liikkeestä.

– Toki ei täysin yksi yhteen, sillä se on neljä viisi kertaa pienempi tila. Sinne tulee erittäin laaja valikoima kortteja, kirjallisuutta ja suitsukkeita, sekä lähes kaikkia merkittäviä tuoteryhmiä vähän pienempinä valikoimina.

Ketosen mukaan Tamperetta kehitetään omana yksikkönä.

– Meillä on vahva usko siihen, että nyt on oikea paikka ja aika lähteä laajentamaan, toki maltillisesti.

Hämeenlinna kahviloineen pysyy edelleen ykköspaikkana.

– Me haluamme luoda täällä elämyksiä ja hyvää fiilistä. Kahvilassamme viihdytään ja se on hienoa. Olen tosi iloinen, että näinä aikoina me olemme löytäneet sellaisen rakosen, joka on selkeästi ihmisille tärkeä ja tuo iloa.

Idänpään Tarotpuoti on niittänyt mainetta myös kansainvälisillä tarot-foorumeilla ja tunnetaan hyvin niin alan harrastajien kuin mestareidenkin keskuudessa.

– Kortteja on myyty ainakin kahteenkymmeneen eri maahan aina Yhdysvaltoihin ja Japaniin asti. Muutama kanta-asiakas Hollannissa ja Tanskassa tilaa meiltä kuukausittain uutuuksia, Ketonen kertoo.

Hämeenlinnassa myös käy väkeä kaikkialta.

– Minulla on ulkomaalaisia asiakkaita, jotka tulevat tänne ihan varta vasten. Oikein odotan ensi kesää. Hämeenlinnankin matkailuihmiset voivat olla ihmeissään, kun ymmärtävät, että tänne on tultu Tarotpuodin takia.