Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kalligrafiassa yhdistyy rakkaus kirjaimiin, muotoihin ja väreihin – Kirjainten asettelu on kuin shakin pelaamista ja vaatii myös kärsivällisyyttä

Suomen Kalligrafiayhdistyksen näyttely on esillä Galleria Paperihuoneessa 1.4. asti.

Galleria Paperihuoneessa voi tutustua Suomen Kalligrafiayhdistyksen näyttelyyn Maailma muuttuu - kirjaimet säilyvät. Näyttely on jurytetty ja esillä on töitä kymmeneltä kalligrafilta ja kalligrafian harrastajalta.

– Näyttelyn teokset edustavat klassista, modernia sekä kokeilevaa kalligrafiaa, Suomen Kalligrafiayhdistyksen puheenjohtaja Tarja Itälaakso esittelee.

Klassisille kalligrafiatyyleille ovat ominaisia tarkat säännöt siitä, miltä kirjaimien tulee näyttää, mihin suuntaan kallistua ja miten rakentua.

Modernissa kalligrafiassa pyritään haastamaan perinteistä säännönmukaisuutta. Kirjaimet voivat olla erimuotoisia ja oma käsiala ja leikittely saa näkyä. Visuaalisessa tai kokeellisessa kalligrafiassa teksti on osa kuvaa. Teksti voi olla luettavissa tai pelkästään taustaelementtinä.

Leena Korhosen teossarjassa Pohjolan häät pääosassa on Kalevalan teksti. Itälaakson teoksessa Elämäni kirjaimet kehystetyistä kirjaimista muodostuu sana Konsta, Itälaakson pojan nimi.

Itälaakso vertaa kalligrafiaa ja kirjainten asettelua shakin pelaamiseen.

– Kalligrafia vaatii myös kärsivällisyyttä. Pitää keskittyä piirtämään ohuita ja paksuja viivoja.

Hämeenlinnasta starttaava kalligrafianäyttely kiertää kotimaassa noin vuoden.

– Suomen Kalligrafiayhdistys kehittää ja ylläpitää kalligrafian harrastusta. Näyttely- ja kurssitoiminnan lisäksi julkaisemme myös Sulkanen-nimistä lehteä, Itälaakso kertoo.

Grafiikanpajan puolella on Paperihuone ry:n jäsentaiteilijan Ulla Niskasen puupiirroksista ja akvarelleista koostuva Niityn laidalla -niminen näyttely. Kesäisen vehreät teokset ovat syntyneet taiteilijan mökkimaisemissa. Niskanen työskenteli niityn laidalla ja kesäateljeeksi muuttamassaan kasvihuoneessa. Puupiirrokset hän vedosti Paperihuoneessa.

Niskanen tarkkailee luontoa, vuoden kiertoa ja elämää yleensä. Hän haluaa etsiä uusia tapoja nähdä ja ajatella.

– Arvostan havaintoja, mutta en pyri pikkutarkkaan jäljentämiseen, vaan tuon esiin omaa kokemusta ja tunnetilaa.

Näyttelyt ovat esillä Paperihuoneessa (Arvi Kariston katu 9) 1.4. asti.