Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Etsitkö ehdokasta, jota äänestää eduskuntavaaleissa? Kokeile meidän vaalikonetta!

Eduskuntavaalit | Kaksi äänestyspaikkaa muuttuu Hämeenlinnassa näissä vaaleissa – Vielä ehdit pyytää kotiäänestystä

Ennakkoäänestys alkaa ensi viikolla – Vielä ehdit tilata kotiäänestyksen, katso mitkä äänestyspaikat muuttuivat Hämeenlinnassa.

Huhtikuussa järjestettävissä eduskuntavaaleissa on kaksi äänestyspaikkaa Hämeenlinnassa vaihtunut edellisistä vaaleista.

Varsinaisena vaalipäivänä, sunnuntaina 2. huhtikuuta, Jukola-Miemala -äänestysalueen äänestyspaikkana vaalisunnuntaina toimii Jukolan koulu (Liivuorentie 24). Nummi-Vuorentaka -äänestysalueen asukkaiden äänestyspaikkana taas on Nummikeskus (Kylätie 24).

Oman äänestyspaikan voi tarkistaa kotiin lähetetystä ilmoituskortista tai viranomaispostin sähköisestä postilaatikosta, jos sellainen on käytössä.

Ennakkoäänestys alkaa ensi viikon keskiviikkona 22.3. ja jatkuu tiistaihin 28.3. asti. Ennakkoon voi äänestää missä tahansa ennakkoäänestyspaikassa.

Ennakkoäänestyspaikat löytyvät kaupunkien ja kuntien kotisivuilta, lehdissä julkaistusta kuulutuksesta sekä äänioikeusilmoituksen mukana tulleesta kirjeestä.

Hämeenlinnan keskusvaalilautakunnasta muistutetaan, että kotiäänestystä tarvitsevan on toimittava pian, sillä kotiäänestystä tulee pyytää viimeistään tiistaina 21. maaliskuuta kello 16 mennessä. Aikaraja on ehdoton.

Hämeenlinnassa kotiäänestystä pyydetään vaalitoimiston puhelinnumerosta 03 621 2050, joka vastaa arkisin kello 9-16. Yhteystiedot löytyvät myös jokaiselle postitetusta äänioikeusilmoituksesta. Jos viranomaispostit on pyydetty sähköiseen postilaatikkoon, on ilmoitus mennyt sinne.

Kotona voi ennakolta äänestää henkilö, jonka liikkuminen tai toimiminen on rajoittunut niin, ettei hän voi äänestää normaalisti ilman kohtuuttomia vaikeuksia. Kotiäänestystä voi pyytää vain omalta kotikunnalta.

Samassa taloudessa asuva omaishoitaja voi äänestää myös kotiäänestyksessä, jos hänellä on sama kotikunta.

Keskusvaalilautakunnan sihteerinä toimivan Hämeenlinnan kaupunginlakimies Christer Brännkärrin mukaan perjantaihin mennessä eduskuntavaaleihin oli pyydetty jo noin 80 kotiäänestystä.

Sairaaloissa, hoitolaitoksissa, vankiloissa ja varuskunnissa järjestetään laitosäänestykset ennakkoäänestysajan kuluessa. Niissä saavat äänestää laitoksissa hoidettavina olevat tai niihin otetut henkilöt, mutta ei esimerkiksi laitoksen henkilökunta.

Henkilöiden, jotka asuvat hoitolaitoksen yhteydessä olevassa vuokra-asunnossa tulee tarvittaessa pyytää kotiäänestystä, sillä he eivät ole laitosäänestyksen piirissä.

Äänestäjän on todistettava henkilöllisyytensä henkilökortilla, passilla, ajokortilla tai kuvallisella Kela -kortilla. Ilmoituskortti äänioikeudesta ei kelpaa henkilöllisyystodistuksena.

Jos muuta sopivaa asiakirjaa ei ole, poliisilta voi saada maksuttoman väliaikaisen henkilökortin äänestämistä varten. Sitä on ohjeen mukaan haettava hyvissä ajoin ennen vaalipäivää.