Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Etsitkö ehdokasta, jota äänestää eduskuntavaaleissa? Kokeile meidän vaalikonetta!

Salla Laurinollia kiinnostaa tutkia, mitä löytyy heti maanpinnan alta – Lahoavat luonnonaiheet yllättävät pastellisävyisellä värimaailmallaan

Hämeenlinnalaisen kuvataiteilijan näyttely on esillä Taidehalli Hämeessä 28. maaliskuuta asti.

Taidehalli Hämeessä on esillä hämeenlinnalaisen kuvataitelijan Salla Laurinollin Väritettyä pimeyttä – repeat -niminen näyttely.

Näyttely koostuu taitelija tuoreista tempera- ja öljyvärimaalauksista. Laurinolli käsittelee teoksissaan havainnon, kokemuksen ja kuvittelun suhdetta, havainnoinnin ja kuvittelun välistä tilaa.

Näyttelyn nimikkoteos Väritettyä pimeyttä oli esillä Porissa viime kesänä. Taitelija kertoo, että teos sai innoituksen saksalaisen runoilijan ja filosofin Friedrich Hölderlinin (1770–1843) runosta. Muut näyttelyn teokset syntyivät saman tematiikan ympärille.

Laurinollia kiinnostaa rajapinnoilla työskentely, valon ja pimeän sekä näkyvän ja piilossa olevan rajalla oleva.

– Maalasin monta vuotta havainnoiden maisemaa. Viime aikoina minua ovat kiinnostaneet maiseman alaiset yksityiskohdat.

– Tuoreiden teosteni lähtökohtina toimivat maatumisen, lahoamisen ja kuivumisen yksityiskohdat, joista pyrin maalaamalla etääntymään, taiteilija kertoo.

Laurinollin työskentely pohjautuu hitaasti luonnossa kulkemiseen. Hän ammentaa aiheita luonnosta löytämistään yksityiskohdista ja yhdistelee eri paikoista, kansallispuistoista ja Lapista, irrotettuja yksityiskohtia toisiinsa.

– Työskentelyni perusta on havainnoissa, osin kuvittelen näkymätöntä. Minua viehättää ajatus lähtökohtana toimineen havainnon vapauttamisesta, havainnon näkymättömäksi maalaamisesta. Minua kiinnostaa myös maaperään tallentunut historia ja sen kerroksien läpi kulkeva, elämää ylläpitävä liike.

– Olennaista työskentelyssäni on keskittyä hitaan ja hiljaisen, maastossa kulkemisesta syntyvän maalaamisen mahdollisuuksiin.

Vaikka Laurinolli kuvaa maan alla olevat, maatuvia ja lahoavia luonnon yksityiskohtia, teokset eivät ole synkkiä. Laurinollin tuoreet maalaukset yllättävät päinvastoin heleän pastellisävyisellä värimaailmallaan.

Salla Laurinolli on valmistunut kuvataiteilijaksi (AMK) Kankaanpään taidekoulusta vuonna 2002 ja taiteen maisteriksi Aalto-yliopistosta vuonna 2019. Laurinolli asuu Hämeenlinnassa ja opettaa kuvataidetta Pekka Halosen Akatemiassa Tuusulassa. Hän toimii myös Ars-Häme ry:n puheenjohtajana. Taitelijasta on tärkeää, että ajankohtaista nykytaidetta on pääkaupunkiseudun lisäksi esillä myös maakunnissa.

Väritettyä pimeyttä – repeat Taidehalli Hämeessä (Hallituskatu 14) 28.3. asti.