Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Hattula-Seura ottaa Pyhän Ristin kirkon suosiosta kaiken hyödyn irti – Tulevan kesän popup-kahvilaan etsitään nyt tekijöitä

Hattula-Seura ottaa kaiken ilon irti Pyhän Ristin kirkon matkailijoista, joita uskotaan riittävän tulevanakin kesänä.

Hattulan Pyhän Ristin kirkko on jo vanhastaan pyhiinvaelluskohde. Viimeiset pari vuotta sinne ovat löytäneet tiensä erityisesti kirjallisuuden ystävät.

Tamperelainen kirjailija Anneli Kanto tuskin osasi arvata, millaisen palveluksen hän teki ikivanhalle hämäläiskunnalle Rottien pyhimys -romaanillaan.

Koronavuonna 2021 ilmestynyt teos suorastaan räjäytti keskiaikaisen Pyhän Ristin kirkon kävijämäärän uusiin ennätyslukemiin.

Viime kesänä kirkkoa kävi ihmettelemässä peräti 13 730 ihmistä, kun ennen koronaa ja Rottien pyhimystä siellä kävi alle 5000 ihmistä kesässä.

Lyhyen kävelytien päässä kirkolta sijaitsee Hattula-Seuran ylläpitämä Hattula-pirtti.

Kotiseutuyhdistys odottaa kirkon kiinnostavan väkeä runsaasti tänäkin vuonna. Niinpä se onkin jatkamassa viime kesänä suosituksi tullutta popup-kahvilatoimintaa pirtillä.

– Olemme parhaillaan avaamassa kesän kahvilavuoroja yrityksille, yhteisöille ja yksityishenkilöille, kertoo Hattula-Seuran puheenjohtaja Riitta-Liisa Joutsenlahti.

Popup-kahvila on tulevana kesänä auki tiistaista torstaihin.

Hattula-Seura tarjoaa viikoittain vaihtuville kahvilan pitäjille tilat, tarjoiluastiat sekä yleisten tilojen siivouksen. Kahvilan pitäjät hoitavat tarjoilut, siivoavat keittiön ja saavat pitää kaikki tulot.

Emme raskauta aktiivejamme talkootöillä.

Viime kesänä kahvilaa pitivät hyvällä menestyksellä muun muassa 17-vuotias leipuriopiskelija sekä alakoululaiset Elle ja Hilla Paajanen.

– Tytöistä kokemus oli niin hyvä, että he ovat tänäkin kesänä mukana, kertoo äiti Mari Paajanen.

Hän innostui viime kesän kokemusten myötä Hattula-Seuran toiminnasta niin paljon, että on nyt mukana seuran hallituksessa.

– Uskon, että tämän kesän kahvilavuoroihin riittää tulijoita, sillä niin moni kyseli meidän likoilta viime kesän jälkeen, miten hekin pääsisivät mukaan, Paajanen kertoo.

Vaikka viime kesänä kahvila oli auki vain kahtena päivänä viikossa, kahvittelijoita riitti silti hyvin. Hattula-pirtillä kävi kesän aikana yli 1400 kahvila-asiakasta.

Tulevana kesänä seura aikoo panostaa tiedonkulkuun entistäkin enemmän. Kirkolla sijaitsevan ständin lisäksi tulossa on kunnolliset opasteet sekä kävelytien että ajotien varteen.

Yhdistys on myös toivonut, että kirkon ohittava Pälkäneentien nopeusrajoitus laskettaisiin Kirstulasta Lepaantien risteykseen 60 kilometriin tunnissa.

– Se helpottaisi kääntymistä sekä kirkolle johtavalle tielle että Katinalaan sekä Herniäisiin, Joutsenlahti uskoo.

Kirkon ympärillä olevasta kulttuurihistoriallisesta alueesta on tarkoitus ottaa jatkossa entistäkin enemmän irti.

Kirkkoa vastapäätä Pyhän Ristin tien toisella puolella sijaitsee vanha viljamakasiini, jonka katutasossa hattulalaiset kädentaitajat ovat myyneet kesäisin käsitöitään. Näin on tänäkin vuonna.

Lisäksi Vanajavesikeskus on suunnitellut kirkon rantaan lampaiden laidunnusaluetta. Riitta-Liisa Joutsenlahti näkisi rannassa mielellään joskus tulevaisuudessa myös soutuvenelaiturin ja pitkospuita.

– Näin tämä hieno, kulttuurihistoriallinen alue saataisiin elävämmäksi. Kaikki tämä toteutettaisiin luonnolliseti viereisen hautausmaan vainajia kunnioittaen, Joutsenlahti sanoo.

Hattula-seura tarjoaa komeaa hirsipirttiään hattulalaisille yhdistyksille myös tapahtumia varten.

Tänä vuonna on järjestetty jo Kallen keittopäivä tammikuussa ja ystävänpäivän kakkupuffa yhteistyössä Mieli ry:n kanssa. Pääsiäislauantain iltana kirkonmenojen jälkeen on tarjolla pääsiäislammasta.

Kun Hattula-päivät kesäkuussa pidetään, osana ohjelmaa on 8. kesäkuuta kirkon ympäristössä ja Hattula-pirtillä järjestettävä Nostalgiapäivä.

– Silloin tänne tulee kirjailja Anneli Kanto sekä teatterin väkeä keskustelemaan ensi syksynä Hämeenlinnan teatteriin tulossa olevasta Rottien pyhimys -näytelmästä, Joutsenlahti kertoo.

Viikonloppuisin pirtti palvelee juhlatilana, jonne mahtuu 92 vierasta. Hattula-Seura vuokraa pirttiä 280–480 euron hintaan. Jäsenet saavat vuokran puoleen hintaan.

Yhdistys kaipaa lisää aktiivisia ja kannatusjäseniä.

– Kehitämme toimintaamme sen perusteella, mitä jäsenet haluavat tehdä. Hankimme esimerkiksi siivous- ja lumenluontipalvelut ulkopuolelta, jotta emme raskauta aktiivejamme liikaa talkootöillä, Joutsenlahti sanoo.