Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Etsitkö ehdokasta, jota äänestää eduskuntavaaleissa? Kokeile meidän vaalikonetta!

Kolumni Linna sai uudet haamut – Nyt on aika saada Hämeen linna maailmankartalle

Muistatteko vielä 1970–80-luvuilla Hämeen Sanomissa ilmestyneen taiteilija Läiskän eli Eeva Lindholmin piirtämät, sarjakuvamaiset Linnan haamut -pilapiirrokset?

Niissä kaksi linnan haamua kommentoi historiallisesta perspektiivistä silloista maailmanaikaa humoristisesti ja uusia aforismejä esitellen. Taustalla näkyi aina Hämeen linnan siluetti.

Nämä linnan haamut toimivat myös Hämeen Sanomien mainosmaskotteina.

Minä pidin niistä ja niiden pelkistetystä ilmeestä. Muutamalla vedolla ne olivat hyvin ilmeikkäitä ja simppeliydellään rohkaisivat minuakin nuorena piirtäjänä kokeilemaan sarjakuvien tekemistä.

Muistan katsoneeni haamut aina päivän lehdestä. Hesarissa oli Kari, Hämeen Sanomissa Läiskä.

Kun mietin omia tekemisiäni, The 69 Eyes -yhtyeeni sarjakuvamaailmaa, Hämeen linna ja sen sarjakuvahaamut mielestäni jotenkin kuuluvat siihen samaa skeneen.

Nuorempana suuntasin mahdollisimman kauas etsimään inspiraatiota ja etsimään elämän tarkoitusta. Nyttemmin on alkanut tuntua, että mitä jos se löytyisikin lähempää.

Tästä syystä on ollut hienoa päästä kolumnistiksi Kaupunkiuutisiin. Hidun pakinat olivat legendaarisia, vaikka en todennäköisesti niitä aikoinaan täysin ymmärtänytkään. Lehden vanha päätoimittaja Hidu eli Aarno Hietanen muuten asui samoissa taloissa Parolantiellä kuin minäkin.

Minusta on ollut todella cool kertoa kasvaneeni linnan ympäristössä.

Vähintään legendaarista!

Mutta linnan haamut! Missä ne ovat? Mihin ne menivät?

Tätä kirjoitusta pohjustaessani en löytänyt kuin maininnan yhdestä sarjakuva-albumimaisesta kokoelmasta ja hieman lisätietoja tekijä Läiskästä.

Haamut ovat kuitenkin kummitelleet mielessäni. Itse linnassa olen käynyt kesällä, sen kahvilan terassi on taatusti Hämeenlinnan hienoin näköaloiltaan!

Ja noin yleensäkin linna on upeasti ylläpidetty. Rannan hiekkatie Kaupunginpuistoon on hopeapajuineen vertaansa vailla. Eihän sinne edes päässyt minun nuoruudessani, kun alue oli kasarmialuetta.

On pakko mainita myös Museo Militarian kupeessa sijaitseva Etelä-Hämeen reserviläispiirin myymälä, joka on erittäin asiallinen.

Ja sit tietenkin ne lampaat linnan vallien hoitajina!

Nyt ymmärrätte, miksi toin bändimme The 69 Eyesin kuvaamaan uuden musavideomme Hämeen linnan maisemiin.

Tämä oli vain odottanut tapahtumistaan. Jostain syystä linnaa ei ole ainakaan minun tietääkseni vastaavasti aiemmin hyödynnetty.

Olemme tehneet musiikkivideoita Hollywoodissa ja ties missä, mutta nyt on aika saada Hämeen linna maailmankartalle.

Bändimme oli keikalla hienolla Suisto-klubilla, ja siinä samalla kuvasimme talviaamuna, kuinka sarjakuvarokkibändimme menee linnan sisälle soittamaan. Videon mielikuvitusmaailmassa treenikämppämme sijaitsee linnassa.

Kuvauksien yhteydessä oli myös juhlavaa tavata Hämeenlinnan kapunginjohtaja Olli-Poika Parviainen. Spiikkasin keikallammekin, että olemme hämeenlinnalainen bändi.

Muutamassa nettikommentissa ulkomaiset fanit kommentoivat jo haluavansa nähdä näin komean linnan itsekin. Minusta on ollut todella cool kertoa kasvaneeni linnan ympäristössä.

Ja linnakin sai uudet haamut!

Kirjoittaja on The 69 Eyes -yhtyeen laulaja.