Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Etsitkö ehdokasta, jota äänestää eduskuntavaaleissa? Kokeile meidän vaalikonetta!

Pekka Sauri kävi lehtitalossa etsimässä kuun pimeää puolta – "Tämä on vaan ihan henkilökohtainen missio"

Hämeenlinnan lyseon kasvatti Pekka Sauri on Vihreiden perustajajäseniä, entinen Helsingin apulaiskaupunginjohtaja, tunnettu radiopersoona, psykologi ja filosofian tohtori.

Nykyisin 68-vuotias helsinkiläinen keskittyy paljolti kirjoittamiseen, johon hän sai kipinän kouluvuosinaan Hämeenlinnassa.

– Aloin lukiolaisena kirjoittaa rokkijuttuja Hämeen Sanomiin helmikuusta 1972 alkaen. Ensimmäinen oli konserttiarvostelu Deep Purplen keikasta Messuhallissa, hän muistelee.

Sauri oli pikkukaupungissakin ajan hermolla, sillä hän tilasi kotiinsa englanninkielisen musiikkimaailman raamattua New Musical Expressiä.

Hämeen Sanomissa ei rock-kritiikkejä tuolloin julkaistu, mutta nuorukainen sai maineikkaan kulttuuritoimittajan Jyri Leiwon innostumaan asiasta.

Olin levystä erittäin vaikuttunut ja tiesin heti, että siitä tulee vielä klassikko.

– Soitin Leiwolle, joka sanoi, että tuo juttu tänne, niin katsotaan. Hän luki tekstin läpi ja käski mennä ulos kassan kautta. Sain palkkioksi 20 markkaa, Sauri kertoo.

Hiljattain Sauri etsi Hämeen Sanomien mikrofilmejä selaamalla aivan erityistä juttua vuodelta 1973.

Kyseessä oli arvostelu Pink Floyd -yhtyeen albumista Dark Side of Moon, jonka ilmestymisestä tuli maaliskuun alussa kuluneeksi 50 vuotta.

Levyä on sanottu yhdeksi populaarimusiikin historian merkittävimmistä teoksista ja sitä on myyty maailmanlaajuisesti yli 45 miljoonaa kappaletta.

– Albumi ilmestyi ylioppilaskeväänäni ja ostin sen Järvisen urheiluliikkeestä, jossa myytiin siihen aikaan levyjä. Olin levystä erittäin vaikuttunut ja tiesin heti, että siitä tulee vielä klassikko.

Sauri kirjoitti Hämeen Sanomiin levy- ja konserttiarvosteluja sekä muutakin aiheen liepeiltä kaikkiaan kuusi vuotta.

– Kirjoitin arvostelun myös ensimmäisestä Ämy-festivaalista vuonna 1974. Olin tietenkin pahasti esteellinen, koska olin yksi tapahtuman perustajista, mutta ei kukaan sen asian perään sitten kysellyt, hän virnistää.

Saurilla on kotonaan kansio, jossa on paljon lehtileikkeitä hänen Hämeen Sanomiin kirjoittamistaan artikkeleista.

– Äitikin niitä otti talteen sen jälkeen, kun muutin kaupungista, mutta Pink Floyd -juttu jostain syystä puuttuu. Tämä on vaan ihan henkilökohtainen missio, että haluan siitä kopion itselleni.