Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Etsitkö ehdokasta, jota äänestää eduskuntavaaleissa? Kokeile meidän vaalikonetta!

Elokuva-arvio | Fassbinderin klassikko Lili Marleen on tarina menestyksen kovasta hinnasta

Kavin aluesarjan elokuva esitetään Bio Rexissä ensi tiistaina.

Rainer Werner Fassbinder on tunnetuimpia saksalaisen sodanjälkeisen elokuvan tekijöitä.

Lyhyen elämänsä aikana hän ehti ohjata lähes 40 elokuvaa, useita tv-tuotantoja sekä lukuisia teatteriesityksiä. Lisäksi hän tuotti, kirjoitti, näytteli ja monesti myös leikkasi elokuviaan. Valtavan tuotannon mahdollisti saman työryhmän käyttäminen usein.

Lili Marleen on tilaustyö ja Fassbinderin kallein elokuva. Tuottaja Luggi Waldleitner halusi pääosaan Maria Braunin avioliiton myötä kansainväliseksi tähdeksi nousseen Hanna Schygullan.

Näyttelijä suostui sillä ehdolla, että Fassbinder ohjaisi. Tämä taas halusi vapauden muokata käsikirjoitusta.

Tarina perustuu löyhästi Lili Marleenin vuonna 1939 levyttäneen Lale Andersenin muistelmiin.

Kapakkalaulajan Willien ja pianistisäveltäjän Robertin (Giancarlo Giannini) rakkaustarinan inspiraationa on ollut Andersenin ja sveitsiläisen säveltäjän ja oopperajohtajan Rolf Liebermanin suhde.

Willie levyttää ensimmäisenm maailmansodan saksalaissotilaan runoon tehdyn laulun Lili Marleen, josta tulee toisessa maailmansodassa erittäin suosittu.

Juutalainen Robert toimii vastarintaliikkeessä, joka salakuljettaa juutalaisia pois Saksasta. Rakastavaiset joutuvat erilleen ja yrittävät tahoillaan selviytyä.

Kun sodan jälkeen tulee mahdollisuus jälleen tavata, asiat ovat peruuttamattomasti muuttuneet.

Elokuvaa ei pidetä Fassbinderin onnistuneimpiin kuuluvana. Siinä on kuitenkin esillä paljon hänelle mieluisia teemoja.

Maria Braunin avioliiton tapaan sekin käsittelee rakkautta, joka elää siitä, ettei se koskaan saa täyttymystään.

Keskeinen moraalinen pohdinta liittyy siihen, onko totalitaarisessa yhteiskunnassa oikeus luoda uraa huomioimatta mitä ympärillä tapahtuu – jotenkin ajankohtaiselta kuulostava teema!

Moraalista ristiriitaa lievittää, että Willie menee mukaan vastarintatoimintaan salakuljettamalla keskitysleiristä kuvatun filmin ulkomaille.

Fassbinder oli mieltynyt esikuvansa Douglas Sirkin tyyliseen melodraamaan. Rakkaustarina kuvataan hieman etäännytetysti ja ajoittain korostuneen teatraalisesti.

Päähenkilöt ovat kuin oman elämänsä sivustakatsojia. Isommat asiat ohjaavat heidän elämänkulkuaan ilman, että heillä on suuriakaan mahdollisuuksia vaikuttaa lopputulokseen.

Silti he ovat myös selviytyjiä, jotka mahdottomissa olosuhteissa tekevät sen mihin pystyvät.

Kavin aluesarja: R. W. Fassbinder, Lili Marleen (Länsi-Saksa 1981) ti 14.3. kello 18 BioRex. 121 min. K16. Suom. tekstitys. Liput 6 euroa Kino Tavastin verkkokaupasta https://kinotavast.tapahtumiin.fi tai ovelta kortilla/käteisellä kello 17.45 alkaen.