Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Etsitkö ehdokasta, jota äänestää eduskuntavaaleissa? Kokeile meidän vaalikonetta!

Irwin Goodmanin muistoseinään lipsahti moka – Laulajan muotokuva paljastettiin Lamellitalon pihalla

Niin kuin monet hämeenlinnalaiset hyvin tietävät, Antti Hammarberg, eli koko Suomen rakastama Irwin Goodman syntyi ja vietti lapsuutensa Rinkelinkadulla.

Melkein yhtä tuttua tietoa on, että teini-ikäisenä hän muutti äitinsä kanssa parin kivenheiton päähän Parolantie 19:ssä sijaitsevaan kerrostaloon ja asui siinä uransa alkuvuosille saakka.

Keskiviikkona 22. helmikuuta tuon niin kutsutun Lamellitalon pihassa paljastettiin Irwin Goodmanin muistoksi tehty seinä. Ajatus Kaurialan legendan kunnioittamisesta syntyi Hämeenlinnan Asunnot oy:ssä talon peruskorjauksen yhteydessä.

– Koska Irwin on talossa asunut, oli selvää, että häntä jotenkin muistettaisiin, vuokra-asuntoyhtiön toimitusjohtaja Tuukka Tuomala sanoo.

– Harkitsimme ensin muraalia, mutta rakennuksen julkisivu ei olisi sitä vaihtoehtoa palvellut. Ajatus piharakennelmasta tuli arkkitehdiltä.

Niin rakennelman kuin koko talon peruskorjauksen suunnittelijana oli Arkkitehtitoimisto Arcare oy:n arkkitehti Anne Ranta-Eskola.

Irwinin muotokuva on tehty pihan oleskelukatoksen seinään graafisen betonin menetelmällä ja sen vieressä on turkulaisen Laser-Aitan toteuttama osuus, jossa on säkeistö kappaleesta Aurinko, tähdet ja kuu.

Laulu löytyy Irwin Goodmanin vuonna 1966 julkaistulta esikoisalbumilta Irwinismi.

– Kävimme toimistolla läpi Irwinin tuotantoa ja keskustelimme aiheesta. Ajattelimme, että olisi mukavaa, jos laulu ajoittuisi lähelle sitä aikaa, kun hän talossa asui ja tekstissä olisi myös asuminen jollakin tavalla mukana, Tuomala kertoo.

Pieni kupru muistoseinään kuitenkin mahtuu. Säkeistön perään on kirjoitettu: sov Irwin Goodman, san Emil Retee.

Paikalliset musiikkitietäjät ovat jo ehtineet sosiaalisissa medioissa ihmetellä, miksi Irwin on mainittu sovittajana, mutta ei säveltäjänä.

Yle Arkiston ylläpitämä musiikkitietokanta vahvistaa kyseisen kappaleen säveltäjäksi Irwin Goodmanin ja sanoittajaksi Emil von Reteen (Vexi Salmen pseudonyymi, vuonna 1966 kuitenkin vielä ilman von-liitettä).

– Siinä on virhe ja asia varmasti tullaan korjaamaan, Tuomala lupaa.

Vuonna 1941 valmistunut Parolantie 19 on kaupungin vuokra-asuntoyhtiön vanhin talo.

Entinen Kankaantaan koulun rehtori Mauri Lahti asui siinä kolmevuotiaasta parikymppiseksi asti.

– Kasvoin kolhoositalossa, jossa kaikki ihmiset pitivät huolta toisistaan. Lapsia oli paljon, ja aina oli joku paikka, mihin mennä. Lamellitalo seisoi siellä alkujaan yksinään, vain peltoja ympärillään. Kun taloja alkoi tulla lisää, rakennustyömaat olivat jännittäviä leikkipaikkoja, Lahti muisteli Kaupunkiuutisten jutussa tammikuussa 2022.

Lahti ystävystyi myös naapurissa asuneiden Hammarbergien kanssa.

– Antin kotona kokoonnuttiin, siellä pelattiin korttia, monopolia ja koronaa. Hänen äitinsä oli aivan fantastinen persoona ja salli meille lapsille paljon. Salmen Vexi tuli myös aina käymään ja oli vähän katkerakin, kun Antilla oli muita ystäviä.

Rakennusta on iät ja ajat kutsuttu Hämeenlinnassa Lamellitaloksi.

Lamelli-sana tarkoittaa muun muassa seinämateriaalina käytettävää levyä, mutta tässä tapauksessa se viitannee arkkitehtoniseen termiin.

Lamelli eli porrasjakso on kerrostalon porraskäytävä ja siihen liittyvien asuntojen sekä tilojen kokonaisuus.

Lamellitalo on erillinen pitkänomainen kerrostalo, jossa on useita porraskäytäviä, erotuksena esimerkiksi umpikortteleita muodostaville kaupunkien kerrostaloille.