Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Etsitkö ehdokasta, jota äänestää eduskuntavaaleissa? Kokeile meidän vaalikonetta!

Anne Lyly ihmetteli kolotusta lonkistaan ja joutui melkein suoraan leikkauspöydälle – Nyt hän haluaa jakaa tietoa kohtalotovereille Hämeenlinnassa

Anne Lyly vetää Hämeenlinnan toimintaa, jotta ihmiset saisivat apua nivelrikkoonsa ajoissa.

Hämeenlinnalainen Anne Lyly luuli, että kolotus lonkissa kuuluu asiaan, kun ikää alkaa tulla. Ensimmäinen ajatus oli, että täytyy lisätä lihaskuntoa. Salitreenien jälkeen jomotus kuitenkin vain paheni.

Järkytys olikin melkoinen, kun lääkäri kertoi hänen sairastavan nivelrikkoa. Tavallinen liukastuminen johti työikäisen naisen pian leikkauspöydälle.

– Nyt molemmissa lonkissani on tekonivelet. Lääkäri sanoi, että hän on laittanut minulle maailman parhaat lonkat, loppu on itsestäni kiinni, Lyly kertoo.

Koska tieto nivelrikosta tuli Lylylle puun takaa, ei hän ollut ehtinyt ottaa sairaudesta etukäteen selvää. Hän janosi lisää tietoa.

Hämeenlinnassa nivelpiirin toiminta oli ehtinyt vuosien varrella hiipua. Viime syksynä Lyly alkoi vetää vertaistukiryhmää, josta saa tietoa ravinnosta, liikunnasta ja kivunhoidosta.

– Tietysti myös jaamme omia kokemuksiamme.

Suomen Nivelyhdistyksen hankekoordinaattori Ella Niini kertoo, että nivelrikko on yksi maailman yleisimmistä sairauksista. On arvioitu, että sitä sairastaa noin joka viides suomalainen.

Osa pärjää omin ja terveydenhuollosta saamiensa ohjeiden voimin, mutta osa kaipaa enemmän tukea arkeensa.

Hänen mukaansa nivelpiirien tapaamisissa ei keskitytä niinkään vaivoihin vaan myönteiseen, eteenpäin menemisen meininkiin.

– Tärkeää olisi, että jokainen löytäisi itselleen sopivan liikkumisen tavan. Nykyisin ei enää kielletä mitään liikuntalajia kokonaan. Tässäkin sairauksessa pätee vanha sanonta, että liike on lääke, Niini sanoo.

Hämeenlinnalaiset Johanna Lindfors ja Pertti Hänninen ovat yhdistyksen tuoreita jäseniä. Pariskunnasta kumpikin on sairastanut nivelrikkoa yli kymmenen vuotta. He ovat jo löytäneet mieluisia liikuntamuotoja esimerkiksi joogasta ja kuntosaliharjoittelussa.

– Lihaksia on pidettävä yllä, eihän sitä muuten pääsisi mihinkään. Jooga on hyvä väline parantamaan liikkuvuutta. Kun on yli 70 vuotta mittarissa, sitä saattaa jo vähän kangistua, Hänninen sanoo.

Nivelrikon he kuvailevat hiipineen elämäänsä pikku hiljaa.

– Se kun on vielä semmoinen veitikka, ettei se näy päällepäin. Onneksi me tunnemme toistemme vaivat ja tiedämme, milloin kannattaa tervehtiä ja milloin ei, Hänninen naurahtaa.

Lindfors kertoo kokemuksensa diagnosoinnin vaikeudesta.

– 15 vuotta sitten oikea polveni kipeytyi ja työterveyslääkäri epäili nivelkierukan repeämää. Päädyin leikkauspöydälle, jossa kirurgi totesi, että sehän onkin nivelrikko, Lindfors kertoo.

Uudet jäsenet osallistuivat helmikuussa Hämeenlinnan nivelpiirin vertaistuki-iltaan, koska he kaipaavat lisää vinkkejä ruokailuun ja voimisteluun.

– Ja tuohan tämä lisää virikettä eläkeläisten arkeen.