Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Etsitkö ehdokasta, jota äänestää eduskuntavaaleissa? Kokeile meidän vaalikonetta!

Eräs ohjaaja palasi Hämeenlinnaan, vaikka panikin ensin hanttiin – Vanha sirkushevonen ratsastaa jälleen

Matti Kuikkaniemi ei aikonut kirjoittaa näytelmää, mutta minkäs sitä itselleen voi?

Eräs teatterissa Hämeenlinnassa saa 10. maaliskuuta ensi-iltansa Matti Kuikkaniemen kirjoittama ja ohjaama näytelmä Kohtaaminen.

Kolmen näyttelijän tulkitsemassa tarinassa vanha mies saapuu maaliskuun räntäsateessa kesämökilleen tarkastamaan sen kuntoa talven jäljiltä, kun yllättäen sisälle ryntää huonossa kunnossa oleva nuori nainen.

Nainen ei kerro mitä hänelle on tapahtunut, vaan alkaa sättiä ja syyllistää miestä moderneilla mielipiteillään ja aatteillaan.

– Asetelma on sama kuin kerrosten väliin juuttuneessa hississä. Toisilleen tuntemattomat ihmiset joutuvat suljettuun tilaan, eikä kumpikaan pääse pois, Kuikkaniemi kuvailee.

– Syntyy sukupolvien, sukupuolten sekä ajatusten ristiriitoja, joissa näiden ihmisten elämään sukelletaan syvälle.

Nuorta naista esittää Laura Huovinen ja mökkiläistä Harri Laine.

– Roolihenkilöni ei ole mikään kärttyisän vanhan ukon karikatyyri. Kuikka on kirjoittanut omaa itseään hahmoon ja koen että siinä on paljon minuakin, Laine pohtii.

Näytelmän kolmas pyörä on vanhan miehen poika, jota esittää Kari Salmenoja. Hän tulee mökille selvittämään, miksi isä ei ole pitänyt yhteyttä.

Kuikka on kirjoittanut omaa itseään hahmoon ja koen että siinä on paljon minuakin.

Harri Laine

– Kun luin käsikirjoitusta, siinä olevat tarinat koskettivat minua hyvin voimakkaasti ja juttu on auennut lavalla vielä aivan uudella tavalla, Salmenoja sanoo.

– Näytelmässä käsitellään totuuden käsitettä monelta kantilta, niin kokemuksien kuin globaalien väittämienkin kautta.

Pitkän uran Hämeenlinnan teatterissa tehnyt Kuikkaniemi arveli olevansa jo kuivilla näyttämötaiteen tekemisestä.

Sitten tapahtui kohtaaminen Kihveli soikoon -festivaalilla Hankasalmella.

– Vastaan tuli yksi ukko, joka sanoi, että olen vanhentunut. Sitten se kysyi, tuletko kirjoittamaan meille näytelmän. Ajattelin, että en varmasti tule, Kuikkaniemi kertoo.

Ukko oli Eräs teatterin veteraani Laine, johon Kuikkaniemi oli tutustunut jo 1980-luvulla kaupunginteatterin hallituksessa.

– Harrin olisi pitänyt tietää, ettei kannata näyttää porkkanaa vanhalle sirkushevoselle, joten tässä sitä nyt ollaan, ohjaajaveteraani huokaa.

Kuikkaniemi ei ensin lainkaan innostunut Laineen heittämästä haasteesta.

– Olen ollut viime vuodet lähinnä isoisän roolissa ja tehnyt enää hyvin vähän teatteria. Muutenkin tuumailin, että olen Hämeenlinnassa aikoinani tehnyt jo niin valtavasti kaikenlaista.

Puoli vuotta kohtaamisen jälkeen Kuikkaniemi kuitenkin ryhtyi pyörittelemään ideoita. Hän halusi kirjoittaa aiheesta, joka olisi häntä itseään lähellä.

– Katsoin peiliin ja mietin, mikä minua elämässä tässä iässä kiehtoisi, ja mieleen tuli ilmiöitä, jotka potuttavat. Sitten tarvisinkin enää vastapelurin, joka edustaisi kaikkia noita asioita.

Kohtaaminen on jännittävä ja yllätyksellinen näytelmä, josta löytyy myös huumoria.

– Juoni on sillä tavalla salakavala, että juuri kun luulee päässeensä kärryille, kaikki yhtäkkiä muuttuu. Näillä kahdella päähenkilöllään on taustallaan rankat tarinat. Heille on tapahtunut asioita, jota kumpikaan ei haluaisi paljastaa kenellekään, Kuikkaniemi kertoo.

– Näytelmästä löytyy huumoriakin, joka syntyy erilaisista ongelmatilanteista. Loppujen lopuksi tämä on sittenkin valoisa juttu.

Eräs teatteri on tullut Kuikkaniemelle tutuksi ohjaajakollega Hannu Matti Tyhtilän esitysten kautta.

– Olen käynyt katsomassa Hannu Matin ensi-iltoja, joten paikka on tuttu ja tiesin, että täältä löytyy osaamista. Porukassa on samanlaista hyvää henkeä kuin Hämeenlinnassa on aina ollut.

Kohtaaminen, ensi-ilta pe 10.3. kello 18.30 Eräs teatterissa (Aulangontie 1). Esityksiä 29.4. asti.