Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Etsitkö ehdokasta, jota äänestää eduskuntavaaleissa? Kokeile meidän vaalikonetta!

Vaikka lokkitarkkailijaa ei Hämeenlinnassa tänä keväänä ole, lokkiprojekti jatkuu yhä – Pesimistä ehkäisevää toimintaa on edelleen syytä jatkaa

Lokkien pesintä keskustassa on vähentynyt, mutta ongelma on siirtynyt keskustan reunamille.

Erityisesti Hämeenlinnan keskustaa viime vuosina riivannut lokkiongelma on hieman helpottanut, mutta työtä riittää edelleen.

Lokkien pesintää on saatu parina viime keväänä keskustan alueella jonkin verran vähenemään, mutta ongelma on siirtynyt osin keskustan reunamille. Pesimistä ehkäisevää toimintaa on syytä jatkaa edelleen.

– Tänä keväänä varsinaista lokkitarkkailijaa ei valitettavasti enää ole, joten kiinteistöjen oma-aloitteinen toiminta on entistä tärkeämpää, Kiinteistöliitto Kanta-Hämeen toiminnanjohtaja Hasse Renfelt kertoo tiedotteessa.

Kun kelit lämpiävät, voi lintujen kevätmuutto alkaa hyvinkin yllättäen. Siksi olisi tärkeää, että taloyhtiöt miettisivät sopivia toimia lintuongelman ehkäisemiseksi.

– Kaikki toimet on tehtävä ennen kuin pesän rakentaminen alkaa, koska pesää rakentava ja pesivä lintu on rauhoitettu.

Toimiin on tärkeää ryhtyä viipymättä, mikäli lokkien käyttäytyminen viittaa pesinnän aloittamiseen. Tällaista käyttäytymistä on esimerkiksi lokkien aktiivinen lentely tiettyjen talojen yllä.

– Erityisen tärkeää on olla ajoissa hereillä, mikäli edellisinä vuosina oman tai naapuritaloyhtiön katolla on ollut pesiviä lintuja.

Linnut myös palaavat helposti vanhoille pesäpaikoille, jos huomaavat niiden rauhoittuneen.

Pelotteita, esimerkiksi muovinen haukka, pöllö tai käärme, kannattaa käyttää oma-aloitteisesti ja niiden paikkoja tulee vaihdella päivän tai parin välein, jotta linnut eivät ehdi tottua niihin.

Mikäli mahdollista, tulisi katolta myös poistaa roskat, jotta lokeille ei olisi pesämateriaalia tarjolla.

Katolle voi soveltuvin osin myös pingottaa siimoja, mutta työ on tehtävä huolella, etteivät linnut pääse sotkeutumaan siimaan. Kattoremontin yhteydessä kannattaa, jos mahdollista, luopua singelisoran käytöstä. Jätekatokset ja jalkakäytävät on myös syytä pitää siistinä.

Tavoitteena on saada lokit muuttamaan luontaisille pesimäpaikoille.

– Lokkiongelma saadaan kuriin vain kaikkien kiinteistöjen yhteistyöllä, eikä se välttämättä ratkea vielä tänäkään keväänä, mutta ellei mitään tehdä, niin varmaa on vain ongelman paheneminen, Renfelt painottaa.

Katolle saa mennä vain ammattilainen, jolla on käytössään asianmukaiset putoamissuojavarusteet.

Lokkiongelmaan ovat ratkaisua olleet miettimässä Hämeenlinnan eläinsuojeluyhdistys, Hämeenlinnan kaupunkikeskustayhdistys, Hämeenlinnan kaupunki, BirdLife Kanta-Häme ja Kiinteistöliitto Kanta-Häme.