Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Etsitkö ehdokasta, jota äänestää eduskuntavaaleissa? Kokeile meidän vaalikonetta!

Helena Hartman tekee abstrakteja maalauksia ajan kulumisesta – Ukrainalaisen Yuliia Nemyrovskan taulut ovat täynnä tarinoita satukissojen elämästä

Näyttelyt ovat nähtävillä Galleria Paperihuoneessa 25.2. asti.

Galleria Paperihuoneessa on esillä helsinkiläisen kuvataiteilijan Helena Hartmanin näyttely Kaikella on aikansa.

Hartmanin maalaukset ovat suuria, värikkäitä, orgaanisia ja kukkamaisia. Maalaukset lähtevät osittain kasveista, osittain ihmiskehosta sekä niiden välisistä yhtäläisyyksistä. Taiteilija kuvaa aikaa ja ajan kulumista.

Taitelijaa kiinnostavat pienet yksityiskohdat arjessa, mutta hän pysähtyy myös suurempien kysymysten äärelle.

– Aika on kuin taidetta, abstraktia, mutta silti sen jäljet näkyvät ympärillämme ja meissä, luonnossa, ruumiissa ja sielussa. Aika on tieteellinen ja matemaattinen käsite, mutta samalla myös eksistentiaalinen kysymys. Onko ajalla alkua ja loppua, Hartman pohtii.

Taiteilija tutkii tuoreissa teoksissan ajan syklisyyttä: ensin voi olla siemen, josta tulee kukka, hedelmä ja jälleen siemen. Maalausten omakohtaisuus näkyy ikääntymisen ja elämässä koetun pohdintana.

Näyttelyssä on seitsemän maalausta ja gallerian ikkunalla on taitelijan työskentelyprosessia avaava luonnoskirja, jota voi selata.

Maalausten vieressä on QR-koodit, joista voi kuunnella teosten tarinan tai tunnelman suomeksi ja ruotsiksi. Taiteilija päätti hyödyntää QR-koodia pohdittuaan, miten voisi välittää maalauksensa myös muille aisteille niin, että kokemus olisi kokonaisvaltaisempi.

Hartman on valmistunut Vapaan taidekoulun ammatilliselta linjalta ja suorittanut taiteen maisterin tutkinnon Aalto Yliopistossa. Hän työskenteli pitkään kuvataideopettajana, mutta maalaa nyt päätoimisesti.

Maalaamisen ohella Hartman opiskelee matematiikkaa Åbo Akademissa ja osallistuu Aalto-yliopiston matematiikan ja taiteen sivuaineopintoihin. Taitelija kertoo työskentelevänsä parhaillaan taiteen ja matematiikan yhteisten käsitteiden, numerosarjojen, rytmien ja algoritmien teemojen parissa. Hartman toimii myös näkövammaisten kuvailutulkkina.

Grafiikanpajan puolella on esillä ukrainalaisen taiteilijan Yuliia Nemyrovskan akvarelleja. Näyttely on nimeltään Mielenkiintoisia tarinoita satukissojen elämästä ja naivistisia kissahahmoja seikkaileekin lähes joka maalauksissa.

Nemyrovskan akvarelleissa on vaikutteita kansantaiteen koristeellisuudesta. Kansantaiteen perinne näkyy väreissä ja kuvioinnissa.

Taiteilija on kuvannut kissahahmojen ohella myös paikkoja, joissa on vieraillut tyttärensä kanssa Suomessa.

Nemyrovska on valmistunut Harkovan taideteollisesta instituutista, nykyisestä Harkovan valtiollisesta muotoilu- ja taideakatemiasta. Taiteilija on työskennellyt lasten taidekasvatuksen pedagogina. Hänellä on kaksi kissaa ja koira.

Nemyrovska kertoo muuttaneensa tyttärensä kanssa Kiovasta Suomeen vuosi sitten Venäjä aloitettua hyökkäyssodan. Puoliso ja perheen pojat ovat edelleen Ukrainassa. Sodasta huolimatta Nemyrovskan teokset ovat hyväntuulisia, värikkäitä ja täynnä elämää.

Ukrainalaistaitelijan näyttely on esillä Paperihuoneessa Paperihuone ry:n kutsusta. Taiteilija asuu Kotkassa ja vertaa akvarellimaalauksiaan kenttäpäiväkirjamerkintöihin. Ne syntyvät nopeasti, eivätkä välineet vie paljon tilaa, vaan kulkevat mukana. Kolme Nemyrovskan kissamaalausta myytiin jo näyttelyn avajaisissa.

Näyttelyt ovat esillä galleriassa (Arvi Kariston katu 9) 25.2. asti.