Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Etsitkö ehdokasta, jota äänestää eduskuntavaaleissa? Kokeile meidän vaalikonetta!

Kasvua, luopumista, iloja ja suruja... Kolme hämeenlinnalaista naiskuvaajaa välittää yhteisnäyttelyssään vahvoja tarinoita

Mitä syntyy, kun kolme yliopisto-opintojen myötä tavannutta viisikymppistä valokuvaajanaista pääsee irti? Tästedes-valokuvanäyttely on kolmen tekijän yhteinen valokuvaproduktio erilaisten elämän tuomien hetkien äärelle.

– Aika kuljettaa meitä elämän aalloilla vieden myrskyistä lempeiden laineiden kautta tyyniin hetkiin ja toisin päin. Hetkiin mahtuu kasvua, luopumista ja muistoja, niin iloja kuin suruja. Näiden äärellä pysähdymme miettimään, mitä tästedes? Hämeenlinnassa asuva kolmikko kertoo maanantaina Hämeenlinnan pääkirjastolla avautuneesta näyttelystään.

Esillä kirjaston aulassa on kolme erillistä teossarjaa, yksi kultakin tekijältä.

Palkitun freelancevalokuvaajan Camilla Sipposen Sound on Silence -teossarja tarkastelee hetkellisyyden, hetkien haurauden, katoavaisuuden sekä muistojen teemoja. Luonnosta innoituksensa saava valokuvataiteilija haastaa katsojaa tekemään omakohtaisia tulkintoja.

Tarja Lehtosen Kauniista kuviksi -sarjan töitä yhdistävät esteettisyys, kauneus ja tarinallisuus.

– Ne vievät unenomaisiin mietteisiin: olenko hyvä juuri tällaisena? Suljenko silmäni katseilta vai riisunko naamioni ja olen rohkeasti juuri se, ihana minä?

Kaurialan koulussa kouluohjaajana työskentelevä Lehtonen aloitti valokuvataideopinnot Lapin yliopistossa pari vuotta sitten.

Samalle Tampereen kesäyliopiston järjestämälle perusopintojen kurssille osallistui myös kolmas näyttelyn taiteilijoista, sisustusarkkitehti ja tekstiilisuunnittelija Anu Leinonen. Hänen Kaverit ja kirjeet -teossarjansa lähtökohtana ovat vanhat käsinkirjoitetut kirjeet 80-luvulta.

– Viestin kulku oli silloin hitaampaa, jaksoimme odottaa, ei ollut kiire mihinkään. Elämisen tahti oli verkkaista, yksinkertaista ja rauhallista, Leinonen kuvailee teostensa maailmaa, jonka hän on vanginnut kuviinsa bratz-nukkejen avulla.

Lisäksi lehtisalissa voi tutustua kolmikon syanotypia- eli sinikopiomenetelmällä tekemiin teoksiin.

Tästedes ja KEMIAA -valokuvanäyttelyt 20.2.–4.3.2023 Hämeenlinnan pääkirjastolla, Lukiokatu 2.