Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Etsitkö ehdokasta, jota äänestää eduskuntavaaleissa? Kokeile meidän vaalikonetta!

Räätälipalvelu auttaa nuoria Hämeenlinnassa opiskelussa, työssä ja jopa itsenäistymisessä – "Aina opinnot eivät osu kohdalleen tai etene"

Hämeenlinnassa toimiva räätälipalvelu on ohjannut nuoria kohti uusia työ- ja opintouria lähes kahden vuoden ajan.

Räätäleistä on moneksi. Ennen heistä oli vain vaatteiden tekoon, nykypäivänä heistä saa apua työelämään.

– Autamme nopeasti sekä laajasti nuoria kohti työelämää, työhönvalmentaja Ville-Matti Vilkka kertoo.

Räätälipalvelu on kaikille alle 30-vuotiaille nuorille suunnattu palvelu, joka toimii Hämeenlinnassa ja lähikunnissa.

Palvelu auttaa kehittämään muun muassa työ- ja toimintakykyä sekä tarvittaessa etsimään uusia opintouria.

Rohkaisemme nuoria tekemään paljon itsenäisesti. Me vain piirrämme heidän kanssaan karttaa.

Ville-Matti Vilkka

– Aina peruskoulun jälkeiset opinnot eivät osu kohdalleen tai etene mihinkään, joten me autamme nuoria katsomaan uutta suuntaa, Vilkka sanoo.

Palvelu tekee aktiivisesti yhteistyötä Ohjaamon kanssa. Heidän kauttaan saadaan nuorille esimerkiksi terveydenhoitajan apua, lääkäritapaamisia sekä psykologisia tutkimuksia tarvittaessa.

– Olemme viikoittain Ohjaamolla ja sitä kautta saamme myös kasvoja räätälipalvelulle, rekrytointivastaava Laura Huovinen kertoo.

Palvelun aikana nuori voi saada apua myös itsenäistymiseen. Räätäleiden kanssa on mahdollista katsoa asumistilanteita ja miettiä mikä olisi sopiva asumismuoto.

– Voimme tavata nuoria jopa viikoittain ja toimimme mahdollisimman vahvana tukiverkkona. Rohkaisemme nuoria tekemään paljon itsenäisesti. Me vain piirrämme heidän kanssaan karttaa niin sanotusti, Vilkka ilmaisee.

Hämeenlinnassa asiakkaita on ollut 117, ja eteenpäin työhön tai kohti työtä nuoria on ohjattu 95 kertaa. Sama nuori on voinut mennä palvelun aikana useamman kerran eteenpäin. Nämä kerrat voivat olla työkokeiluja ja palkkatuellisia lyhyempiä tai pidempiä töitä.

– Palvelu on vielä päättymättä aika monelta, ja käynnissä olevasta palvelusta on vaikea tehdä pysäytyskuvaa. Vasta 2024 syksyllä voidaan kertoa tarkkaan kaikki numerot, Vilkka ilmoittaa.