Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Etsitkö ehdokasta, jota äänestää eduskuntavaaleissa? Kokeile meidän vaalikonetta!

Hämeenlinnalaisen jääkiekon historiaa kelpaa esitellä – Jussi Luokomaa tuo kokoelmiensa aarteita Vanhaan Nalleen.

Hämeenlinnalaisen Jussi Luokomaan kodin ullakolla on mittava kokoelma suomalaista jääkiekkohistoriaa.

Mies on kerännyt parinkymmenen vuoden ajan pelipaitoja, joista useimmat liittyvät kotikaupungin joukkueisiin ja niiden pelaajiin.

– Kovasta HPK:n fanituksestahan se lähti ja Kerhon pelipaita on aina ollut Suomen hienoin ja on sitä edelleen, Luokomaa sanoo.

Hän on saanut paitoja niiden kantajilta itseltään, mutta hankkinut niitä myös muilta keräilijöiltä.

– Pääsääntöisesti olen kerännyt HPK.n ja Tarmon paitoja, mutta mukaan on tarttunut myös maajoukkueen, NHL-seurojen ja muiden liigajoukkueiden paitoja.

Viime keskiviikkona Luokomaa kiikutti Pub Vanhan Nallen vitriineihin Juha Hietasen ja Heikki Salmisen HPK-pelipaidat 1970-luvun puolivälistä.

Kerhon pelipaita on aina ollut Suomen hienoin ja on sitä edelleen.

Jussi Luokomaa

– En tiennyt Jussin kokoelman laajuutta ennen kuin luin siitä lehdestä. Ajattelin, että olisi hienoa saada jonkinlainen näyttely tänne Nalleen, jonne kerääntyy pelien tiimoilta paljon kiekkoihmisiä, yrittäjä Jonne Koskimies kertoo.

Asia tuli miesten kesken puheeksi erään HPK:n kotipelin jälkeen.

– Minusta tuntuu hienolta tuoda esille kokoelmaa, jonka eteen olen nähnyt paljon vaivaa. Mitään suurta näyttelyä en ehkä haluaisikaan pitää, Luokomaa tuumaa.

Kaksikon sopimuksen mukaan vitriinissä olevat paidat vaihtuvat uusiin parin kuukauden välein.

Luokomaa kertoo tutkineensa HPK:n pelipaitojen historiaa kirjoista ja vanhoista lehtileikkeistä.

Hänen kokoelmansa helmiin kuuluvat muiden muassa Jorma Ijäksen nuttu 1960-luvulta ja Pekka Peltolan kauden 1988–89 HPK-paita, joka päällään hyökkääjä teki edelleen voimassa olevan SM-liigan tulokkaiden piste-ennätyksen.

– 1950- ja 1960-luvulta minulla on junnupaitoja, jotjka ovat villaa. Kylmähän siinä tuli, kun ulkojäillä pelattiin.

Luokomaalla on myös useita maailmanmestari Marko Palon paitoja ja Kaarle "Kalle" Tien sinivalkopunainen Tarmo-paita.

– Pelipaitojen kerääminen on aika pienen porukan harrastus. Tuntuu ihan kauhealta edes ajatella, että joku saattaa kärrätä Karanojalle vaikkapa kuolinpesän, josta löytyisi näitä minulle niin arvokkaita aarteita.

Nallessa on toki kautta vuosien ollut erilaista jääkiekkoon liittyvää esineistöä, kuten viirejä ja paitoja, joita asiakkaat ovat tuoneet.

– Halusin, että kokonaisuudesta tulisi vähän selkeämpi ja tyylikkäämpi, joten remontoin ja maalasin seinän oranssinmustaksi. Vitriinit valmistuivat juuri sopivasti ennen vuoden 2019 mestaruutta, Koskimies muistelee,

Luokomaa on enemmän kuin tyytyväinen siitä, ettei kapakoissa saa enää polttaa.

– Yksi paidoistani oli ennen vanhaan vähän aikaa William´s Pubissa ja haisee vieläkin tupakkalle, vaikka olen kuinka yrittänyt sitä tuulettaa.