Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Etsitkö ehdokasta, jota äänestää eduskuntavaaleissa? Kokeile meidän vaalikonetta!

Puutarhapalstan möyhiminen saa Katri Stenbergin pohtimaan kasvua ja elämää: "Katse tarkkailee erilaisia muotoja ja verkostoja"

Hämeenlinnalaisen taidemaalarin Juuria ja uusia alkuja -näyttely on esillä Taidehalli Hämeessä 28.2. asti.

Taidehalli Hämeessä on esillä hämeenlinnalaisen taidemaalarin Katri Stenbergin Juuria ja uusia alkuja -niminen näyttely. Stenberg käsittelee ekspressiivisissä öljyvärimaalauksissaan kasvua, yhteyksiä sekä elämää valossa ja maan alla. Myös luontosuhde on vahvasti läsnä.

– Meillä on ollut Hämeenlinnassa aina kasvimaa tai pieni puutarhapalsta. Juurien kanssa työskentely on sormet mullassa olemista. Maata kaivaessa tai kukkaruukkuun multaa vaihtaessa katse tarkkailee erilaisia muotoja ja verkostoja, miten kasvien juuret kietoutuvat toisiinsa.

– Olen pohtinut juurien kautta kasvua ja yhteyksiä. Juuret tukevat kasvua, mutta joskus juuret täytyy jakaa ja lähteä uuteen alkuun uudella kasvualustalla. Olen pohtinut myös erilaisia sidoksia ja irti päästämistä omassa elämässä.

– Minua kiehtoo juurissa myös ajatus elämästä valon ja pimeän puolella. Kun kasvin maan päällä kasvavat osat lakastuvat, niistä jää elämä juuriin, josta se keväällä taas nousee pintaan, taiteilija toteaa.

Erilaiset rihmastot, juuret, oksistot ja verkostot ovat kiinnostaneet Stenbergiä jo pitkään. Taitelija kertoo päätyneensä kasvimaalausten pariin pikkuhiljaa. Uransa alussa hän kuvasi myös ihmisiä, mutta vähitellen kukat korvasivat ihmiset ja teokset muuttuivat abstraktimmiksi. Pari vuotta sitten alaa valtasivat juuret ja rihmastot.

– Olen maalannut suuren osan urastani kasveja. Ensimmäiset juuriaiheiset maalaukseni syntyivät Ars-Hämeen kesänäyttelyyn vuonna 2020.

Tuoreimmissa töissään Stenberg on kaivanut juuria esiin poistamalla maalia.

– Olen testannut, että saan haluamaani ohutta viivaa peittämällä ja poistamalla väriä. Olen maalannut pohjan tummaksi, lähes mustaksi ja poistanut väriä muovilastalla raaputtamalla. Öljyväri kuivuu hitaammin kuin akryyli, joten työstämisaikaa on hieman enemmän.

Stenbergin näkökulma ja maalaustapa vaihtelevat kausittain.

– Lähden liikkeelle havainnosta. Teokseni ovat ajoittain maisemallisia, ajoittain taas tarkastelen kasveja tai kasvien osia läheltä ja kuvaan yksityiskohtia. Tummien maalausten jälkeen minulla on nyt tarve tuoda teoksiin uutta valoa.

Katri Stenberg on syntynyt Kuopiossa ja valmistunut Kuvataideakatemiasta vuonna 1989. Taiteilija asuu Hämeenlinnassa ja työskentelee Poltinahon Taidekasarmilla. Inspiraatio ja aiheet teoksiin löytyvät usein lähiympäristöstä, muun muassa Poltinahon puutarhapalstalta.

Katri Stenbergin Juuria ja uusia alkuja on näytteillä Taidehalli Hämeessä 28.2. asti. Taidehalli sijaitsee osoitteessa Hallituskatu 14.