Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Etsitkö ehdokasta, jota äänestää eduskuntavaaleissa? Kokeile meidän vaalikonetta!

Teemana tili ja laki | Mitkä ovat tärkeimmät juridiset asiakirjat? – Hoida ainakin nämä kuntoon

Esimerkiksi edunvalvontavaltuutuksen tarve voi realisoitua kenelle tahansa. Asiakirjat on hyvä pitää myös ajan tasalla.

Hyvin laaditut asiakirjat ehkäisevät riitoja ja selventävät tilannetta, mikäli jotain tapahtuu. Edunvalvontavaltakirja, testamentti ja tarvittaessa avioehtosopimus ovat asiakirjoja, jotka suojaavat rakkaitasi yllätyksellisissä tilanteissä. Kyseisiin asiakirjoihin on liittynyt ja liittyy mahdollisesti edelleen ennakkoluuloja ja väärinkäsityksiä.

Avioehto

Avioehtoa ei enää nykypäivänä käsitetä osoituksena avioeron ajattelemisesta vaan ennemminkin luottamuksen ja välittämisen osoituksena.

Avioehdolla voidaan sulkea tietty omaisuus avio-oikeuden ulkopuolelle ja siten vaikuttaa esimerkiksi uusperheissä lasten perintöön. Avioehdolla on merkitystä myös sen suhteen, mitä omaisuuttaan henkilö voi testamentata.

Avioehdossa voidaan määritellä se varallisuustilanne, joka halutaan erotilanteessa ratkaisuksi osapuolten välille. Avioehto on harkittava huolella, sillä se vaikuttaa myös maksettaviin veroihin; niin avioerotilanteessa kuin kuolemantapauksessa. Avioehtosopimus kannattaa laatia yhdessä juristin kanssa ja se on rekisteröitävä Digi- ja väestötietovirastossa.

Testamenttia ei voi rekisteröidä avioehdon tavoin viranomaisessa, joten se tulisi säilyttää huolellisesti ja varmistaa, että se löytyy kuoleman jälkeen.

Edunvalvontavaltuutus

Edunvalvontavaltuutus käsitetään monesti lähinnä vanhempien, muistisairaiden ihmisten asiakirjaksi, vaikka sen tarve voi tosiasiassa realisoitua kenelle tahansa. Elämää ei voi ennustaa, joten suosittelen kaikkia 18 vuotta täyttäneitä laatimaan edunvalvontavaltuutuksen.

Edunvalvontavaltuutus mahdollistaa sen, että voit itse päättää, kuka hoitaa taloudellisia asioitasi silloin, kun et itse siihen kykene. Usein asiakkaani, jotka haluavat tehdä edunvalvontavaltuutuksen, sanovat, etteivät halua ulkopuolista viranomaisen määräämää edunvalvojaa hoitamaan asioitaan. He toivovat, että läheinen henkilö, kuten oma lapsi, toimisi tarvittaessa edunvalvojanaan.

Edunvalvojan nimittämistä ajatellen hyvä vaihtoehto on esimerkiksi puoliso tai lapsi, mutta myös yksi kokonaan perheen ulkopuolinen henkilö olisi viisasta olla varalla. Tämä tulee tarpeeseen silloin, jos valtuutetun ja valtuuttajan edut ovat keskenään ristiriidassa, esimerkiksi yhteistä kotia myydessä.

Edunvalvontavaltuutus on hyvä laatia tarkasti, jottei asiassa jää myöhemmin tulkinnanvaraisuuksia. Edunvalvontavaltuutuksen vahvistamista haetaan Digi- ja väestötietovirastolta silloin, kun et enää kykene hoitamaan taloudellisia asioitasi. Digi- ja väestötietovirasto ei välttämättä vahvista puutteellista valtuutusta, jolloin sitä ei voida enää muuttaa, mutta ei myöskään saattaa voimaan.

Testamentti

Testamentti on monin tavoin tärkeä asiakirja. Sillä voidaan esimerkiksi mahdollistaa myös avopuolison oikeus perintöön tai antaa myös puolison lapsille perintöä. Testamentin laatimiselle ei ole ikärajaa – oikea ikä on siinä vaiheessa, kun varallisuutta alkaa kertymään.

Testamentilla voidaan ehkäistä perintöriitoja ja toisaalta sulkea esimerkiksi lasten tulevat puolisot perinnön ulkopuolelle. Tämä suojaa perillisiä siinä vaiheessa, jos heille tulee avioero, sillä tällöin toisella osapuolella ei ole oikeutta perintönä saatuun omaisuuteen.

Testamentti kannattaa myös pitää ajan tasalla päivittämällä sitä tarpeen mukaan. Vanhaan elämäntilanteeseen tehty testamentti on yksi suurimmista riidan aiheuttajista. Riitoja aiheutuu myös tilanteissa, jossa testamentista aiheutuukin erilaisia vaikutuksia kuin on tarkoitettu. Tämän vuoksi testamenttia laatiessa tulee olla hyvin huolellinen ja käyttää mahdollisuuksien mukaan asiantuntijaa apuna. Testamenttia ei voi rekisteröidä avioehdon tavoin viranomaisessa, joten se tulisi säilyttää huolellisesti ja varmistaa, että se löytyy kuoleman jälkeen.

Näin merkittävien asiakirjojen laatiminen on tärkeää hoitaa oikeaoppisesti, jotta ne eivät yllätä myöhemmin tehottomuudellaan. Avioehdon, edunvalvontavaltakirjan ja testamentin laatimisessa kannattaa luottaa juristin apuun.

Kirjoittaja on asianajaja.