Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Etsitkö ehdokasta, jota äänestää eduskuntavaaleissa? Kokeile meidän vaalikonetta!

USA:n ilmavoimien bändi tarjosi rokkikeikan kaukana kotoa – Hämeenlinnan vastaanottokeskuksen asiakasmäärä on kahdeksankertaistunut

Tuiki tavallinen perjantai-iltapäivä tammikuun loppupuolella muuttui hetkessä juhlaksi, kun Eräs teatterin lavalta kajahtivat ensitahdit hard rock -kappaleesta Sweet Child O' Mine.

Esiintyjänä oli USA:n ilmavoimien Euroopan joukko-osastojen yhtye Touch and Go ja yleisönä SPR:n Hämeenlinnan vastaanottokeskuksen asiakkaita, joihin kunnon jytä tuntui uppoavan oikein hyvin.

– Aloite tuli Yhdysvaltain suurlähetystöltä. Kun saimme vielä tilat käyttöön Eräs teatterilta, niin tästähän tuli aivan upea juttu, vastaanottokeskuksen johtaja Aija Hiisilä kiittelee.

Viime joulukuussa vastaanottokeskuksen avajaisissa soitti norjalainen kansanmusiikkiyhtye, joka oli myös todella mieluisa kokemus asiakkaille.

– Musiikin kieli on kansainvälinen, ja monet asiakkaat innostuivat esiintymisen jälkeen näyttämään videoita oman maansa musiikista.

Vaikka avajaisia vietettiinkin vasta ennen viime joulua, Lammilta Hämeenlinnaan muuttanut SPR:n vastaanottokeskus on toiminut Keilakatu 1:ssä marraskuusta 2021 lähtien.

– Avajaiset siirtyivät, kun toimintamme laajeni Ukrainan tilanteen takia todella paljon, Hiisilä kertoo.

Keilakadun toimistossa on tarjolla sosiaali- ja terveyspalveluja, neuvontaa ja suomenkielen opetusta. Asukkaita siellä ei ole.

– Olemme niin sanottu hajasijoitettu vastaanottokeskus, eli asiakkaamme asuvat kerrostaloasunnoissa Hämeenlinnan kantakaupungissa, Forssassa ja Lammilla. He laittavat itse ruokansa ja hoitavat asioitaan toimiston kautta.

Vuosi sitten Hämeenlinnan vastaanottokeskuksella oli noin 100 asiakasta. Nyt heitä on yli 800.

Heistä 90 prosenttia on tilapäistä suojelua hakevia ukrainalaisia.

– Viime vuoden kevät oli todella haastava. Hiukan samantyyppinen tilanne koettiin viimeksi vuonna 2015 arabikevään jälkiseurauksena. Olemme hankkineet paljon uusia työntekijöitä ja kaikki liikenevät resurssit on otettu käyttöön. Se on vaatinut venymistä kaikilta, Hiisilä sanoo.

Tilapäistä suojelua hakevien lupaprosessi on hyvin erilainen kuin turvapaikkaa hakevilla.

– Turvapaikanhakijoiden arviointiprosessi on yksilökohtainen ja tarkka. Siihen vaaditaan paljon selvityksiä ja omia dokumentteja asiakkaalta.

– Tilapäistä suojeluun on EU:n linjauksen mukaan suoraan oikeus Ukrainasta sotaa paenneilla. Se helpottaa paljon meidän työtämme, kun mitään hankalaa ja pitkää prosessia ei tarvita.

Maahanmuuttovirasto ilmoitti tammikuussa jatkavansa tilapäisen suojelun oleskelulupia 4.3.2024 asti. Ukrainasta paenneiden ei tarvitse itse hakea jatkoa luvalle.

Tilapäistä suojelua saaneet voivat hakea kotikuntaa vuoden asumisen perusteella 1.3.2023. Kotikunnan saatuaan ukrainalaiset saavat palvelut kunnasta ja hyvinvointialueelta, eivätkä ole enää vastaanottokeskuksen asiakkaita.

Vastaanottokeskuksessa työskentelee tällä hetkellä nelisenkymmentä henkilöä, kun vuosi sitten pääluku oli alle kymmenen. Henkilökuntaan kuuluu ohjaajia, etuuskäsittelijöitä, sairaanhoitajia. sosiaaliohjaajia ja suomenkielen opettaja.

Lyseon tiloissa viime maaliskuussa avattua Hämeenlinnan Ukrainakeskusta Hiisilä pitää erinomaisena asiana.

– Kovin paljon emme ole ehtineet yhteistyötä vielä viritellä, kun meillä on ollut kiire perustyön kanssa, mutta työntekijämme on käynyt siellä infoamassa palveluistamme, hän sanoo.

– Oli todella vaikuttavaa, kuinka nopeasti toiminta saatiin siellä pystyyn. Uskon, että he ovat oppineet tässä ajassa paljon uutta.