Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Etsitkö ehdokasta, jota äänestää eduskuntavaaleissa? Kokeile meidän vaalikonetta!

Varkauksien suma turhauttaa Hämeenlinnan torin R-kioskin yrittäjää – "Nämä eivät ole mitään pieniä näpistyksiä, varkautta ei edes yritetä peitellä"

Torin R-kioski on ollut viime aikoina toistuvasti vorojen kohteena, mutta ilmoitukset poliisille eivät johda mihinkään. Yrittäjä peräänkuuluttaa yhteistyötä ongelman kitkemiseksi.

Abbas Rashidilla alkaa olla mitta täysi.

– Lähiaikoina täällä on käynyt tosi paljon varkaita. Olen joutunut moneen kertaan soittamaan poliisille ja ilmoittamaan varkauksista, mutta heidän mielestään tämä on pieni asia.

Hämeenlinnan torin R-kioskin yrittäjä raportoi poliisille jokaisen tapauksen ja antaa kaikki tarvittavat tiedot.

– Meillä on myös valvontakamerakuvaa tekijästä. Teemme rikosilmoituksen netin kautta, mutta siihen se sitten jää.

Rashidi on pitänyt Hämeenlinnan torin R-kioskia nyt vuoden päivät. Hänellä on toinen R-kioski Riihimäellä.

Hämeenlinnassa myymälävarkauksien määrä on lähtenyt nousuun.

– Näitä porukoita on ollut liikkeellä kesästä lähtien, mutta silloin kun aloitin, varkaita ei ollut niin paljon kuin nyt.

Yrittäjän näkemyksen mukaan liikkeellä eivät ole tavalliset näpistelijät:

– Se on eri asia, jos joku varastaa salaa jonkin pienen tavaran omaan taskuun niin, että sen huomaa vasta myöhemmin valvontakamerasta.

Jos mitään ei tehdä, tämä jatkuu ja laajenee. Tänään nämä varastavat lonkeroa, huomenna jotain isompaa.

Abbas Rashidi

Rashidi kertoo, että yleensä myymälään tulee kaksi tai kolme isokokoista henkilöä, jotka ottavat hyllystä tavaraa ja juoksevat ovista ulos.

– Nämä eivät ole mitään pieniä näpistyksiä. Varkautta ei edes yritetä peitellä, vaan varas ottaa tavaran suoraan ja lähtee karkuun. Mielestäni silloin kyseessä on varkaus, ei näpistys.

Yrittäjä on usein juossut vorojen perään, mutta tuloksetta.

– Ja mitä minä sitten tekisin, jos saisinkin heidät kiinni? Ja entä jos heille sattuu jotain? Työntekijät eivät välttämättä edes pysty varkaiden perään juoksemaan, enkä voi myöskään sitä heiltä edellyttää.

Kioskissa on ollut myös tilanteita, joissa työntekijä on yrittänyt estää varkauden.

Esimerkiksi toissa viikolla kyseisiä tapauksia sattui kahtena peräkkäisenä päivänä.

– Työntekijä on pitänyt kiinni tavaran toisesta päästä ja varas toisesta. Näistä kaikista on kameratallenne. Näitä tapauksia on ollut jo niin monta, että kohta alkaa unohtua, että mikä valvontakamerakuva liittyy mihinkin.

Yrittäjä on tuskastunut siihen, että vaikka hän tekee tapauksista rikosilmoitukset ja todistusaiheistoakin on, mitään ei tapahdu.

– Olen soittanut Hämeenlinnan poliisilaitokselle, että varkaudet ovat nyt lisääntyneet ja asialla on tietty porukka, mutta poliisi sanoo suoraan, että syyttäjän mielestä tämä on niin pieni asia, ettei poliisin kannata lähteä heitä etsimään.

Yrittäjän mukaan poliisit ovat kehottaneet häntä ottamaan varkaat itse kiinni tai hankkimaan paikan päälle vartijan.

– Miten voin jättää kioskin ja lähteä itse perään? Entä jos joudun väkivallan kohteeksi? Ei tästä niin suuria tuloja tule, että voisin pitää täällä vartijaa koko päivän. Poliisilla ei kuulemma ole resursseja, mutta kai tämä nyt vähän edes kuuluu poliisille?

Rashidi peräänkuuluttaa poliisin ja kaupungin yhteistyötä ongelman kitkemiseksi.

– Tällainen on huono asia kaupungille, tavallisille ihmisille sekä alueen pienyrittäjille. Mielestäni jotain pitäisi tehdä. Jos mitään ei tehdä, tämä jatkuu ja laajenee. Tänään nämä varastavat lonkeroa, huomenna jotain isompaa.

Yrittäjä sanoo erottavansa helposti, milloin kyse on huumeidenkäyttäjästä.

– Nämä eivät ole sellaisia. Nämä ovat terveitä nuoria ihmisiä, jotka juoksevat niin kovaa, ettei heitä saa kiinni.

Rashidi pohtii, että esimerkiksi nopeuksien satunnainenkin valvonta liikenteessä hillitsee ylinopeuksia – eikö samaa voisi soveltaa tähänkin ongelmaan?

– Tällaista tilannetta ei yksittäinen yrittäjä pysty ratkaisemaan. Ne ovat ne samat tekijät. Jos jäisi edes muutama kiinni, niin uskoisin, että viesti menisi eteenpäin.