Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Etsitkö ehdokasta, jota äänestää eduskuntavaaleissa? Kokeile meidän vaalikonetta!

Elokuva-arvio | Kung Fu Hustle tarjoilee lennokasta toimintakomediaa Hongkongista – Tapahtumien vyöryn keskellä lisähupia leffaan tuo parodisten viittausten bongaaminen

Stephen Chown ohjaustyö avaa Kavin aluesarjan kevätkauden.

Kungfu-elokuvien sähäkkä toiminta kaikilla mausteilla on tullut tutuksi maailmallakin jo vuosikymmenten ajan, ja niihin liittyvässä fyysisessä huumorissa on kaikuja mykkäelokuvien ajoilta asti.

Kamppailulajien liikkeet televisiosta opetellut ohjaaja-näyttelijä Stephen Chow on luonut uransa parodioimalla suosittuja genre-elokuvia vaikeasti imitoitavalla tyylillään, jossa arkijärkeä ja painovoimaa uhmaavat äkkiväärät käänteet seuraavat toisiaan. Aineksia soppaan on tarttunut niin kotikonnuilta kuin Hollywood-hiteistäkin.

KAVI-sarjan kevätkauden avaava Kung Fu Hustle (2004) on Chow’n kansainvälisesti tunnetuin ohjaus, ja se huomioitiin muun muassa parhaan vieraskielisen elokuvan Golden Globe- ja BAFTA-ehdokkuuksilla. Lennokas tarina sijoittuu 1940-luvun Kantoniin, jonka visuaalinen ilme on toteutettu melkeinpä epookkidraaman tarkkuudella.

Lennokas tarina sijoittuu 1940-luvun Kantoniin, jonka visuaalinen ilme on toteutettu melkeinpä epookkidraaman tarkkuudella.

Tapahtumat lähtevät vyörymään, kun rähjäisen taloyhteisön riesaksi pölähtää gangsteriksi epätoivoisesti pyrkivä, naurettavan taitamaton Sing (Chow). Hän yrittää kiristää asukkaita väittämällä olevansa kaupunkia otteessaan pitävän ja sliipatulla tanssikoreografiallaan ylpeilevän Kirvesjengin jäsen.

Kun oikeat jengiläiset ilmestyvät paikalle, kerrostalon asukkaista useampikin epätodennäköinen tyyppi osoittautuu kovan luokan kungfu-mestariksi, mukaan lukien paineaaltoja huudollaan tuottava vuokraemäntä (Qiu Yuen). Seuraa vaiheikas eeppinen taisto, jossa tasapeliä ei tunneta!

Kiehtovana kulttuurimausteena ovat toimintakohtausten taustalla kuultavat kansansävelmät, jotka tempaavat mukaan eloisuudellaan ja komppaavat rytmikkyydellään kamppailun villejä kierroksia erittäin onnistuneesti.

Lisähupia tuo Chow’n lukuisten taidokkaiden kunnianosoitusten ja parodisten viittauksien bongaaminen. Osansa saavat esimerkiksi Bruce Lee, Looney Tunes -piirrettyjen Kelju K. Kojootti ja Maantiekiitäjä, Neon kymmeniä agentteja vastaan Matrix Reloadedissa käymä kamppailu ja Stanley Kubrickin Hohto.

Vielä sananen elokuvan väkivallasta. Se on enimmäkseen koomisen yliampuvaa ja tyyliteltyä, mutta Chow ei teeskentele, että hahmoihin ei sattuisi. Koomikko tuntee vastuunsa hillittömyyksiä sommitellessaankin.

Kavin aluesarja: Stephen Chow, Kung Fu Hustle (Kung fu, Hongkong 2004) ti 31.1. kello 18 BioRex, sali 4. Liput 6 euroa Kino Tavastin verkkokaupasta https://kinotavast.tapahtumiin.fi tai ovelta kortilla tai käteisellä näytöspäivänä kello 17.40 alkaen.