Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lintumaailmassa eletään tänä talvena hiljaiseloa – Markku Hyvärinen Kanta-Hämeen Lintutieteellisestä yhdistyksestä kertoo, miksi

Loppiaisen pinnarallissa jäätiin tällä kertaa alle 50 lajin.

Lintumaailma on tänä talvena poikkeuksellisen hiljainen verrattuna moniin aikasempiin talviin.

Kanta-Hämeen Lintutieteellisen yhdistyksen loppiaisen pinnarallissa kuuden joukkueen ja 17 lintuharrastajan silmiin osui yhteensä 45 lajia, joista yhden miehen voittajajoukke sai listoilleen 34 lajia.

Muilla joukkueilla lajimäärä vaihtelivat 26–30 lajin välillä.

Tällä vuosikymmenellä on joka vuosi ylitetty 50 lajin raja. Vuonna 2020 lajeja kertyi jopa 59.

– Esimerkiksi viime vuonna parhaat joukkueet havaitsivat yli 40 lajia. Tänä vuonna talvi tuli aikaisin eikä talvehtijoita jäänyt samassa määrin kuin joskus ennen. Vedet jäätyivät, vesilinnut ja lokit kaikkosivat, pihlajanmarjasato oli huono, joten esimerkiksi rastaita ja tilhiä on jäänyt talvehtimaan yksittäisiä lintuja tai pieniä parvia, sanoo Markku Hyvärinen Kanta-Hämeen Lintutieteellisestä yhdistyksestä.

Rallin paras havainto oli Riihimäellä oleileva hiiripöllö. Myös muutamia peippoja talvehtii muun muassa Turengissa ja punarinta koettaa selviytyä talvesta yhden ruokinnan turvin.

– Vaikka käpysato oli hyvä, ei käpylintuja juurikaan ole liikkeellä. Ilmeisesti linnut ovat lähteneet vaellukselle. Punatulkkuja on havaittu aika paljon, sen sijaan esimerkiksi vihervarpuset, urpiaiset ovat vähissä.

Töyhtö- ja hömötiaiset ovat jo vuosia taantuneet vanhojen metsien vähenemisen seurauksena. Töyhtötiaisia havaittiin Aulangon retkeilymajan ruokinnalla, hömötiaisen sai listoilleen vai kolme joukkuetta.

Sinisorsien ohella rallissa havaittiin laulujoutsenia. Kyseessä on ilmeisesti joutsenperhe, jonka jäsenistä ainakaan kaikki eivät ole etelään suunnanneet.

– Petolinnuista normaalien talvilajien varpus- ja kanahaukan lisäksi mukava havainto on Janakkalan Hakoisten peltoaukeilla viihtyvä piekana ja hiirihaukka.

Maakunnan näyttävin petolintu on merikotka, jota nähtiin rallissa muun muassa Janakkalan Kernaalanjärvellä. Vanajanselällä loppiaisviikolla laskettiin jopa 36 merikorkaa.

– Kalastajat jättävät saalistaan jäälle ja merikotkat ovat oppineet vuosien varrella hyödyntämään kala-aterioita. Merikotkia saapuu Vanajalle aika laajaltakin alueelta.

Rallin ässälajeja – vain yhden joukkueen havaitsemia lajeja – olivat lehtopöllö, pyrstötiainen, varpuspöllö, laulujoutsen, hiirihaukka, varpushaukka, punarinta ja peippo.

Koskaroja talvehtii useissa koskissa muun muassa Viralassa. Lapinharakoita nähtiin rallissa useita, yhdellä joukkueella niitä osui silmiin jopa kolme yksilöä.

– Palokärkiä havaitsi viisi joukkuetta, mutta valkoselkätikkaa ei osunut yhdenkään joukkueen tielle, vaikka niitä ruokinnoilla jonkin verran vieraileekin.

Kanalinnuista teeren saivat listoillee kaksi joukkuetta, mutta metsoa tai pyytä ei havaittu lainkaan.