Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Vexi Salmi keräsi taidetta, joka svengaa, sytyttää ja puhuttaa – Hämeenlinnan taidemuseo ja HPK tekevät yhteistyötä muistonäyttelyyn liittyen

Vexi Salmi ja ystävät -näyttely piirtää monipuolisen kuvan intohimoisen taidekeräilijän persoonasta.

Hämeenlinnan taidemuseossa on muistonäyttely, joka tuo esiin hämeenlinnalaissyntyisen laulunsanoittajan, levytuottajan, kirjailijan ja taiteen kerääjän Veikko Olavi ”Vexi” Salmen (1942–2020) persoonaa ja taidemakua.

Vexi Salmi ja ystävät -näyttelyssä on esillä noin 160 teosta Vexi Salmen kokoelman kaikkiaan runsaasta 700 teoksesta.

– Vexi Salmen taidemaku oli rönsyilevä ja ostopäätökset olivat usein impulsiivisia. Salmi hankki teoksia, jotka sytyttivät, puhuttelivat häntä, Hämeenlinnan taidemuseon opaskierrosta vetävä museopalveluvastaava Kim Lindertz kertoo.

Salmi hurahti keräämiseen jo pikkupoikana. Keräily alkoi tulitikkurasioiden etiketeistä. Salmi keräsi myös postimerkkejä, kirjoja ja levyjä. Kipinä taiteen keräämiseen syntyi Hämeenlinnan taidemuseossa.

Salmi ja taidemuseon intendentti Taisto Ahtola tapasivat aikoinaan hämeenlinnalaisessa ravintolassa, ja Ahtola kutsui Salmen tutustumaan museoon.

Salmi keräsi aluksi vanhempaa taidetta, mutta kiinnostui nykytaiteesta tavattuaan puolisonsa Katri Wanner-Salmen.

Muistonäyttelyssä on esillä maalauksia, piirustuksia, grafiikkaa, valokuvataidetta ja veistoksia. Taideteosten lisäksi esitellään myös otteita Salmen kirjallisesta tuotannostaan ja henkilöhistoriaan kuuluvaa esineistöä.

– Monet näyttelyyn valitut teokset ovat olleet esillä Vexi Salmen ja Katri Wanner-Salmen kotona tai kesämökillä. Esimerkiksi tämä Otto Dixin teos Eteläinen matruusi oli Vexille tärkeä. Teos oli pitkään Vexi Salmen ja Katri Wanner-Salmen eteisen seinällä toivottamassa kotiin palaajat tervetulleiksi.

Dixin litografia hurjan näköisestä pujopartaisesta, viirusilmäisestä merimiehestä on vuodelta 1923 ja edustaa niin sanottua rappiotaidetta, Lindertz esittelee.

– Merimieshahmossa on tietynlaista itsevarmuutta ja kapinallisuutta, vähän kun Vexissä itsessään. Taustalla saattaa vaikuttaa myös se, että Vexi Salmi ja Antti Hammarberg työskentelivät nuorina ennen asepalveluksensa suorittamista Saksassa ja lastasivat kuorma-autoja sataman liepeillä, Lindertz pohtii.

Salmi oli intohimoinen keräilijä. Hän käytti valtaosan sanoitusten tekijänoikeuksista saamistaan rahoista taidehankintoihin ja keräsi kotimaista, pohjoismaista ja virolaista nykytaidetta sekä maailmansotien välisen ajan saksalaista ekspressionismia.

Näyttelyn seinältä löytyy virke: ”Mikä lauluista tulee, se tauluihin menee”.

– Jos jokin teos oli pakko saada, Salmi saattoi ottaa jopa pankkilainaa. Näin kävi esimerkiksi Wiggo Wallenskiöldin sienitieteilijäkuvien kohdalla. Vexi Salmella ei ollut rahaa juuri silloin, kun hän näki teoskokonaisuuden näyttelyssä. Hän ei halunnut yksittäistä kuvaa, vaan hankki teoskokonaisuuden pankkilainalla, Lindertz kertoo.

Vexi Salmi ja Katri Wanner-Salmi lahjoittivat laajan taidekokoelmansa Hämeenlinnan taidemuseolle vuonna 2010.

– Vexi perusteli lahjoitusta sillä, että hän on saanut rahat taiteeseen laulun sanoituksista eli kansalta, joten kansan pitää saada nauttia taiteesta, Lindertz kertoo.

Muistonäyttelyn teemoista välittyy Vexi Salmen uteliaisuus, tiedonjano, leikkisyys, kiinnostus keräilyyn sekä myötätunto ja ymmärrys ihmisyyttä kohtaan.

Musiikki on vahvasti läsnä teoksissa. Se näyttäytyy muun muassa soittimina sekä abstraktien sommitelmien rytminä.

Kari Cavén on tehnyt muistonäyttelyyn muutaman uuden teoksen Vexi Salmen keräämistä tulitikkurasioista ja etiketeistä.

Hämeenlinnan taidemuseon kokoelma-amanuenssi Tanja Pääskynen on huomioinutVexi Salmen jääkiekkokiinnostuksen ja asetellut muistonäyttelyn veistoksia esille jääkiekko-ottelun lähtöasemiin. Asetelman keskellä on HPK:n vuonna 2006 voittama SM-kultamitali.

Vexi Salmi ja ystävät -näyttely on esillä Hämeenlinnan taidemuseon Lohrmann-makasiinissa 22.10.2023 asti.