Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lojuuko kaapissasi tikittävä aikapommi?

Vanhojen laitteiden ja akkujen säilöminen kotona voi aiheuttaa yllättävän vaaran.

Joulupukki toi monille uutta elektroniikkaa. Mitä tehdä vanhoille akuille ja laitteille?

Paristot ja akut voivat aiheuttaa vaaratilanteen, jos niitä säilötään läjissä ilman, että niiden virtanavat on suojattu esimerkiksi teipillä.

Moni ei myöskään tiedä, että pitkään lataamattomana ollut akku voi mennä oikosulkuun uudelleen ladattaessa, Paristokierrätys kertoo tiedotteessaan,

Paristojen ja akkujen kierrätystä Suomessa organisoiva Recser oy eli Paristokierrätys kävi läpi yhdessä Pelastusopiston kanssa viranomaisen PRONTO-rekisteriin kirjattuja hälytystehtäviä.

Syksyltä 2022 tilastoon on kirjattu noin viisi tapausta, joiden todennäköinen aiheuttaja voi olla väärin käsitelty tai hävitetty paristo tai akku eli ”zombiakku”.

Lisäksi uutisissa on vilahdellut tapauksia litiumakkujen aiheuttamista tulipaloista huomattavasti enemmän.

Eräässä hyvinkin tyypillisessä viranomaisen kirjaamassa tapauksessa kodinhoitohuoneesta oli alkanut tuhoisa tulipalo.

Palojälkien ja muun arvioinnin perusteella palo oli syttynyt kaapissa, josta löytyi runsaasti käytettyjä AA-, 9V- ja nappiparistoja. Pelastusviranomainen näki mahdollisena, että joku paristoista oli mennyt oikosulkuun ollessaan kosketuksessa toisen pariston kanssa.

– Tämänkin olisi voinut välttää teippaamalla paristojen virtanavat heti, kun ne poistettiin laitteesta ja kiikuttamalla ne niille tarkoitettuun keräykseen. On hyvä muistaa, että myös kuluttajalla on vastuuta kierrätyksen turvallisuudesta. Jos annettuja ohjeita ei noudata, voi joutua vastuuseen aiheutuneista vahingoista, Paristokierrätyksen toimitusjohtaja Liisa-Marie Stenbäck muistuttaa.

Laitteita tai akkuja ja paristoja ei missään nimessä saa heittää sekajätteeseen. Zombiakut aiheuttavat vuosittain vaikeita tulipaloja väärän jätteen seassa.

Pienet (alle 25 cm) laitteet sekä kannettavat paristot ja akut voi viedä maksutta kierrätykseen niitä myyviin kauppoihin. Niiden palauttaminen virtanavat teipattuina ehkäisee tehokkaasti zombiakut.

Isommat akut pitää viedä kunnallisille aluekeräyspisteille. Jos akkua ei saa irti, sen voi palauttaa laitteen mukana.

Kierrättämällä akkujen ja paristojen raaka-aineet voidaan palauttaa uudelleen käyttöön.