Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Vakava sairaus mullisti Aila Kämäräisen elämän – Kiireinen yrittäjä ei kuunnellut kehon viestejä, kunnes tuli täysstoppi

Rankka kokemus opetti hämeenlinnalaisen suhtautumaan asioihin uudella tavalla.

Aila Kämäräinen oli lokakuussa 2021 siskonsa kanssa matkalla Varkauteen perhejuhlaan.

– Autoa ajaessa jalkoja kihelmöi oudosti, hämeenlinnalainen kertaa reilun vuoden takaisia tapahtumia.

Perillä naiset majoittuivat kolmannen kerroksen huoneistoon. Portaissa oli pakko välillä pysähtyä. Koko viikonlopun aikana jalat eivät oikein tahtoneet kantaa.

– Siskoni ihmetteli, että miten olen aivan harmaa kasvoiltani. Silloin suustani purskahti, että ”Tuula, minulla taitaa olla syöpä”, Kämäräinen kertoo.

Hän hämmästyi itsekin omia sanojaan.

– Minulla kävi joku etiäinen. Siskoni kauhistui, että mitä sinä sellaista puhut.

Pysähdys tuli vain muutama päivä reissun jälkeen lokakuun loppupuolella. Jalat menivät voimattomiksi.

– Uskon johdatukseen. Ystäväni Maikki Noorala soitti juuri oikeaan aikaan. Kun kerroin tilanteestani, hän sanoi, että ”nyt menet heti sairaalaan”.

Sairaalareissu Kanta-Hämeen keskussairaalaan kestikin 11 päivää. Sieltä Kämäräinen ohjattiin Tampereelle jatkotutkimuksiin. Taysiin hänet vietiin pyörätuolilla.

– Pystyin kävelemään talutettuna, mutta kävely oli äärimmäisen hidasta. Selvisi, että minulla oli kasvain vatsan takaisessa tilassa, ja se oli aiheuttanut laskimotukokset molempiin jalkoihin.

Kämäräinen pohtii, että keho oli antanut viestejä jo aiemmin, ettei kaikki ollut kohdallaan. Oman liikelahjayrityksen OuMadesignin pop up -myymälä Parolassa sekä yrityksen siirto kotiosoitteeseen olivat pitäneet hänet kuitenkin kiireisenä koko kesän 2021.

Selkää oli särkenyt jo pidemmän aikaa. Kämäräinen oli hakenut siihen apua kalevalaiselta jäsenkorjaajalta ja osteopaatilta sekä käynyt reumatutkimuksissa, mutta tuloksetta.

Minulla on kiltin tytön syndrooma, että pitää miellyttää, olla reipas, tuottava ja tehokas, jotta kelpaa.

Aila Kämäräinen

– Heinäkuussa sain vielä tiedon, että Jouni-veli oli kuollut kalastusreissulla, ja se painoi mieltäni. Ajattelin, että särky oli stressiperäistä. Ei tullut mieleen, että se olisi ollut jotain muuta.

Saman vuoden syyskuussa Apparan isot portaat vaativat useamman pysähdyksen.

– En silloinkaan osannut kuvitella, että se olisi vakavampaa.

Kun diagnoosi oli saatu, syöpähoidot alkoivat joulukuun lopussa.

Kämäräinen muutti saman tien ruokavaliotaan, jätti muun muassa sokerin pois, ja alkoi käyttää vitamiineja ja lisäravinteita.

Hän ei halunnut antaa pelolle valtaa.

– Minulla oli tunne, että pelko ruokkii lisää sairauksia. Ajattelin, että otan vastuun ja teen kaiken, mitä oma sydän kutsuu tekemään.

Talven aikana Kämäräinen haki syöpähoitojen välillä voimaa pienistä asioista.

– Alajärven potkukelkkarata oli pelastus, tästä lämmin kiitos Tauno Hovilalle. Alkuun poikani tuli mukaan, mutta heti kun kykenin, kävin siellä yksin.

Maailma avautui ihan eri tavalla kuin ennen.

– Imin auringon lämpöä ja kiitin kaikesta. Se kokemus antoi voimaa kestää seuraavat sytostaattihoidot ja isot leikkaukset, jotka olivat tulossa.

Kasvain poistettiin Meilahdessa viime huhtikuussa.

– Kiitos kaikkien näiden sairaaloiden henkilökunnille laitosapulaisista lähtien. He tekevät arvokasta työtä.

Vakava sairastuminen pysäytti. Kokemus sai myös miettimään omaa elämää ja sen valintoja.

Kämäräinen on lähtöisin Kuusamosta, suuresta lestadiolaisperheestä. Hän kertoo, että koti oli hyvä ja lämminhenkinen, mutta Kämäräinen omaksui jo varhain roolin, joka on seurannut häntä pitkälle aikuisuuteen.

– Minulla on kiltin tytön syndrooma, että pitää miellyttää, olla reipas, tuottava ja tehokas, jotta kelpaa. Lapsen mieli haki hyväksyntää ja rakkautta tekojen kautta.

Usko johdatukseen on tuonut turvaa, mutta Kämäräinen on etsinyt työkaluja oman sisimmän tunnistamiseen myös muun muassa astrologiasta.

– Aloin ymmärtää itseäni, omia valintojani, ja olen nyt itselleni armollisempi.

Hän miettii, että kun oppii tuntemaan itsensä, oppii samalla ymmärtämään muita.

– Monesti töykeän tai päihderiippuvaisen ihmisen taustalla on puutetta hellyydestä ja rakkaudesta. Kun rakastaa ja hyväksyy itsensä, ei tarvitse tuomita muita.

Tällä hetkellä Kämäräinen on terve ja hyväkuntoinen.

– Haluan välittää kiitokset ystävilleni, läheisilleni ja perheelleni suuresta tuesta ja rakkaudesta, jota olen saanut kokea.

Hän sanoo ymmärtävänsä nyt, että kehon viestejä kannattaa kuunnella.

– Olen oppinut myös tervettä itsekkyyttä. Ei tarvitse olla täydellinen eikä tarvitse kelvata kenellekään. Terve itsekkyys tulee itsensä rakastamisen kautta, kun hyväksyy itsensä sellaisenaan, heikkouksineen.