Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Sirkka Sarin kohtalokas erehdys Aulangolla päätyi vuoden kohukirjaan

Yksi tänä vuonna kohauttaneista tietokirjoista oli Maria Pettersonin Historian jännät naiset. Yksi kirjassa esiin nostetuista henkilöistä on hämäläisittäin mielenkiintoinen.

Sirkka Jahnsson syntyi vuonna 1920 Kivennavalla Karjalassa. Ohjaaja Valentin Vaala bongasi kaunottaren 17-vuotiaana viipurilaisesta kemikaliosta Niskavuoren naiset -elokuvansa Ilonaksi. Kohurooli suositussa elokuvassa teki hänestä samantien filmitähden, jolle keksittiin iskevämpi nimi Sirkka Sari.

Näyttelijätär oli jo lapsena ollut menevä tapaus. Hänen seuraava roolinsa Sysmäläinen-elokuvassa renkipojaksi pukeutuvana aatelisneitona vaati huimapäisiä ratsastuskohtauksia, mikä ei rämäpäätä haitannut. Sari putosi ja jäi kahden laukkaavan ratsun jalkoihin, mutta säilyi vahingoittumattomana. Tällä kertaa.

Aulangon "näkötorni" olikin savupiippu

Kohtalokkaan kolmannen roolinsa Sirkka Sari sai Rikas tyttö -näytelmästä, jota kuvattiin niskavuorelaisissa maisemissa Hauholla.

Kun elokuva oli jo saatu loppukohtausta lukuunottamatta purkkiin, filmiryhmä lähti juhlimaan Hämeenlinnaan. Seurue saapui Aulangon hotellille iltayhdeksältä ja nautti illan aikana rapuja ja samppanjaa sekä kahvia ja konjakkia.

Maria Pettersson kertoo, että jossain vaiheessa iltaa seurueeseen oli liittynyt Valentin Vaalan ystävä, luutnantti Jaakko Sauli, jonka kanssa Sirkka Sari viihtyi tanssilattialla.

Kun kaksikko lähti vilvoittelemaan hotellin terassille, Sari äkkäsi katolta näköalapaikalta näyttävän tornin, jonne johtivat metalliset tikkaat. Hän kipusi tikkaat ylös. Perässä tullut Sauli kuuli vain kumman humahduksen, kun Sari syoksyi avonaisesta savupiipusta alas pannuhuoneeseen.

Sauli alkoi elvyttää tajutonta naista, mutta paikalle saapunut lääkäri totesi näyttelijän menehtyneen sisäisiin vammoihin.

Poliisit totesivat tapahtuneen onnettomuudeksi, mutta se ei estänyt huhuja ja salaliittoteorioita leviämästä näihin päiviin saakka. Milloin Sarin uskottiin tehneen itsemurhan tai joutuneen mustasukkaisuusdraaman uhriksi, milloin hypänneen savupiippuun huumepäissään.

Käkisalmen Sanomat kirjoitti tapauksesta 1. elokuuta 1939 näin: ”Filminäyttelijätär Sirkka Sari joutunut dramaattisen kuoleman uhriksi. Putosi Aulangon hotellin 30 m korkean savupiipun huipusta piipun läpi alas. Hän oli keskiyöllä kiivennyt ylös urheilumielessä.”

Ilta-Sanomat kuvaili Saria yhdeksi Suomen nuorimmista ja lupaavimmista elokuvanäyttelijättäristä.

Sari haudattiin Perkjärvelle, joka jäi pian hänen kuolemansa jälkeen alkaneessa sodassa luovutetun Karjalan alueelle.

Sirkka Sarin kohtalo on kiehtonut lehdistöä ja taiteilijoita aiemminkin.

Jani Peltonen ohjasi aiheesta Hämeenlinnassa lyhytelokuvan Yö pitkä, elokuva lyhyt 2015: Savupiippu, joka esitettiin Yle Teemalla seitsemän vuotta sitten.