Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Teatterikerhon historian kirjoittanut Juhani Niemi yllättyi – "Löysin erilaisia jännitteitä ja melkoista draamaa"

Vuonna 1951 perustettu Hämeenlinnan teatterikerho käynnisti viime vuonna yhdistyksen 70-vuotishistorian kirjoittamisen.

Puolitoista vuotta kestänyt urakka sai päätöksensä 15. joulukuuta, kun juhlakirja julkaistiin Hämeenlinnan teatterin yleisölämpiössä.

Teoksen Intohimosta teatteriin – Hämeenlinnan teatterikerhon vaiheita 1951–2021 on kirjoittanut hämeenlinnalainen filosofian tohtori Juhani Niemi. Kirjan ulkoasusta on vastannut Merika Pyörökivi.

– Teatterikerhon puheenjohtaja Aarne Kauranen kysyi minulta, olisinko kiinnostunut tutustumaan kerhon arkistoon. Hiukan yllätyksekseni löysin lukemiltani sivuilta erilaisia jännitteitä ja melkoista draamaa, Niemi kertoo.

Jännitteet liittyivät Niemen mukaan usein teatterikerhon nuorten ja aikuisten kiistoihin, jotka kuitenkin aina saatiin lopulta soviteltua. Myös erilaisissa teatterikeskusteluissa tunteet saattoivat kuumentua.

– Odotuksia oli niin monenlaisia, varsinkin 1960-luvulla, kun yhteiskunnallisen vaikuttamisen idea nousi voimakkaasti esille, Niemi pohtii.

Yhdistyksen ailkuvaiheissa kerholaiset näyttelivät itse, kunnes "nuoret varastivat shown".

– Tämän jälkeen aikuiset keskittyivät tukitoimintaan kirpputorilla ja teatteriravintolan pitämiseen vuosina 1977–1999. Ikuisuusprojekti oli oman teatteritalon saaminen kaupunkiin, jota ajettiin ponnekkaasti jo 1950-luvulta lähtien.

Näkyvä osa kerhon toimintaa on ollut maineikkaalta näyttelijältä Aku Peltoselta nimen saaneen Aku-patsaan jako vuodesta 1953 lähtien.

– Maakunnan vanhin vuosittain jaettava kulttuuripalkinto on kunniakas traditio, joka on tuonut näkyvyyttä ja gloriaa teatterilaisille myös laajan yleisön keskuudessa, Niemi luonnehtii.

Teatterikerho on toiminut yhdyssiteenä teatterin ja yleisön välillä. Yhdistys on myös jakanut vuosikymmenien aikana huomattavan summan opinto- ja matka-apurahoja sekä tunnustuspalkintoja hämeenlinnalaisessa teatterityössä mukana oleville tai sitä ansiokkaasti hyödyttäneille henkilöille ja yhteisöille.

Kerhossa on nykyisillään vähän yli parisataa jäsentä, joille se järjestää vuosittain 15 teatteriretkeä eri kohteisiin.

Teatterikerho sai Hämeenlinnan syntymäpäivänä 19. tammikuuta 2021 kaupungin myöntämän kulttuuripalkinnon vuonna tunnustuksena kulttuurin hyväksi tekemästään työstä.

– Uusi kirja kertoo entistä syvällisemmin kerhon aikaansaannoksista, mutta se on myös merkittävä tarina yhteistyöstä, historiatyöryhmää johtanut Aarne Kauranen sanoo.

– Olen ollut 40 vuotta luottamustoimissa Hämeenlinnassa, mutta en ole missään törmännyt vastaavaan suhteeseen kaupungin omistaman yhtiön ja yhdistyksen välillä.

Kirjaa on saatavilla Museo Skogsterin myymälästä ja Suomalaisesta kirjakaupasta Goodmanista.