Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Nordic Smokery Bistro päätyi rankkaan ratkaisuun – Sähkölaskut nousivat yli kipukynnyksen

Kysyimme ravintoloitsija Jan Venäläiseltä, mikä on Hallituskadun ravintolan tulevaisuus, sekä miten kustannusten nousu on vaikuttanut alalla.

Hämeenlinnan Hallituskadulla sijaitseva Nordic Smokery Bistro on ollut suljettuna 10. joulukuuta lähtien.

Ravintola ilmoitti Facebook-sivuillaan, että ovet pysyvät kiinni toistaiseksi.

Nordic Smokery Bistron ravintoloitsija Jan Venäläinen kertoo, että tällä hetkellä kulut ovat niin isot, että toimintaa on mahdotonta pyörittää kannattavasti.

– Etenkin sähkön ja raaka-aineiden hinnat ovat nousseet. Jos sähkölasku on ollut aikaisemmin joitakin satasia, nyt puhutaan tuhansista. Näin pienessä toiminnassa ei etenkään toissavuoden koronarajoitteiden jäljiltä ole puskuria kassassa, Venäläinen perustelee ratkaisua.

Ravintoloitsija miettii, että kustannusten nousu on vaikuttanut myös asiakkaisiin ja sitä kautta kysyntään.

– Kyllä se näkyi ihan selkeästi myynneissä jo silloin, kun bensan hinnat alkoivat nousta. Ja nyt kun sähkön hinta on noussut ja sähkökatkoista uutisoidaan jatkuvasti, niin myös se vaikuttaa kuluttamiseen.

Venäläisen mukaan moni muukin alalla painii samojen ongelmien kanssa.

– Olen kuullut, että joissain paikoissa on osa-aikalomautuksia. Monet myös supistavat aukioloaikoja. Olen huomannut, että suuri osa ravintoloista palvelee vain iltaisin ja on auki vain loppuviikosta.

Pidämme ravintolan suljettuna ainakin talven ajan.

Jan Venäläinen

Venäläinen perusti Nordic Smokery Bistron yhtiökumppaneidensa kanssa kaksi vuotta sitten uutena vuotena, keskellä koronaa.

– Olihan meillä aika kunnianhimoiset tavoitteet, mutta kun maailmalla alkoi näyttää siltä, että rajoituksista aletaan luopua, niin uskalsimme aloittaa.

Rajoitukset kuitenkin jatkuivat.

– Se kuritti meitä siinä heti alkuun.

Yrityksen alla oli aiemmin myös savustuskärry, mutta siitä on luovuttu.

Sen sijaan Hämeenlinnan torilla sijaitsevaa Paviljonki Pietarin Pihaa on tarkoitus jatkaa normaalisti.

– Sitä sitten pyöritetään kesäkaudella.

Paviljongin vuokrasopimus Hämeenlinnan kaupungin kanssa käsittää kauden huhtikuun alusta syyskuun loppuun.

– Avaaminen riippuu keleistä. Viime vuonna esimerkiksi oli niin viileää, että avasimme vasta toukokuussa.

Myös catering-toiminta jatkuu edelleen.

– Teemme muun muassa pop up -iltoja ja esimerkiksi Tiirinkoskella on tulossa pitkä dinner ja viinitasting helmikuussa.

Nordic Smokery Bistron jatko on kuitenkin toistaiseksi avoin.

– Pidämme ravintolan suljettuna ainakin talven ajan. Näillä sähkön hinnoilla sitä ei pysty pyörittämään.

Ravintola on myös myynnissä.

– Olisi hyvä, jos löydettäisiin sille innokas jatkaja, että saataisiin yritykselle vähän pääomaa. Se on yksi vaihtoehto.

Ainakaan toistaiseksi ravintolaa ei ole tarkoitus avata.

– En usko, että meidän toimesta talven aikana avataan. Ellei sitten käy niin, että joku innostuu ostamaan ravintolan ja konseptin. Ikävää laittaa ravintolaa kiinni, mutta liiketoiminnan täytyy olla kannattavaa.