Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kolumni Ruutukasvon hommassa olet väistämättä arvostelulle alttiina – Miten laittaa kampoihin ulkonäköpaineille?

Olen työskennellyt media-alalla kohta 30 vuotta. Se ei ole terveellinen ympäristö kenellekään. Olen saanut tehdä ihania töitä, mutta alan ikä- ja ulkonäkökriteerit ovat kamalia. Käynti kohti viittäkymppiä on joka askelella korostunut siirtymä kohti alati harvenevia työmahdollisuuksia.

Myös muilla aloilla esiintyy ikäsyrjintää. Minä osaan puhua tästä omastani. Ruutukasvon hommassa on tehdasasetuksena, että kaikki tekeminen näkyy koko ajan isolle joukolle ja on arvostelulle alttiina.

Ja someen vasta helppo hukkua onkin. Kaikki tietävät, että leukalinjat ja vyötärönkaari ovat useimmiten sovelluksin veisteltyjä, iho filtterillä siloiteltu, mutta silti.

Ihan erityisesti olen herkistynyt pohtimaan näitä tänä syksynä vaihdevuosien alettua. Taivas varjele, mitä sieltä tulee -huudahdus on saanut aivan uusia merkityksiä.

Lähetän mielessäni syvästi sympatiaa kaikille hikoilijoille, punastelijoille, itkuisille ja ahdistuneille valvojille, pursuileville ja ärsyileville hahmoille.

Näissä tunnelmissa ei totisesti ole mukavaa olla ympäristössä, joka ihailee kimmoisuutta, kuulautta ja pulleutta aivan eri kohdissa, kuin missä sitä itsellä esiintyy.

Lähetän mielessäni syvästi sympatiaa kaikille hikoilijoille, punastelijoille, itkuisille ja ahdistuneille valvojille, pursuileville ja ärsyileville hahmoille. Kippistän meille beettasalpaajapurkillani.

Saa olla ihmeellisen teflon, jos ei ala tuntua kilpajuoksun läkähdystä. Onkohan pöydässä leipää vielä ensikin vuonna?

Olen löytänyt salpaajien ja estrogeenilaastareiden lisäksi kelpo konstin laittaa kampoihin. Ajattelen, että parasta, mitä itselleen voi tässä nuoruuspakkomielteisessä yhteiskunnassa tehdä, on mennä usein ja säännöllisesti paikkoihin, jossa on paljon erilaisia ihmisiä.

Minulle näitä ovat esimerkiksi uimahallit. Tervehdin teitä muhkurat! Pomppivat, venyvät ja vahvat osat. Poistetut rinnat, kyhmyiset polvet. Titaaninivelet ja lurppaluomet. Tervehdin teitä, ihmiset!

Reseptiini ahdistukseen paineiden keskellä kuuluvat myös rivitanssi ja lavatanssijumppa porukassa, jossa vanhimmat osallistujat ovat yli 85-vuotiaita. Se on korvaamatonta. Saan horisontin. Saan katsoa ihaillen. Tätä riemua on edessä toivottavasti vielä pitkään! Vuodet voi olla myös jaksamista, pystymistä, iloitsemista! Miten kauniilta tanssiva ihminen näyttää jokaisessa iässä!

Saunan lauteilla ja tanssin huumassa olo tasaantuu. On lohdullista ja armollista nähdä muitakin yhtä ymmällään maallisten muutosten riepoteltavina. Vahvoina ja pehmeinä yhtä aikaa.

Yhtä tärkeää kaikenlaisten kehojen näkeminen on kaikille muillekin. Vie siis teinisi tanssimaan! Nakuile kotona kaikenlaisten kehojen kesken. Tuo taaperosi saunan lauteille. Istu itsekin ja katso pitkään ja lempeästi, itseäsi ja muita. Ihmisiä tässä vain ollaan.

Kirjoittaja on sairiolaistunut tietokirjailija ja toimittaja.